Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder in Oost Nederland is een goede investering. In een aantal gebieden in Oost Nederland, zoals Drenthe, Groningen en zeker de Achterhoek, heeft het water een grote lading aan opgelost kalk. Kalk kan op veel verschillende punten schade veroorzaken binnen je huishouden. Waterontharders in Oost Nederland zijn dan ook gewild, omdat ze het kalk uit je kraanwater filteren voordat het problemen kan veroorzaken – het kalk komt nooit je woning binnen. Nou is een waterontharder geen goedkoop apparaat en er zijn veel verschillende aanbieders in Oost Nederland van waterontharders. Allemaal hanteren ze andere prijzen en andere modellen. Hoe kan je daaruit een goede keus maken? Daarvoor geven we je een aantal handvaten in deze tekst. We leggen uit welke types waterontharder er op de markt zijn, welke daarvan geschikt zijn in een bepaalde situatie en hoe je er op kunt besparen. Ook leggen we de werking en de voordelen van een waterontharder uit. Met die informatie wordt het makkelijker om de juiste beslissing voor een bepaalde machine te maken.

 

Waterontharders versus kalkmagneten

De gemiddelde waterontharder in Oost Nederland kost ergens tussen de 500 en 1000 euro. Dat maakt dit prijzige apparaten, maar ze verrichten hun werk uitstekend, in tegenstelling tot de populaire en goedkope kalkmagneten in de handel. Daarvan wordt geclaimd dat ze kalk inactiveren door middel van een magnetisch veld. In de praktijk is er geen enkel solide onderzoek dat de werking van deze kalkmagneten bevestigd: het is een mooie marketingtruuk voor mensen die hopen dat ze goedkoper uit zijn. Helaas, er is geen reden om aan te nemen dat ze ook echt zouden werken. Het magnetische veld van de gemiddelde kalkmagneet is absoluut niet sterk genoeg om kalk zodanig te “veranderen” dat het onschadelijk wordt. De Consumentenbond heeft aan tien fabrikanten gevraagd om bewijs te leveren voor de werking van hun magneet. Dat leverde geen enkel goed bewijs op. Pas dus op waar je in investeert en neem de beweringen van fabrikanten altijd met een korrel zout.

 

Hoe een waterontharder werkt

De werking van een waterontharder met natriumzout is wel degelijk aangetoond door diverse onderzoeken. Een waterontharder met zoutgebruik vangt kalkdeeltjes uit het binnenkomende water af. De machine bevat een kwalitatief hoog harsfilter met ionenwisselaar. Binnenkomende kalkionen (deeltjes) worden op dit filter ingewisseld voor zoutionen. De kalkdeeltjes blijven nu vastzitten op het harsfilter en komen daar niet meer vanaf. Periodiek spoelt de waterontharder zijn harsfilter schoon met spoelwater, waardoor alle kalk en ander vuil het riool in verdwijnt. Een waterontharder in Oost Nederland is betrouwbaar en de werking ervan staat vast –  onthoud dat als je gaat investering in een oplossing voor je kalkprobleem.

 

De nadelen van kalk in je huis

Een waterontharder in Oost Nederland verhelpt alle overlast door kalk in je woning. Als je bedenkt hoeveel klusjes je dagelijks uitvoert met gebruik van water, snap je waarom kalk veel verschillende problemen oplevert. Van de koffie in de ochtend tot een lekker bad in de avond: water gebruik je overal, dus komt kalk ook overal. We geven hier een overzichtje van de negatieve gevolgen van kalk in je leidingwater.

 

  • Textiel wordt ruw en dof. De vezels van katoen en andere stoffen gaan ineen klitten door het effect van kalkhoudend water. Je krijgt ze niet meer zacht en ze gaan onfris ruiken.
  • Leidingen en apparaten gaan stuk door opbouw van ketelsteen. Deze keiharde steen zet zich in laagjes af aan de binnenkant van leidingen en op de verwarmers in witgoed. Na verloop van tijd kunnen leidingen helemaal dicht slibben. De verwarmers kunnen hun werk niet goed doen en raken oververhit en gaan stuk.
  • Schoonmaken is een dagtaak. Overal waar je met water schoonmaakt, ontstaan kringen, vlekken en strepen. Op ruiten, sanitair, bestek, servies, kranen en muren. Die vlekken kan je alleen nog weg krijgen met ruw geborstel of schadelijke sprays.
  • Je huid raakt sneller geïrriteerd en ruw. Kalk in water verwijdert bij elke was- of douchebeurt het laagje olie dat je huid beschermt tegen uitdroging. Je krijgt dat jeuk, een ruwe huid, schilfers en zelfs problemen als eczeem en psoriasis.

De kosten van een waterontharder

Hoeveel je aan een waterontharder in Oost Nederland kwijt bent heb je deels zelf in de hand. Hoe uitgebreider de functies van je machine zijn, hoe meer besparende functies of vermogen het model heeft, hoe meer je moet investeren. De inhoud en vermogen van de machine zijn een prijsbepaler. Om daar niet te veel aan te hoeven besteden kan je het beste uitrekenen hoe veel water je per dag nodig gaat hebben – het heeft geen zin om een veel grotere waterontharder te kopen. Ook belangrijk is de manier waarop de waterontharder zijn filter reinigt. Dat kan mechanisch gebeuren, wat veel zout en water extra kost. Machines die deze methode gebruiken zijn beter betaalbaar dan elektronische machines. Die elektronische waterontharders gaan wel zuiniger met water en zout om, waardoor je minder maandelijkse kosten hoeft te spenderen. Ook gelden er nog kosten voor installatie en onderhoud van de machine. Als je daarop wilt besparen kan je ook op zoek gaan naar een handleiding en zelf je waterontharder monteren. Bekijk de belangrijkste voorkomende kosten in deze tabel.

  Elektronische waterontharders Mechanische waterontharders
Tarief aanschaf €800 – €1000 €600 – €700
Installatie door specialist €220 €220
Onderhoud door specialist €120 €100
Zuinigheid met zout beter slechter

 

Tips voor het gebruik van een waterontharder

  • Regelmatig je waterontharder reinigen is aan te raden. Om te voorkomen dat het water in je waterontharder ongezond wordt, moet je hem af en toe (liefst eens in het half jaar) desinfecteren. Dat voorkomt dat er microben zich voortplanten in de tank. Ook als de machine lang heeft stilgestaan, bijvoorbeeld na een lange vakantie, is het verstandig om de waterontharder te reinigen.

 

  • Om je waterontharder in Oost Nederland goed te kunnen instellen is het slim om bij je waterleidingbedrijf de lokale hardheid (het kalkgehalte) op te vragen. Een waterleidingbedrijf kan een innamepunt voor leidingwater hebben dat tientallen kilometers ver weg ligt, met een totaal andere hardheid dan in je eigen gemeente.

 

Offertes opvragen

Wil je snel een goede vergelijking maken voor een waterontharder in Oost Nederland? Wij bieden je zonder verplichtingen inzage in offertes van lokale bedrijven. Klik hier en je kan snel een eerlijke keus maken.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat