Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Is een waterontharder ongezond? Er zijn een aantal sites en publicaties die dat beweren en ze bieden daar wetenschappelijk klinkende argumenten bij. Het is logisch dat je je dat afvraagt als je een waterontharder wilt kopen of al geïnstalleerd hebt. Waterontharders worden door hun producenten en verkopers juist gemarketed als gezond, omdat ze schadelijke kalk uit je leidingwater halen en dat zou voordelen bieden voor je gezondheid. Maar tegenstanders van die claim beweren, onder andere, dat de machine juist gezonde deeltjes uit het leidingwater haalt, deeltjes die je eigenlijk nodig hebt. In dit artikel bekijken we de beweringen over deze machines en of waterontharders ongezond zijn. Ook leggen we uit waar je op moet letten bij het gebruik van zo’n machine, welke voordelen het ontharden van kalkrijk water biedt en geven je een aantal tips voor gezond gebruik en onderhoud van waterontharders. Als je meer wilt weten over alle aspecten van een waterontharder, waaronder de effecten ervan op je gezondheid, wordt je met dit artikel goed geïnformeerd.

 

Hoe een waterontharder werkt

In sommige delen van Nederland komt van nature veel opgelost kalk in het water voor. “Kalk” staat hier eigenlijk voor de ionen (deeltjes) van de stofjes magnesium en calcium. Die ionen komen met het drinkwater je huis of bedrijfspand binnen. Als deze ionen reageren met een ander ion, carbonaat, dan ontstaat er een harde witte stof die neerslaat: vast kalk(steen). En deze vorm van kalk veroorzaakt nare vlekken, overbodig schoonmaakwerk, snel aftakelend witgoed en meer van dit soort ellende. Wat doet een waterontharder om dit te voorkomen? In deze machine is een krachtige ionenwisselaar geïnstalleerd in de vorm van een filter. Dit filter bevat natriumionen, die je in de vorm van zout aan de machine toevoegt. Omdat natriumionen en magnesium- en calciumionen dezelfde lading hebben, worden deze ionen op het filter tegen elkaar gewisseld. Het gevolg is dat het binnenkomende water na het filter natriumionen bevat en dat de magnesium- en calciumionen achterblijven op het filter, waar ze geen kwaad kunnen. Nu de volgende vraag: maakt dit proces een waterontharder ongezond?

 

Is een waterontharder ongezond doordat hij kalk verwijdert?

De claim van sommige mensen is dat een waterontharder ongezond is, omdat je lichaam magnesiumdeeltjes en calciumdeeltjes nodig heeft om goed te functioneren. Omdat de machine deze deeltjes weghaalt uit je dagelijkse drinkwater, gaat je lichaam deze deeltjes missen, met negatieve gevolgen voor de gezondheid. Klopt deze bewering? Nee, dat klopt niet. Er zitten weliswaar genoeg van deze ionen in kraanwater om vervelende gevolgen te hebben voor je huishouden. Maar je krijgt in je lichaam veel meer magnesium- en calciumdeeltjes binnen via je voeding. Dat zijn er meer dan genoeg om gezond te blijven, dus je hoeft niet ook nog eens extra kalkdeeltjes binnen te krijgen via het kraanwater.

 

Kan een waterontharder op andere manieren ongezond zijn?

Voor de volledigheid, er zijn wel andere manieren waarop een ongezond kan worden. Dat zijn de volgende situaties:

  • De machine voegt natriumdeeltjes toe aan het kraanwater. Mensen met een hoge bloeddruk of overgevoeligheid voor natrium kunnen beter geen water met extra natrium gebruiken. Er bestaan wél kaliumzouten voor de waterontharder, die in dit geval als vervanging kunnen dienen en die veilig voor deze personen zijn.
  • Na een lange stilstand van de machine (een lange vakantie bijvoorbeeld) of schade aan de machine kunnen zich microben in de watertank vormen. In deze situaties kan je de machine desinfecteren. Elke paar maanden de waterontharder reinigen en desinfecteren is sowieso een goed idee.

 

Voordelen van een waterontharder

We hebben hopelijk bewezen dat een waterontharder niet ongezond voor je is. In tegendeel, het apparaat biedt grote voordelen voor je huishouden, apparatuur – en zelfs voor je gezondheid, maar dat laatste misschien niet op de manier waar je aan denkt. Hier noemen we de voordelen van een waterontharder kort op:

 

  • Witgoed gaat langer mee. Kalk uit kalkrijk water beschadigt de metalen verhitters in de machines en verkorten het leven van de waterontharder.
  • Schoonmaken is veel makkelijker. Je hebt geen last meer van kalkvlekken in het sanitair en je bestek en serviesgoed komen blinkend schoon uit de afwas.
  • Je textiel blijft lekker zacht en stralend schoon, omdat er geen verruwend kalk meer in het waswater zit.
  • Geen opbouw van ketelsteen in leidingen, pannen, waterkokers en CV-ketel.
  • Water uit de waterontharder is gezond voor je huid en haren. Op je huid zit van nature een beschermend olielaagje, dat je huid en je haren beschermt tegen uitdroging. Kalk spoelt dat laagje bij elke wasbeurt van je af. Daardoor kan je huid rood, jeukerig en pijnlijk worden. Huidklachten als psoriasis en eczeem worden erger door het gebruik van kalkrijk water en ook je haar wordt dof en breekbaar. Al deze klachten worden tegengegaan door het gebruik van een waterontharder: je huid wordt kalm, soepel en gehydrateerd en je haar wordt weer zacht en glanzend.

 

De prijs van een waterontharder kort  uitgelegd

Nu we weten dat het gebruik van een waterontharder niet ongezond is, behalve in specifieke situaties, kijken we even naar de prijs. Die hangt over het algemeen af van de manier waarop het filter wordt gereinigd (mechanisch of elektronisch), de inhoud van de machine en het merk. De filterreiniging bepaalt voor een deel ook de kosten voor maandelijks gebruik: een mechanische machine gebruikt veel zout en spoelwater hierbij, een elektronische weinig. Verder kan je ook nog kiezen voor installatie door een vakman en eventueel periodiek onderhoud (het reinigen en desinfecteren van je waterontharder, controle van de onderdelen, et cetera). We hebben de kosten hiervan uiteen gezet in een tabel.

 

  Elektronische waterontharder Mechanisch waterontharder
Tarief aankoop Rond €800 Rond €600
Installatie door monteur €200 €200,-
Onderhoud door monteur Rond €80 Rond €100
Zuinig met spoelwater en zout goed slechter

 

Conclusie

Een waterontharder is niet ongezond voor je en heeft zelfs gunstige effecten op de conditie van je huid en haren. De machine biedt nog veel meer voordelen op het vlak van schoonmaak, levensduur van apparatuur en meer. Ben je overtuigd en vraag je je af wat een geschikt type waterontharder is voor jouw huishouden? Wij kunnen je een aantal offertes opsturen van bedrijven in jouw buurt die waterontharders aanbieden. Dat is geheel zonder verplichtingen en gratis en helpt je om snel inzicht te krijgen in de keuzes op dit vlak. Klik hier om offertes op te vragen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat