Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Heb je een waterontharder nodig? Als je in een gebied woont waar het leidingwater hard is, dat wil zeggen: veel kalk bevat, is een waterontharder een heel goede investering. Het apparaat haalt kalkdeeltjes weg uit binnenkomend leidingwater en dat is gunstig voor je schoonmaak, keukenapparaten, eigen gezondheid en nog veel meer kanten van je dagelijks leven. Nou zijn er zoveel apparaten op de markt (en leveranciers die hun eigen product de hemel in prijzen) dat je misschien wat objectieve en eerlijke informatie over de waterontharder wel op prijs kunt stellen. Op onze website leveren we je die informatie graag, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken voordat je een aankoop doet. Dit artikel is geschreven voor mensen die waterontharders nodig hebben. We leggen je de werking van het apparaat uit, welke voordelen je ervan hebt en geven je adviezen voor de aankoop. Ook laten we je zien waar de kosten voor een waterontharder vandaan komen en hoe je kunt besparen op aanschaf en onderhoud.

Een waterontharder verwijdert schadelijke kalk uit je huishoudwater

Eerst kijken we even naar de basis: waarvoor je een waterontharder nodig hebt en hoe hij werkt. In het meeste oppervlaktewater van Nederland zit een groot aantal opgeloste calcium- en magnesiumionen (kleine geladen deeltjes). Die worden bij het oppompen door een waterleidingbedrijf niet verwijderd  en komen dus met het leidingwater je huis binnen. Als de calciumionen en magnesiumionen in stilstaand of warm water een chemische reactie aangaan met carbonaat (dat ook in leidingwater aanwezig is), vormt zich een witte, vaste stof: kalk. Kalk heeft een hele lange lijst aan nadelen voor je huishouden. Het doel van een waterontharder is om de ionen van calcium en magnesium te verwijderen uit het water voordat ze kalk kunnen vormen en schade kunnen aanbrengen. Dit doet het apparaat door middel van een filter met ionenwisselaar. Hier worden de kalkionen uit het passerende leidingwater onderschept en vervangen door natriumionen, die geen kwaad kunnen. Het gevolg is dat je leidingwater in huis vrij is van kalkvormende ionen.

Kalk levert overlast op in het huishouden

Kalk verwijderen, dat is mooi en aardig, maar waarom dan? Heb je echt een waterontharder nodig als er kalkrijk water in je leiding zit? Dat mag je zelf beoordelen. We laten je hier alleen een lijstje zien van de effecten die kalk heeft op je huishouden. En dat zijn er veel, want water gebruik je veel en vaak: van de ochtenddouche en –koffie tot de afwas en het gewassen beddengoed ’s avonds –  water is nodig voor de meeste klussen in je huishouden. Als je kalkrijk water gebruikt in je huis, wordt je geconfronteerd met de volgende zichtbare en minder zichtbare verschijnselen:

  • Wasgoed wordt niet goed schoon of zacht. Kalk laat vezels van textiel aan elkaar klitten en zorg voor verontreinigingen en een muffe geur van je wasgoed.
  • Je huid raakt snel geïrriteerd en schilferig. Kalk verwijdert het natuurlijke vette beschermlaagje van je huid, waardoor deze uitdroogt en gaat jeuken. Huidklachten zoals psoriasis en eczeem worden erger als je kalkhoudend water gebruikt.
  • De verwarmingselementen in witgoed worden inefficiënt en gaan sneller stuk. Kalk bouwt een dikke, harde laag isolerende steen op rond de metalen verwarmingselementen van witgoed. Die kunnen het water in de machine niet meer verwarming, gaan veel stroom verspillen en branden uiteindelijk kapot. Lang voordat de machine aan zijn maximale levensduur is.
  • Schoonmaken is een crime. Elke keer dat er water rondspettert in sanitair, keuken of elders ontstaan er smerige kalkvlekken en –randen. Die krijg je er alleen nog maar vanaf met agressieve antikalksprays. Dit probleem geldt voor alle oppervlakten die je liever schoon en blinkend wilt zien: wasbakken, badkuipen, douchecabines, kranen, vloeren, muren en ruiten.

Een prijsoverzicht van waterontharders

De prijs van een waterontharder hangt van een paar parameters af: de grootte van de machine, extra functies of een bepaald model, het merk en of je hem wilt laten installeren en onderhouden. Een belangrijke prijsbepaler is de manier waarop de machine zijn filter reinigt. Filterreiniging of regeneratie is voor een waterontharder nodig, want hierbij worden de kalkionen van zijn filter afgespoeld. Voor die regeneratie, die ongeveer elke week optreedt, verbruikt de waterontharder  een hoeveelheid spoelwater en onthardingszout. De goedkopere mechanische waterontharders doen dat niet heel zuinig, de duurdere elektronische modellen wél. Op termijn zijn de elektronische modellen dus duurzamer en beter betaalbaar. We hebben in deze tabel de belangrijkste tarieven voor een waterontharder neergezet.

  Mechanische spoeling Elektronische spoeling
Aankoop > €550 > €850
Onderhoud door monteur 100 100
Installeren 225 200
Water/onthardingszout Niet zuinig Wel zuinig
Kostprijs    

 

Adviezen voor de aankoop van je waterontharder
Als je een waterontharder nodig hebt, kun je kiezen voor een budgetmodel, of voor een extreem duur model met allemaal handige besparende functies, of voor iets er tussenin. Hieronder zie je een aantal veel voorkomende speciale functies van waterontharders. Zo kan je zelf bepalen welke eigenschappen handig zijn voor jouw situatie en welke je liever weglaat.

  • Duurdere waterontharders zijn over het algemeen gemaakt van moderne, slijtagevaste kunststoffen. Daardoor kunnen deze modellen tot wel dertig jaar meegaan. Budget modellen waterontharder daarentegen zijn vaak gemaakt van goedkoop plastic, met alle risico op breuk en slijtage van dien.
  • Sommige waterontharders werken op netstroom of batterijen, andere hebben voldoende aan de waterdruk van je waterleiding om te functioneren. Uiteraard maakt dit iets uit voor je maandelijkse kosten.
  • Bereken van tevoren de inhoud die je nodig hebt: ga na hoeveel liter water je huishouden of je bedrijf per dag verbruikt. Dat geeft je een aanknopingspunt voor de keuze van een waterontharder. Zorg dat de onthardingscapaciteit en de opslagtank op het verbruik zijn afgestemd.
  • Een compact model waterontharder bestaat uit een enkele behuizing waarin alle onderdelen zijn gemonteerd. Deze onderdelen zijn echter opgesplitst in een duo model waterontharder. Dat maakt het apparaat minder aantrekkelijk om te zien, maar makkelijker in het onderhoud. Bovendien kan je de onderdelen op verschillende plekken neerzetten, als ruimte een probleem is.

 

Vrijblijvende offertes van regionale aanbieders

Wij sturen op verzoek offertes naar mensen die een waterontharder nodig hebben. Daarmee kan je snel de beste keuze voor zo´n apparaat maken. Klik op de button: het is geheel vrijblijvend.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat