Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Is een waterontharder nuttig? Jawel, dat is hij. Een waterontharder verwijdert de schadelijke ionen van kalk uit je waterleiding. In je huis zouden deze ionen kunnen neerslaan en kalk vormen, wat leidt tot een hele reeks problemen en overlast. In sommige gebieden van Nederland is het water uit de kraan zo hard (kalkrijk) dat waterontharders nuttig en zelfs nodig zijn. Natuurlijk wil je weten wat de beste keuze is die het meeste oplevert voor jouw huishouden. Een waterontharder mag dan een toevoeging aan je huishouden zijn, de apparaten zijn niet bepaald goedkoop en het aanbod is enorm. Om te besluiten wat een nuttige waterontharder voor jouw huis of bedrijfspand is, verklaren we hier de verschillen tussen de meest voorkomende types. We gaan dieper in op de werking van waterontharders, leggen uit waar de kosten vandaag komen en hoe je hierop kunt besparen en geven je advies voor het onderhoud van zo’n machine. Hierdoor ben je volledig op de hoogte van de ins en outs op het gebied van waterontharders.

 

Wat doet een waterontharder eigenlijk?

In het leidingwater zitten kleine geladen kalkdeeltjes opgelost, zogenaamde ionen. Deze kalkionen stromen via de waterleiding je huis binnen. Hier kunnen ze zich combineren met een ander opgelost ion, carbonaat. Als dat gebeurt ontstaat er via een chemische reactie een harde, witte stof: kalk. Dit is het kalk dat voor veel viezigheid en schade in huis zorgt. Een waterontharder is nuttig omdat hij de opgeloste kalkionen uit het water verwijderd voordat ze kunnen reageren met carbonaat. In het apparaat zit onder andere een harsfilter waar natriumionen op zitten. Deze onschadelijke ionen kunnen van plek wisselen met kalkionen. Alle water stroomt door het harsfilter, de ionen wisselen van plek en de kalkionen blijven op het filter achter. De natriumionen, die geen last opleveren, stromen met het water je huis in. De kalkionen worden periodiek (meestal eens per week) door de machine van het filter afgespoeld en komen in het riool terecht. Opgeruimd staat netjes: je huis is vrij van kalkoverlast.

 

Wat kalk in je huis aanricht

Een waterontharder is dus nuttig omdat hij kalkoverlast tegengaat. We hebben het de hele tijd over kalkoverlast, maar waar hebben we het dan precies over? De meest zichtbare problemen die kalk veroorzaakt zijn vlekken en randen op allerlei oppervlakten, vooral in het sanitair en in de keuken. Maar er zijn nog meer, minder zichtbare redenen om geen kalk in je huis te willen. We zullen ze kort vermelden.

 

  • Kalk veroorzaakt schade aan witgoed. Het kalk kan een dikke isolerende laag steen rond de kwetsbare metalen verhitters veroorzaken. Die steenlaag zorgt dat de verhitters geen warmte meer kwijt kunnen. Je stroomkosten rijzen de pan uit en na een tijd breken de broze verhitters doormidden. En witgoed is niet bepaald goedkoop.
  • Mensenhuid wordt droog en geïrriteerd door kalk. Op je huid bevindt zich van nature een beschermende laag olie. Kalk wast die laag weg elke keer dat je je wast. Het gevolg is jeuk, roodheid en irritatie.
  • Leidingen en de CV-ketel raken verstopt met ketelsteen. De waterdruk neemt af, ketels kunnen barsten en leidingen worden zo nauw dat ze vervangen moeten worden.

 

  • Textiel wordt dof en ruw. Kalk laat de vezels van katoen en andere stoffen ineen klitten.
  • Je verspilt veel reiniger, wasmiddel en wasverzachter, omdat kalk de werking hiervan opheft.

 

Prijs van een waterontharder

Er zijn drie factoren die de prijs van een waterontharder kunnen verhogen of verlagen. De capaciteit van de machine, ofwel het vermogen om water te ontharden, is er één van. Ga voor je aankoop even na hoeveel water per dag je huis of winkel verbruikt en pas de capaciteit van de machine hierop aan. Ten tweede is kennis over de makelij van de waterontharder nuttig – als hiervoor goedkoop plastic is gebruikt betaal je minder, maar gaat het apparaat waarschijnlijk niet zo lang mee. Een dure waterontharder van superieure kunststoffen kan wel dertig jaar zijn werk doen zonder grote slijtage. Ten slotte zegt de spoeling iets over de prijs. Mechanische waterontharders spoelen hun filter met veel zout en water, maar kosten minder om te kopen. Elektronische waterontharders zijn veel zuiniger en dus op de lange termijn voordeliger, maar kosten gemiddeld zo’n 200 euro meer om te kopen. Dit zijn de voornaamste eigenschappen die de prijs bepalen. Maandelijks gelden er ook (lage) kosten voor verbruik van stroom, water en zout. Lees het in het overzichtje hier terug.

 

  Installatie Zuinig Reiniging en controle Aankoopprijs
elektronisch 200 euro Ja 80 euro 800 – 1100 euro
Mechanisch 200 euro nee 100 euro 650 – 850 euro
         

 

Tips voor je waterontharder

  • Als je regelmatig zout aan de machine bijvoegt, heb je een garantie dat deze constant kan doorwerken. Onthardingszout is niet duur en de machine heeft het echt nodig om zijn werk te kunnen doen.
  • Op Marktplaats en andere online platforms kan je soms al voor honderd euro een tweedehands waterontharder op de kop tikken. Omdat een waterontharder gebouwd is voor een levensduur van twintig tot dertig jaar kan deze nog heel goed in order wezen. Vraag een monteur om het apparaat na te kijken en je hebt waarschijnlijk een goede investering gedaan.
  • Als je je waterontharder geïnstalleerd hebt, werken wasmiddelen veel beter en kan je toe met een lagere dosis wasverzachter, wasmiddel, zeep en andere reinigingsmiddelen. Dat komt omdat kalk de werking van zulke reinigers tegengaan – het vormt een vieze, vettige stof, kalkzeep, in combinatie met deze reinigers. Daardoor gaat de werking van wasmiddelen verloren.
  • Je kan het regelmatige onderhoud van je waterontharder laten verrichten door een erkende specialist. Die zal de machine desinfecteren zodat microben er geen vat op kunnen krijgen en alle onderdelen nakijken en invetten. Het is verstandig om jaarlijks onderhoud aan een waterontharder te verrichten. Na een lange  vakantie, waarin de machine stilstaat, is het ook slim om desinfectie toe te passen.

 

Offertes ontvangen?

Lijken een stel actuele offertes voor een waterontharder je nuttig? Wij kunnen je, zonder enige verplichting, actuele offertes voor waterontharders in jouw regio toesturen. Klik hier en je kunt snel een perfecte vergelijking maken.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat