Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder ontsmetten hoeft niet vaak te gebeuren. Eens in het jaar, of na een lange vakantie, is voldoende. Waterontharder s ontsmetten zorgt ervoor dat opbouw van microben in de watertanks geen kans krijgt en dat je machine perfect blijft werken. De desinfectie kost niet veel tijd en kan je zelf doen – het ontsmetten van een waterontharder kost je niet meer dan een kwartiertje tijd. Maar het is ook mogelijk om bij een lokale monteur een contract aan te gaan voor periodiek onderhoud. In dat geval zal deze vakman om de zoveel langskomen om je machine te reinigen, alle onderdelen te controleren op schade en slijtage en sommige componenten in te smeren met vet. Dat kost je rond de 80 euro per beurt en is een investering in de levensduur van je waterontharder. In dit artikel geven we je meer informatie over het ontsmetten en onderhoud van waterontharders, over de keuzes die je hebt voor aanschaf van de machine en een paar tips over besparing op het kostenplaatje ervan.

Hoe kalk wordt tegengegaan door een waterontharder

De traditionele apparaten op de markt zijn vrij grote waterontharders, die op stroom of waterdruk werken. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze kalkvorming tegengaan door kalkdeeltjes uit het leidingwater te verwijderen, in tegenstelling tot de goedkope “magnetische” kalkmagneten. Daarvan is de werking door geen enkel betrouwbaar onderzoek aangetoond. Kies dus voor een waterontharder met zoutgebruik. Deze apparaten maken gebruik van een ionenwisselaar in het filter, waar alle binnenstromende water uit de leiding doorheen wordt gepompt. Daar worden de kalkdeeltjes in het water ingewisseld door natriumdeeltjes uit het onthardingszout. De kalkdeeltjes zijn nu veilig afgevangen en komen je huishouden niet binnen. Om te voorkomen dat het filter of de watertank een broedplaats worden voor micro-organismen is de waterontharder ontsmetten periodiek aan te raden.  Het water dat je huis binnenkomt is vanaf dit punt kalkarm en wordt ook wel

“zacht” water genoemd, in plaats van het kalkrijke “harde” water.

De voordelen van een waterontharder en zacht water in huis

Het zachte water dat ontstaan in een waterontharder is ideaal voor de meeste huishoudelijke klussen en toepassingen. Dat geldt voor je gezondheid, je voedsel , maar ook schoonmaakwerk en de conditie van je leidingen. Hier geven we een lijstje van de belangrijkste voordelen van een waterontharder in huis nemen.

 • Eten smaakt beter. Zonder de bijsmaak van kalk smaakt alle voedsel dat bereid is met water beter en puurder. Hetzelfde geldt voor drank die met leidingwater bereid is.
 • Leidingen blijven schoon en behouden hun capaciteit. Er vormt zich geen kalksteen, waardoor je leidingen na een gegeven moment corroderen en vervangen moeten worden.
 • Witgoed is beschermd tegen doorbranden en defect raken. Je witgoed bevat kwetsbare metalen elementen die het water erin verhitten. De effecten van zacht water zorgen dat deze machines zonder kalksteenaanslag hun werk optimaal blijven doen. Zo kunnen ze hun maximale levensduur bereiken.
 • Altijd een schoon en fris sanitair. Geen last meer van kalkvlekken op badkuip, wastafel, vloer, douche en douchecabine. Ook helpt je waterontharder met ontsmetten van je sanitair, omdat vuil, schimmels en microben op de ruwe oppervlakte van kalkaanslag verzameld worden.
 • Streeploos schone ruiten, glaswerk en services. Geen kalkaanslag of vieze kalkwaas en geen kalkzeep in kozijnen of andere restanten van reiniging.
 • Gezonder voor je huid. Je huid is beschermd tegen uitdroging, roodheid en eczeem. Ook je haar blijft mooi glanzend en soepel en klit niet ineen.

Wat een waterontharder kost en waar dat van afhangt

Er zijn een paar belangrijke prijsbepalers voor een waterontharder. Belangrijk is de kwaliteit van de machine: hoe beter het merk bekend staat, hoe beter die kwaliteit. Superieure machines bevatten hoogwaarde onderdelen en zijn van uitstekende materialen gemaakt, waardoor ze een leven lang meegaan. Verder is de manier waarop de machine omgaat met de filterreiniging belangrijk. Er zijn vrij goedkope mechanische modellen in de handel die dat nogal grof aanpakken en veel water en zout besteden aan de reiniging. In contrast doen elektronische modellen dat veel slimmer en zijn zuinig met zout en water bij de reiniging.  Een mechanisch model gaat weg voor rond de 600-800 euro, een elektronisch model is al snel 200 euro duurder. Ten slotte is het volume en de inhoud van de waterontharder, ofwel hoeveel zacht water hij kan produceren en opslaan, ook een prijsbepaler. Eventueel kan je nog kiezen voor extra service door monteurs (installatie, onderhoud, de waterontharder ontsmetten) maar dat is optioneel. Bekijk alle geldende tarieven voor een gemiddelde waterontharder hieronder.

  Elektronische Mechanische reiniging
Onderhouden door vakman 100 euro/jaar 100 euro/jaar
Zuinig met water en zout ja Nee
Installatie 200 euro 200 euro
Aankoop Vanaf 600 euro Vanaf 500 euro

Kiezen voor een waterontharder

 • Er zijn verschillende types waterontharder in de handel. Sommige daarvan zijn goedkoop, andere hebben speciale toevoegingen en functies die de levensduur van de machine opkrikken, zorgen voor een zuinigere omgang met grondstoffen, of het vermogen van de waterontharder verbeteren. We hebben een aantal van deze speciale mogelijkheden uit elkaar gezet. Je kunt zelf bepalen of je hier in wilt investeren op niet.
 • Waterontharders met proportioneel zoutgebruik gaan zuiniger om met onthardingszout, omdat hun elektronica het zout nauwkeuriger af kan wegen. Dit bespaart je uiteraard op maandbasis een bepaald bedrag.
 • Simplex waterontharders kunnen soms hun werk niet doen, omdat hun filter wordt gereinigd. Wil je dit voorkomen, koop dan een duplex model dat twee filters heeft.
 • Compact modellen bestaan uit één behuizing, terwijl duo modellen uit meerdere tanks en flessen bestaan. Dat ziet er minder aantrekkelijk uit, maar is handig bij schoonmaak en inbouwen van de waterontharder.
 • Sommige waterontharders zijn makkelijker schoon te maken dan andere. Wil je vaak je waterontharder kunnen ontsmetten, zoek dan een model uit dat hier speciaal op gebouwd is.

Wil je offertes bekijken?

Wij hebben contacten met aanbieders van waterontharders in jouw omgeving. We sturen je graag een paar actuele offertes toe waarmee jij snel kunt kiezen voor het ideale model waterontharder. Het aanvragen van onze offertes is gratis en vrijblijvend, dus waar wacht je op? Klik deze link aan en sla meteen aan het vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat