Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder op kraan aansluiten is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. De waterontharder dient dichtbij de hoofdkraan te worden aangesloten, zodat de machine elke druppel water die je huishouden binnenkomt kan behandelen. Je hebt twee opties om waterontharders op kraan aan te sluiten: een paar instructiefilmpjes bekijken en zelf aan de slag gaan, of een monteur inhuren. Een lokale monteur kan voor zo’n 200 euro je waterontharder correct installeren – in dat geval weet je zeker dat alles in orde is. Ben je het klussende type en denk je dat je een leiding kunt aansluiten, trek er dan een uur of twee voor uit en ga aan de slag. Waarschijnlijk lukt het je zonder problemen om op kraan de waterontharder te monteren. In dit artikel vertellen we je meer over de installatie van een waterontharder en over veel andere aspecten van de machine. We laten je zien welke voordelen hij biedt, hoe hij werkt en hoe je kunt besparen op de aanschaf en het onderhoud van een waterontharder

 

De werking van een waterontharder uitgelegd

Een waterontharder installeer je op kraan bij de hoofdleiding, zodat alle binnenkomende kraanwater eerst gefilterd wordt door de machine. In de machine bevindt zich een filter met natriumzout. De kalkdeeltjes in water zijn vrij zwevende ionen van de stoffen calcium en magnesium. Opgelost kunnen de ionen geen kwaad: de problemen beginnen pas als ze zich in je leidingen of in je sanitair combineren met een carbonaation. De chemische reactie die dan ontstaat, vormt een harde witte stof: kalk. Wat een waterontharder doet, is de ionen van calcium en magnesium wegvangen voordat ze een reactie met carbonaat aangaan en een probleem kunnen vormen. Het filter van de machine is een zogenaamde ionenwisselaar, die de binnenkomende calcium- en magnesiumionen wisselt voor natriumionen uit het zout. De natriumionen worden nu opgelost in het water, terwijl de kalkdeeltjes achterblijven op het filter. Daar blijven ze aanwezig tot ze bij de periodieke reiniging van het filter worden weggespoeld.  Zo is elke druppel water die je huis binnenkomt kalkvrij, ook wel bekend als zacht water.

 

Over kalkmagneten

In de handel heb je ook zogenaamde kalkmagneten, die claimen dat ze kalk immobiel maken door een magnetisch veld. Deze zogenaamde waterontharder wordt op kraan aan het begin van de leiding aangesloten en zou daar kalkdeeltjes behandelen met magnetisme. Er is geen enkel overtuigend onderzoek dat de werking van deze producten heeft bevestigd. De onderzoeken die zouden beweren dat magnetisme de kalkdeeltjes ‘verandert’ zodat ze niet kunnen neerslaan, zijn namelijk uitgevoerd met veel sterkere magneten dan er in de handel verkrijgbaar zijn. Kijk goed naar wat een aanbieder beweert voordat je een product tegen kalk koopt! Zoals gezegd is de werking van waterontharders met zoutgebruik wel degelijk aangetoond.

 

Wat kalk in je huis doet

Wat is nou de reden om een waterontharder op kraan aan te sluiten? Wat voor problemen veroorzaakt kalk? Het antwoord is: bij bijna elk klusje in huis waarbij je water nodig hebt, zorgt kalk voor problemen. Van een kop thee en een douche nemen tot de CV-ketel en de afwas, zacht water is bijna overal beter voor. We zullen een korte opsomming geven van de problemen die kalk in je huishouden veroorzaakt.

 

  • -Je huid droogt uit, wordt rood en gaat jeuken. Je haar wordt dof en breekbaar. Dit komt doordat kalk het beschermende natuurlijke olielaagje ervan wegspoelt.
  • -Witgoed leeft korter en functioneert slechter. De aanslag van kalksteen op de hitte-elementen van witgoed zorgt voor stroomverlies en oververhitting van deze elementen, tot het punt dat ze doormidden breken.
  • -Schoonmaken is heel veel werk. Omdat er overal kalkvlekken en kringen optreden blijf je aan de gang. Op ruiten, muren, kranen, aanrecht en douchekop vormen zich constant kalkvlekken die ontsieren en ander vuil vasthouden.
  • -Je eten en drinken krijgt een muffe steensmaak. Misschien proef je het inmiddels niet meer, maar kalk geeft een vieze bijsmaak aan producten die in water zijn gekookt of met water zijn bereid. Het overschaduwt de natuurlijke smaak van je voedsel met een weeïge krijtsmaak.

 

Wat een waterontharder kost

Er zijn een paar eigenschappen van waterontharders die de prijs opdrijven. Hoe bekender en beter het merk, bijvoorbeeld, hoe hoger de prijs. Meestal hebben deze betere merken een langere levensduur (tot wel dertig jaar) omdat ze van een uitstekende kwaliteit kunststof gemaakt zijn. Ook het vermogen om water te ontharden en op te slaan, de capaciteit dus, is een factor die de prijs bepaalt. Om niet een overbodig grote machine te kopen kan je van tevoren uitrekenen hoeveel liter water per dag je nodig hebt. Ook de manier van filterreiniging heeft invloed op de kosten, zowel de eenmalige als de periodieke. De goedkoopste machines reinigen hun filter mechanisch en verbruiken daarbij veel zout en water. Duurdere machines doen dit elektronisch en zijn veel zuiniger in het gebruik. Ook kan je je waterontharder op kraan laten installeren door een monteur; dit kost zo rond de 200 euro. Een opsomming van alle tarieven zie je hier.

 

  Elektronische filterreiniging Mechanische filterreiniging
Jaarlijks onderhoud Vanaf €120,- Vanaf €120,-
Zuinigheid goed slecht
Installeren Vanaf €180,- Vanaf €180,-
Kosten aankoop Vanaf €800,- Vanaf €700,-

 

Een paar nuttige tips

  • Je kan een monteur vragen om je waterontharder te installeren, maar je kunt het ook zelf doen. Dat spaart je al gauw tweehonderd euro aan montagekosten uit. Tip: bekijk eerst een tutorial op internet, of een filmpje op Youtube.
  • De werking van wasmiddelen wordt in de wielen gereden door kalk: het vormt zich samen met de wasmiddelen tot een vieze, gladde substantie (kalkzeep). Als je een waterontharder hebt geïnstalleerd kan je de gebruikelijke dosis wasverzachter, zeep en andere reinigers meestal direct halveren.

 

Offertes zien? Dat doe je hier

Wij kunnen je helpen om sneller de beste waterontharder op kraan uit te kiezen. Onze database bevat veel recente offertes van lokale vakmannen, die wij je snel toe kunnen sturen. Hiermee krijg je een objectief en overzichtelijk beeld van de beste aanbiedingen voor waterontharders en hun kosten en voordelen. Vul eenvoudigweg het formulier op onze website in en je krijgt zonder verplichtingen offertes toegestuurd.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat