Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Heb je een waterontharder nodig of niet? Dat is een goede vraag en het antwoord is: niet perse, maar het is wel een heel fijn apparaat. In sommige gebieden van Nederland is het kalkgehalte in het leidingwater zo hoog, dat de overlast door kalk daar echt vervelend is. Onder andere in delen van Zuid-Holland, Limburg, het Rivierengebied, de Achterhoek en Noord-Nederland is het water erg kalkhoudend, ofwel “hard”. Je merkt ook niet alle schade die kalk aanricht: verkalking van leidingen en kapotgaan van witgoedapparatuur is een langdurig proces, dat je niet door hebt voordat het te laat is. Nodig of niet, een waterontharder helpt je dan erg bij de schoonmaak, bij het behoud van je apparaten en draagt zelfs bij aan een betere gezondheid. In deze tekst willen we je graag informeren over de gevolgen van kalk, wie er waterontharders nodig of niet heeft en waar je op kunt besparen bij de aanschaf van een apparaat. Want er zijn veel verschillende merken en types en de concurrentie tussen de aanbieders is groot. De winst is voor jou, als klant.

 

Hoe een waterontharder kalk verwijdert

Een waterontharder is opgebouwd uit een aantal onderdelen, die eigenlijk in elke uitvoering terugkomen. Het apparaat bevat een onthardingstank met een harsfilter, een watertank en een reservoir voor onthardingszout. Water dat via de waterleiding je huis binnenkomt stroomt eerst door de waterontharder. Daar wordt alle water langs het harsfilter geleidt. Op dit filter vindt wisseling van kalkdeeltjes voor natriumdeeltjes plaats: de schadelijk kalk blijft in het filter en het onschadelijke natrium (afkomstig uit het zout in de machine) stroomt met het water je huishouden in. Elke paar dagen, meestal rond een week, maakt de machine automatisch zijn harsfilter schoon. De kalkdeeltjes komen dan in het riool terecht en kunnen verder geen kwaad. Alle water dat de waterontharder uitstroomt is dan kalkvrij of zacht water geworden. En dat biedt voordelen – lees de volgende paragraaf maar en je kunt zelf beoordelen of je een waterontharder nodig of niet hebt.

 

Wat zijn de positieve gevolgen van een waterontharder?

Ga even na op hoeveel punten in de dag je water gebruikt en ga dan na of je een waterontharder nodig of niet hebt. Bij het eitje voor het ontbijt, de douche, de afwas, de schoonmaak van het sanitair, het koken van voedsel, het wassen van de auto: overal gebruik je wel water bij. Voor zo’n beetje elke van deze klus is zacht water beter geschikt dan kalkhoudend water. We noemen hier de voordelen op van zacht water:

 

  • Betere gezondheid van je huid. Kalkvrij water laat het laagje olie op je huid intact, in tegenstelling tot kalkwater. Je huid blijft zo soepel, gezond en je hebt geen last van roodheid of jeuk.
  • Textiel voelt altijd heerlijk zacht en fris aan. Zacht water houdt je stoffen schoon en zacht. Kalk zorgt ervoor dat de vezels van textiel in elkaar klitten en muf gaan ruiken.
  • Ketelsteen in witgoed komt niet voor, waardoor je apparaten langer leven. Dit geldt voor wasmachine, CV-ketel, vaatwasser en koffiezetapparaat. Ketelsteen besmet de warmte-elementen van witgoed en zorgt voor voortijdig defect raken daarvan. Met zacht water blijven je apparaten in perfecte conditie, hun hele leven lang.
  • Schoonmaken is veel simpeler. De nare, hardnekkige kalkvlekken die kalk veroorzaakt zijn geen probleem meer. Je sanitair en je ruiten zien er altijd uit om door een ringetje te halen. De bekende vieze kalkkringen op oppervlakten die met water in aanraking komen – wastafels, badkuip, vloer, muur, douchekabine – blijven achterwege.

 

Wat een waterontharder kost

Als je naar de winkel gaat om een waterontharder te kopen kan je de prijs deels zelf bepalen. Vaak is het een kwestie van investeren of bezuinigen. Je kan onder andere de capaciteit om water van kalk te zuiveren zelf bepalen – grotere machines zijn duurder. Ga voor de aanschaf na hoeveel water je per dag écht nodig hebt, een veel groter apparaat hoef je niet aan te schaffen. Ten tweede maakt het uit hoe de waterontharder zijn filter reinigt. Een mechanische waterontharder is goedkoop in de aanschaf, maar heeft hogere maandelijkse kosten, omdat hij veel zout en water verbruikt bij de filterreiniging. Een elektronische waterontharder werkt precies andersom: de aanschafprijs is hoger, maar het maandelijkse verbruik van zout en water is lager. Als laatste noemen we de kwaliteit van de machine. Een waterontharder die van hoogwaardig kunststof is gemaakt gaan soms een leven lang mee. Als je twijfelt of je een waterontharder nodig of niet hebt, kun je ook voor een budgetmodel kiezen. Lees deze kosten terug in onderstaande tabel.

 

  Zuinigheid Periodiek onderhoud Aansluiting Nieuwprijs
elektronisch Hoog 70 euro 160 euro 800 – 1000 euro
Mechanisch laag 120 euro 200 euro 600 – 900 euro
         

 

Tips voor een waterontharder

  • Zelf je waterontharder onderhouden spaart geld uit en is niet bijzonder moeilijk. Je zal de machine moeten openen, grondig schoonmaken en de verschillende onderdelen even nakijken. Als je van tevoren een instructiefilmpje kijkt ben je prima in staat om dit klusje zelf uit te voeren.
  • Tweedehands machines kunnen een goede aankoop zijn: op een online marktplaats gaan ze weg voor honderd tot tweehonderd euro, een fractie van de prijs van een nieuwe waterontharder. Omdat waterontharders stevig gebouwd zijn, kan een gebruikt exemplaar nog vele jaartjes meegaan. Zo’n goedkope machine is een optie als je twijfelt of je een waterontharder nodig of niet hebt.
  • Zorg ervoor dat er altijd onthardingszout in de waterontharder aanwezig is. De machine werkt door kalkdeeltjes in te wisselen voor natriumdeeltjes en die laatste komen los uit onthardingszout. Voeg dus regelmatig zout toe aan je waterontharder – eens in de acht a tien weken is voor de meeste modellen voldoende.

 

Offertes inzien

Onze site biedt je geheel vrijblijvend offertes aan. Heb je offertes voor een waterontharder nodig of niet? Ze kunnen je snel een eerlijke blik geven op de prijzen en functies van de machine. Zoals gezegd, het is helemaal vrijblijvend. Klik hier en je ontvangt meteen offertes van aanbieders uit jouw regio.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat