Het water in ons land is doorgaans redelijk hard. Dat houdt in dat je water uit de kraan hebt wat kalk bevat. Het kalk in je water ontstaat doordat er calcium en magnesium in het water zitten. Deze twee stoffen zitten in het drinkwater om te voorkomen dat de legionella bacterie zich in het water kan gaan nestelen. Hard water is er dus voor jouw eigen veiligheid, maar het drijft jou ook op kosten. Een waterontharder is de oplossing bij uitstek voor dit probleem.
Inhoud
Hoe werkt de waterontharder
De waterontharder werkt aan de hand van een stappenplan wat we zullen toelichten.
- Twee of drie cilinders. De waterontharder is een systeem wat bestaat uit twee of drie cilinders. In de eerste cilinder zitten kunstharskorrels. Die cilinder is de plek waar het leidingwater doorheen stroomt. De kunstharskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater. In ruil daarvoor geven ze een onschuldige hoeveelheid natrium mee aan het drinkwater.
- De tweede cilinder met water. De tweede cilinder bevat water met een natriumoplossing. Wanneer de kunstharskorrels zijn verzadigd door de kalk worden de kunstharskorrels gespoeld met het natriumwater waardoor het kalk loslaat. Dit proces heet de regeneratie.
- De cyclus is klaar. Na de regeneratie zijn de kunstharskorrels weer klaar om hun werk te hervatten. De cyclus is namelijk klaar. Hierna wordt er in de tweede cilinder weer nieuw natriumwater aangemaakt met natrium wat uit het natriumvat wordt gehaald.
Simplex of duplex
Wie het bovenstaande las zal zich waarschijnlijk afvragen waarvoor de derde cilinder dient. Deze zit optioneel op waterontharders. Je spreekt in dat geval over een duplex waterontharder. Dit is een apparaat wat twee cilinders met kunstharskorrels heeft. Deze cilinder wordt gebruikt wanneer er vraag is naar water tijdens het proces van de regeneratie. Dit is de oplossing bij uitstek voor het punt van ergernis bij een waterontharder; de dip in de watertoevoer op het moment van regeneratie. Je betaalt uiteraard meer voor dit systeem, maar je komt hierdoor niet in de problemen wanneer jouw waterontharder net op een piekmoment moet gaan regenereren.
Stroomaansluiting of waterdruk
Waterontharders zijn er in meerdere uitvoeringen. Je hebt de waterontharder die werkt met een stroomaansluiting maar je hebt ook de variant die op waterdruk werkt. Voor beide systemen valt wat te zeggen. Het grootste verschil is dat de stroomaansluiting op waterdruk geen stroomaansluiting nodig heeft. Er hoeft dus geen stekker in het stopcontact voor deze waterontharder. Dit geeft jou meer ruimte om de waterontharder te plaatsen. Je bent een stuk vrijer in je keuze voor de juiste locatie.
Voor- en nadelen van de waterontharder op elektriciteit
De waterontharder op elektriciteit heeft een aantal voor- en nadelen. We hebben ze voor je op een rij gezet.
- Voordeel: Je bent niet afhankelijk van het moment van regeneratie. Op het moment dat de waterontharder moet gaan regenereren kan je ervoor kiezen om dit proces nog even uit te stellen. Door het correct instellen van de waterontharder door een installateur heb jij nooit op een piekmoment een regeneratie.
- Voordeel: Jouw waterontharder kan meer opties hebben. Een bijkomend voordeel kan zijn dat je meer opties hebt bij jouw waterontharder. Denk bijvoorbeeld aan een USB aansluiting waardoor de waterontharder op afstand via een app kan worden uitgelezen.
- Nadeel: Je bent gebonden aan een plek voor de waterontharder. Je hebt altijd een stopcontact nodig naast de waterontharder om deze aan te sluiten.
- Nadeel: Je hebt voortdurend een stroomgebruik erbij.
Voor- en nadelen van de waterontharder op waterdruk
De waterontharder op waterdruk heeft ook zo zijn voor- en nadelen. Ook die hebben we op een rij gezet.
- Voordeel: Geen stroomaansluiting nodig. Je bent vrij in je keuze voor de locatie van de waterontharder.
- Voordeel: Geen schade bij stroomstoringen. Bij een waterontharder met een stroomaansluiting heb je opeens hard water bij een stroomstoring. Bij een waterontharder op waterdruk is dit niet zo; een belangrijk voordeel.
- Nadeel: Regeneratie op een ongelukkig moment. Dit systeem heeft de neiging om op een heel ongelukkig moment te gaan regenereren. Bijvoorbeeld tijdens het gebruik van de vaatwasser of de wasmachine wanneer er opeens veel water wordt gebruikt. Dan heb je alsnog bijvoorbeeld vaat met kalkstrepen erop.
De oplossing voor het regeratieprobleem vind je in de duplex waterontharder. Dat houdt in dat de tweede cilinder met kunstharskorrels het werk van de eerste cilinder overneemt op het moment dat regeneratie plaatsvindt.
De ultieme oplossing
De ultieme oplossing voor wie altijd zacht water wil hebben, maar daarvoor niet afhankelijk wil zijn van stroom is de waterontharder met drie cilinders. Je hebt geen dip in de watertoevoer, maar je hebt wel continu zacht water.
Betaal niet teveel voor zacht water
Voor zacht water ga je natuurlijk geen keiharde prijs betalen. Het is dan ook altijd aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze knop. Je krijgt gelijk meerdere offertes toegespitst op jouw situatie. Op die manier betaal jij nooit teveel voor zacht water.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be