Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

We geven hier informatie over de waterontharder in Oosterwolde. In Oosterwolde zit er veel kalk in het leidingwater dat voor overlast kan zorgen. Kalk komt van nature voor in het oppervlaktewater van Friesland, het Rivierengebied, de Achterhoek en delen van Groningen en Limburg. Dat kalkrijke water noemen we “hard” water; vandaar de term waterontharder – een machine die water minder hard, ofwel minder kalkrijk maakt. In Oosterwolde een waterontharder installeren vermindert de problemen die met kalk geassocieerd worden. Zowel de makkelijk zichtbare problemen zoals kalkvlekken en –strepen, maar ook de sluipende aantasting van je huis door kalk – kapot witgoed, dichtgeslibte leidingen, kalksteen in ketels en dergelijke. Deze tekst is bedoeld om een overzicht te geven van alles rondom waterontharders in Oosterwolde: de werking, de voordelen, de prijs en het onderhoud. Ook geven we je een stel handige adviezen voor de aanschaf van de machine en tips om zoveel mogelijk te besparen. Want een waterontharder is een nuttige, maar forse investering – lees daarom deze tekst door en je bent in staat de juiste keuzes te maken.

Hoe een waterontharder zijn werk doet

Een waterontharder in Oosterwolde werkt door kalkdeeltjes uit water weg te vangen. Dat maakt de machine een uitstekende oplossing om om te gaan met hard water. In de machine bevindt zich een opslagtank voor water, een bak met natriumzout en een hoogwaardig harsfilter. De kalkdeeltjes in het binnenkomende water worden door het filter heen gepompt en worden daar vervangen door natriumdeeltjes uit het zout. De kalk blijft op deze manier immobiel achter in het filter, waar het geen schade aan kan richting. Een waterontharder in Oosterwolde is een prijzig apparaat, vandaar dat sommige mensen een kalkmagneet aankopen, die veel goedkoper en compacter is. Dat lijkt een mooie oplossing, maar de onderzoeken waar de fabrikanten van kalkmagneten naar verwijzen, zeggen niets over hun product. Het is zelfs onwaarschijnlijk dat die magneten enig effect hebben op kalk – ze werken dus waarschijnlijk gewoon niet tegen kalkoverlast. Kijk kritisch naar beweringen van de producent als je op zoek gaat naar een waterontharder.

Nadelen van kalk in leidingwater

Overal waar water gebruikt wordt is kalk aanwezig en vormt problemen. Dat geldt voor je keukenapparaten, je voedsel, de douche in de ochtend. Zacht water heeft positieve effecten op bijna alles wat je in je huishouden met water doet: een uitstekende reden om een waterontharder in Oosterwolde te installeren. Kijk maar naar dit lijstje van problemen veroorzaakt door kalk.

  • Schoonmaakmiddelen werken niet meer goed. Je raakt heel veel zeep, wasmiddel en vaatwasmiddel kwijt, doordat kalk deze reinigers bindt en ze verandert in smerige kalkzeep.
  • Witgoed gaat sneller stuk als je kalkrijk water gebruikt. De verhittingselementen van wasmachine, vaatwasser en ander witgoed gaat steeds meer stroom verbruiken en brandt uiteindelijk door. Dat komt door de kalksteen die zich afzet op de verhittingselementen.
  • Wasgoed gaan ineenklitten en wordt pluizig. De opgeloste kalk in water tast de vezels van veel stoffen aan. De stof wordt ruw en muf en je hebt heel veel wasverzachter nodig om het nog een beetje fijn aan te laten voelen.
  • Voedsel smaakt naar steen. Kalk veroorzaakt een muffe bijsmaak aan alle eten dat bereidt is met leidingwater. Dat geldt ook voor koffie en thee, die veel fijner en smakelijker zijn als je zacht water gebruikt.
  • Huid raakt zijn beschermlaagje kwijt en gaat snel jeuken en irriteren. Je huid droogt uit door de werking van kalk. Er treden kleine scheurtjes op, je huid wordt rood en ruw en aandoeningen zoals eczeem krijgen een kans.

Kosten van een waterontharder

Er zijn een paar factoren die de aanschaf van een waterontharder in Oosterwolde naar boven of beneden kunnen bijstellen. Zo maakt het verschil hoe de filter van het apparaat wordt gereinigd. Dit verbruikt water en zout en elektronische apparaten gaan zuinig om met deze twee hulpstoffen. Een mechanisch model maakt zijn filter veel minder zuinig schoon, maar is wel goedkoper bij de aanschaf. Ook kost een waterontharder meer naarmate het apparaat groter en krachtiger is. Reken van te voren uit hoe groot de capaciteit om zacht water te produceren moet zijn, om onnodige uitgaven te vermijden. Verder zijn er kosten gemoeid met het laten monteren en aansluiten van je waterontharder. Op deze kosten kan je besparen, door het niet door een monteur te laten doen, maar zelf aan de slag te gaan. Een waterontharder installeren is heel goed mogelijk als je een klein beetje kunt klussen. Ook geldt dit voor het jaarlijks onderhoud van de machine: een vakman kan dit voor je doen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Bekijk hier een overzicht van de meest voorkomende kosten voor een waterontharder.

  Elektronische modellen Mechanische modellen
Installatie €220,- €220,-
Zuinig met zout/water beter Slechter
Onderhoud elk jaar €120,- €100,-
Aankoop Vanaf €850 Vanaf €580

 

Tips bij aankoop van een machine

  • Machines van een bekend merk gaan over het algemeen langer mee dan de goedkopere budgetmodellen. Ze zijn gemaakt van betere, slijtagevaste materialen en kunnen een levensduur van wel twintig jaar of meer bereiken. Uiteraard is het duurder om in dit soort apparaten te investeren.
  • Simplex waterontharders liggen stil als ze hun filter reinigen: ze kunnen dan geen zacht water produceren en je loopt het risico om toch last te krijgen van kalkaanslag. Als je dat absoluut wilt vermijden, koop dan een duplex model waterontharder in Oosterwolde. Die bezit twee aparte filters, waarvan er altijd één gereed is om water te ontharden.
  • Een machine met proportioneel zoutgebruik zijn vaak duurder, maar bieden besparende functies voor onthardingszout. Met een dergelijk model geef je op jaarbasis aanzienlijk minder uit aan onthardingszout.
  • Als je waterontharder eenmaal geïnstalleerd is, onderhoud hem dan goed. Elk half jaar een onderhoudsbeurt is een goed idee: het helpt je machine om vlekkeloos te werken, langer mee te gaan en zorgt ervoor dat er geen schadelijke microben in de watertank van het apparaat kunnen groeien. Deze onderhoudsbeurt kan je ook laten uitvoeren door een monteur in de buurt – vaak kun je daar een contract voor periodiek onderhoud bij afsluiten.

Offerte lezen?

Wij hebben contacten met aanbieders van een waterontharder in Oosterwolde. Je kunt via ons gratis en vrijblijvend offertes voor een waterontharder opvragen. Klik gewoon op de link en sla aan het vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat