Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder van Nocalc wordt aangeprezen als extreem goedkoop en innovatief. Werkt dat apparaat ook echt? Het apparaat zou voorkomen dat kalkdeeltjes in je leidingwater neerslaan in je huis en daardoor overlast van kalkaanslag te voorkomen. We hebben gezocht naar onafhankelijke onderzoeken over waterontharders van Nocalc, maar hebben die niet gevonden. We kunnen dus niet beoordelen of dit apparaat ook echt zijn werk doet en voorkomt dat kalkdeeltjes als kalk neerslaan. We kunnen wel informatie geven over waterontharders waarvan we zeker weten dat ze werken. In tegenstelling tot een Nocalc waterontharder zorgen die apparaten ervoor dat kalk uit je leidingwater wordt weggevangen en tientallen onderzoeken bewijzen de goede werking hiervan. Deze waterontharders zijn in veel verschillende soorten en maten te koop. Welke daarvan bieden het meeste voordeel? En welke extra functies zijn handig om erbij te nemen? Dat willen we je graag vertellen in dit artikel. We nemen je mee langs de voordelen, werking en kosten van traditionele waterontharders. Zodat jij een weloverwogen en verstandige keuze maken kunt.

 

De werking van een waterontharder uitgelegd

In water zitten vrije kalkdeeltjes, zogenaamde ionen. Die kunnen weinig kwaad, zolang ze maar opgelost blijven in water. Helaas hebben deze ionen de neiging om in stilstaand water – zoals waterleidingen – te veranderen in een vaste, harde stof: kalk. Dit is het kalk dat kalkaanslag en nog veel meer vervelende ellende aanricht in je huis. Is het voldoende om met een waterontharder van Nocalc deze ionen te immobiliseren? We spelen liever op safe: een traditionele waterontharder haalt simpelweg de kalkionen uit je water. Dat doet het apparaat door middel van een harsfilter. Op het filter worden kalkionen gewisseld voor onschadelijke natriumionen uit onthardingszout. De kalkdeeltjes blijven zo op het filter geplakt en komen je huis niet binnen. Dat geeft je zekerheid dat je geen kalkoverlast in huis gaat krijgen. Het nieuwe kalkvrije water is fris, gezond en wordt “zacht” water genoemd. Dat biedt veel pluspunten voor het gebruik in je huis, die we hier kort zullen toelichten.

 

Welke voordelen een waterontharder biedt

Water gebruiken we veel en vaak in huis. Als het water uit de kraan een hoog gehalte aan kalk heeft, heb je op veel terreinen te kampen met overlast en schade door deze stof. Daarom is een goede waterontharder van nocalc of een traditioneel merk een goede investering. We noemen even de belangrijkste pijnpunten van kalkoverlast op.

 

  • Kranen, spiegels, wastafels en badkuipen komen onder de kalkvlekken te zitten. Deze kalk is lastig weg te poetsen en veel mensen gebruiken schadelijke en verzurende antikalkmiddelen om de vlekken te verwijderen.
  • Witgoed heeft verhittingselementen die sneller stuk gaan door een dikke laag kalk. Het kalk bouwt zich op op de metalen waterverhitters in witgoed. Die kunnen hun warmte niet meer kwijt, wat leidt tot stroomverspilling en uiteindelijk het kapot gaan van de verhitter, omdat de verhoogde temperatuur het metaal broos maakt.
  • Je huid verliest zijn natuurlijke beschermlaagje en wordt droog en rood. Op je bovenste huidlaag ligt een beschermend laagje natuurlijke olie. Kalk verwijdert dit laagje en zorgt dat je huid geïrriteerd raakt. Er ontstaat jeuk en zelfs klachten als eczeem kunnen optreden.
  • Textiel wordt vies en gaat klitten door kalk. De vezels draaien zich in elkaar en verliezen hun zachtheid en frisheid. Hetzelfde geldt trouwens voor je haar: ook de vezels daarvan worden broos, ruw en breken gemakkelijker.

 

Wat een waterontharder kost en waarom

Er zijn drie belangrijke factoren die de kostprijs van een waterontharder nocalc beïnvloeden. Om te beginnen de inhoud en het vermogen van de machine: hoeveel water hij in een dag kan ontharden en opslaan. Hoe groter dat vermogen, hoe krachtiger – en duurder – de machine. Ten tweede maakt het uit of de machine gemaakt is met sterke grondstoffen (hoogwaardig plastic) dat breuk en slijtage voorkomt. Als dat het geval is gaat de machine tientallen jaren lang mee en dat zie je ook terug in de prijs. Ten derde heb je een splitsing in prijs wat de reiniging van het filter betreft. Elke week moet het filter schoongespoeld worden van kalk en vuil en daarvoor wordt zout en water gebruikt. Een mechanische waterontharder gebruikt veel water en zout bij de reiniging, maar is goedkoop in de aanschaf. Een elektronische waterontharder gebruikt minder zout en water, maar is duurder om te kopen. Dit zijn alleen  de eenmalige kosten. Bekijk ze in het schema hieronder.

 

  Mechanische apparaten Elektronische apparaten
Onderhoud door specialist €80,- €80,-
Zuinig met water/zout nee ja
Installeren door specialist Vanaf €150 Vanaf €150
Aanschaf Vanaf €650 Vanaf €850

 

Kiezen voor een waterontharder

 

Om te besparen op de maandelijkse stroomkosten van een waterontharder kan je een apparaat nemen dat op waterdruk werkt. Sommige waterontharders lopen ook op batterijen, of verbruiken minder netstroom dan andere types.

 

Een mechanische waterontharder is goedkoop in de aanschaf, maar duur in het gebruik. Een  elektronische waterontharder is  zuinig. Na verloop van tijd heeft deze investering zich dus terug betaald. Over een waterontharder van nocalc kunnen we geen uitspraken doen.

 

Kijk of er een waterontharder met een proportioneel zoutgebruik-functie te krijgen is. Deze waterontharder gaat nog  zuiniger om met onthardingszout en is dus maandelijks goedkoper in het gebruik.

 

Tips voor besparing

 

  • Zelf kun je ook aan de slag gaan met de installatie van je waterontharder. Lokaliseer de hoofdkraan en sluit daar, eventueel met tussenleidingen, de waterontharder op aan. Het helpt om van tevoren een handleiding door te lezen of op internet op zoek te gaan naar de juiste methode – op Youtube zijn instructiefilmpjes voor deze klus te vinden.
  • Je waterontharder zelf onderhouden is zeker een optie en bespaart je de kosten van een specialist uit, toch al gauw honderd euro op jaarbasis. Het is slim om van tevoren een instructiefilmpje op internet op te zoeken, zodat je precies weet hoe dit in zijn werk gaat.
  • Kies een monteur van een lokaal bedrijf om je waterontharder van nocalc te installeren en na te kijken. Hiermee ondersteun je je lokale economie. Ook weet een monteur van een plaatselijk bedrijf vaak hoe hij de waterontharder  moet afstellen, gebaseerd op de lokale waterhardheid.

 

Offertes

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op bij regionale vakmensen. Zo vind je gegarandeerd een apparaat dat bij je past en zijn geld waard is. Klik hier.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat