Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder op leiding aansluiten is niet moeilijk. Je kan dit overlaten aan een monteur, maar je kunt het ook zelf doen. In dat geval is het slim om online naar een video te kijken; soms zijn er zelfs video’s voor jouw exacte model. Met de juiste instructie is het aansluiten op de leiding van een waterontharder een klus van een uurtje. Daarna kan je direct genieten van zacht water uit de kraan, wat een groot voordeel is als je in een gebied met hard (kalkhoudend) water woont. Onder andere in Brabant, Limburg, de Achterhoek en Noord-Nederland is het water uit de waterleiding erg hard. De kalk in het water richt op veel manieren, zichtbaar en onzichtbaar, schade aan in je huishouden. Een waterontharder haalt de kalk uit het water en vermindert zo de problematiek. In dit artikel bespreken we de voordelen van waterontharder op leiding of hoofdkraan aansluiten. We leggen je uit welk apparaat de beste keuze is en hoe je op de kosten kunt besparen. Eerst kijken we naar de werking van de waterontharder: wat doet de machine en waar is dat goed voor?

 

Hoe een waterontharder kalk uit water verwijdert

Leidingwater bevat geladen deeltjes, zogenaamde ionen. Als die je huis inkomen kunnen ze neerslaan als een vaste, witte stof, kalk of kalksteen genaamd. Dat wil je absoluut voorkomen. De oplossing is dan om een waterontharder op een leiding in de buurt van de hoofdkraan aan te sluiten. Op die manier heb je de garantie dat elke liter water in je huis gezuiverd is van kalk. Dat doet een waterontharder als volgt: het water wordt door een filter bestreken met kunsthars geleid. Daar bevinden zich natriumionen afkomstig uit onthardingszout. Natrium hebben dezelfde elektrische lading als kalkionen en het filter is gemaakt om de twee ionen om te wisselen. Het gevolg is dat de kalkionen vast blijven zitten op het harsfilter en de natriumionen verder reizen met het water, je huis in. Natriumionen kunnen geen kwaad. De schadelijke kalkionen worden elke paar dagen door de waterontharder van het filter afgespoeld en verdwijnen met het spoelwater mee. Ze komen je huis niet binnen en kunnen dus ook niet voor problemen zorgen.

 

Wat voor voordelen biedt zacht water uit een waterontharder?

Denk even na voor hoeveel activiteiten je elke dag een hoeveelheid water gebruikt. Bij het ontbijt zet je thee, je doet de afwas, je zet bloemen in een vaas. Later maak je het sanitair schoon, je strijkt je kleren, wast de auto. Daarna kook je het avondeten, ga je in bad, poets je je tanden. Dat zijn allemaal momenten waarop het belangrijk is welke kwaliteit je kraanwater heeft. Als je een waterontharder op de leiding hebt aangesloten, heb je zacht water in huis. En dat biedt de volgende voordelen:

 

  • Wasgoed en kleding voelt altijd heerlijk soepel en ruikt fris. Kalk zorg dat de vezels van katoen en de meeste andere stoffen ineen klitten. Ze worden dan nooit meer zo zacht en glanzend als eerst, daar helpt geen wasverzachter meer aan. Met een waterontharder die zacht water levert blijft je textiel altijd in optimale staat.
  • Het is makkelijker om je huis schoon te maken. Je sanitair en je WC zien er altijd prachtig en smetteloos uit. Er treedt geen smerige overlast van kalk op en de bekende harde randen op ruiten, vloeren, waskuipen, spiegels en kranen treden niet meer op. Daardoor hoef je ook geen chemische milieuonvriendelijke kalksprays meer te kopen.
  • Je huid blijft jong, soepel en vrij van irritatie. Kalk in water vernietigt bij elke wasbeurt of douchebeurt de natuurlijke beschermlaag van je huid. Die droogt sneller uit, gaat jeuken en problemen zoals eczeem krijgen een kans. Met zacht water blijft je huid natuurlijk gezond, soepel en jeugdig.
  • Je witgoed en leidingen gaan langer mee. Ketelsteen van kalk maakt de diameter van je waterleiding gaandeweg steeds kleiner. Op den duur kan de waterdruk dan helemaal wegvallen. Ook de metalen warmte-elementen van witgoed worden beschadigd door kalk: ze hebben te lijden van oververhitting en springen uiteindelijk uit elkaar, waarbij het apparaat stuk gaat.

 

Hoe de prijs van een waterontharder bepaald wordt

Je kunt op een paar manieren besparen op de kosten van een waterontharder, of daar juist op bezuinigen. Zo heb je een keuze wat betreft de filterreiniging van de machine. Dat moet elke week gebeuren (de machine doet het automatisch) en daarbij wordt zout verbruikt. Nou gaan elektronische machines erg zuinig om met deze grondstoffen, terwijl mechanische machines juist nogal veel water en zout gebruiken. De mechanische apparaten zijn daarentegen wel gemiddeld 200 euro lager geprijsd dan de elektronische. Verder is de capaciteit van de machine belangrijk: hoe meer water hij kan ontharden per etmaal, hoe duurder. Bereken hoeveel water je nodig hebt: veel krachtiger dan dat hoeft de waterontharder niet te wezen. Ten slotte kan je ook nog besparen op de kosten van installatie door een vakman, namelijk door zelf je waterontharder op leiding te installeren. Hetzelfde geldt voor jaarlijks onderhoud – ook dat kan je zelf uitvoeren of overlaten aan een expert. In de tabel hieronder vind je een kostenoverzicht.

 

  Elektronisch apparaat Mechanisch apparaat
Aanschaf €850 €650
Reiniging met zout/water Hoog gebruik Laag gebruik
Installatie door vakman €175 €175
Jaarlijks onderhoud Vanaf €80 Vanaf €80

 

Tips over de waterontharder

 

  • Een lokaal bedrijf kan je advies geven over de beste instellingen voor je waterontharder. De monteur is dan meestal op de hoogte van de waterhardheid ter plekke en zorgt dat je waterontharder het water perfect kan ontharden. Bovendien steun je hiermee de lokale economie en bespaar je op voorrijdkosten van een monteur.
  • Kan je een beetje klussen en wil je tweehonderd euro uitsparen? Kies er dan voor om je waterontharder zelf op leiding te installeren. Dat is een kwestie van een paar instructiefilmpjes kijken, de hoofdkraan opsporen en aan de slag gaan.

 

Offertes inzien  – gratis en zonder verplichtingen

Om het juiste type waterontharder uit te kiezen kun je alle websites van de lokale aanbieders gaan bekijken, maar je kunt ze ook actuele offertes laten opsturen. Dat doe je via onze website: klik hier en je krijgt snel overzichtelijke offertes voor een waterontharder op leiding. Zo kan de allerbeste beslissing maken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat