Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Informatie over waterontharder onderdelen vind je hier: wij leggen uit welke componenten de machine bevat, hoe die werken en hoe je ze periodiek schoonmaakt. De meest gangbare types waterontharder  werken allemaal met behulp van onthardingzout op basis van natrium. Dezelfde componenten vindt je terug in de meeste waterontharders die met zout werken. Waterontharders onderdelen zijn onder meer zoutreservoirs, watertanks en het belangrijkste: een onthardingsfilter. Deze componenten werken samen om het schadelijke kalk uit je leidingwater te filteren. Omdat een waterontharder is aangesloten bij de hoofdkraan, wordt elke liter water in huis behandeld tegen kalk, voordat het verderop in je huishouden voor problemen kan zorgen. Hoe deze componenten samenwerken en hoe ze hun taak verrichten bespreken we verderop. We geven je adviezen voor aanschaf van een dergelijke machine, onderhoud van de onderdelen van je waterontharder en besparing daarop.  Eerst leggen we je uit hoe deze machines het ontharden van water aanpakken.

Waterontharders en kalkmagneten

In de handel zijn tegenwoordig ook zogenaamde kalkmagneten verkrijgbaar, een “waterontharder “ die een magnetisch veld genereert dat kalkdeeltjes inactief zou maken, zodat ze niet kunnen neerslaan als kalksteen. Deze magneten zijn simpel van bouw en bevatten in vergelijking met een waterontharder weinig onderdelen, waardoor ze klein en compact zijn. Kalkmagneten zijn veel goedkoper dan waterontharders die op basis van zout werken en lijken dus een uitkomst. Zijn ze dat ook? De producenten ervan verwijzen naar een aantal onderzoeken die de werking zouden verklaren. Maar een check van de Consumentenbond leverde  geen solide bewijs op: de onderzoeken gelden voor veel krachtigere magneten dan de kalkmagneten in de handel. Het is niet aannemelijk dat de magneetjes in de handel enig effect hebben op kalkdeeltjes. Wees dus voorzichtig bij de aanschaf en geloof niet alles wat fabrikanten beweren!

Hoe een echte waterontharder werkt

De werking van een echte waterontharder (met zoutgebruik) is meerdere keren aangetoond door goede onderzoeken. De machine gebruikt een ionenwisselaar om kalkdeeltjes definitief uit het water te verwijderen. De waterontharder onderdelen zijn  een watertank, een zoutreservoir met natriumzout en een harsfilter. Dit filter werkt door ionen (deeltjes) van kalk te wisselen voor natriumionen. De kalkdeeltjes worden met het leidingwater door het filter heen gepompt. Daar worden ze door de ionenwisselaar vervangen door onschadelijke natriumdeeltjes. Die stromen verder mee je huis in, terwijl het kalk achterblijft in de filter en periodiek via de afvoer verwijderd wordt.

Overlast door kalk

Een waterontharder zorgt er voor dat kalk geen overlast in je huis kan veroorzaken. Ga maar na bij hoeveel activiteiten je water nodig hebt en je beseft waarom kalk zoveel vervelende gevolgen heeft. Van een kop koffie en een douche in de ochtend, de was doen en de keuken schoonmaken in de middag tot eten koken en de auto wassen in de avond: water komt overal en kalk dus ook. Hier presenteren we een korte lijst van de ellende die kalk uit hard water kan veroorzaken in je huis.

  • Witgoed gaat sneller stuk door kalkaanslag. De verhittende elementen van witgoed, zoals wasmachines en vaatwassers, raken aangekoekt met een dikke laag kalksteen. Na verloop van tijd raken ze oververhit en breken ze. Met zacht water blijven de elementen schoon en goed werken. Zo beschermt een waterontharder onderdelen van je witgoed tegen de destructieve invloed van kalk.
  • Wasgoed wordt ruw en hard. De vezels van het wasgoed klitten door kalk in het waswater in elkaar. Het wasgoed wordt niet meer goed schoon en zeker niet meer zacht.
  • Hetzelfde geldt voor je huid en haren. Die worden ook broos en hard, omdat kalk het beschermende vetlaag ervan wegspoelt. Het gevolg is dat ze uitdrogen. Je huid kan rood en jeukerig worden en problemen zoals eczeem worden erg. Je haar wordt dof en breekbaar.
  • Kalkvlekken ontstaan overal waar water komt. Je bent eindeloos bezig met kalkvlekken en kringen te verwijderen van sanitair, muren, kranen, badkuipen en aanrechten. Het enige wat er tegen de constante kalkaanslag helpt is schrobben of giftige sprays inzetten. En de volgende week kan je weer opnieuw beginnen.

Over de kosten van een waterontharder

De kosten van een waterontharder hangen van een paar factoren af. Sommige merken staan beter bekend en hebben een langere levensduur, doordat ze uit betere grondstoffen gemaakt zijn. Daar betaal je in de regel dan ook meer voor. Speciale modellen waterontharder bieden onderdelen die zorgen voor besparing op water en zout: elektronische modellen gaan veel zuiniger met deze grondstoffen om dan mechanische modellen. Ook het formaat en het vermogen van een waterontharder is bepalend voor de aanschafprijs. Tenslotte zijn er nog bijkomende kosten voor onthardingszout, montage, jaarlijks onderhoud etc. Ook hier is het mogelijk om te besparen, bijvoorbeeld door zelf je waterontharder te monteren en te reinigen (dat is mogelijk – zoek online voor video’s met instructies). De belangrijkste kosten hebben we hieronder in een tabel gezet.

  Elektronisch model Mechanisch model
Onderhoud v/a €80,- v/a €80,-
Zuinig met zout jawel nee
Installatie specialist €220,- €220,-
Kosten aanschaf v/a €800,- v/a €600,-

 

Adviezen voor je waterontharder

  • Het is aan te raden om je waterontharder elk jaar na te laten kijken door een erkend monteur. Regelmatig onderhoud zorgt er voor dat het apparaat zijn maximale levensduur kan bereiken. Een monteur zal desinfectie uitvoeren, om microben uit de tank te verwijderen. Ook zal hij de mechanische waterontharder onderdelen invetten en ze op slijtage en goede werking controleren.
  • De lokale hardheid van je leidingwater is niet altijd hetzelfde als de hardheid van het oppervlaktewater. Je waterleidingbedrijf heeft soms innamepunten die kilometers verderop liggen, waar heel ander water voorkomt. Voor de juiste instelling van je waterontharder is het goed om op de hoogte te zijn van de exacte waterhardheid in de leiding.
  • Een duplex model waterontharder bevat twee cilinders met filters. Het gevolg is dat deze modellen, die vaak duurder zijn, constant zacht water kunnen maken, ook tijdens de filterreiniging. Een simplex model is vaak goedkoper, maar ligt soms stil om deze reden.


Offertes zien?

Wij bieden je gratis en vrijblijvend offertes ter inzage aan. Het zijn actuele offertes voor waterontharders uit jouw regio. Daarmee kan je snel bekijken wat de ideale optie voor jouw huis is.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat