Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wil je meer weten over een waterontharder kopen in Nistelrode? Dan tref je het, want op deze website geven we uitgebreide informatie over alle kanten van de machine. Een waterontharder is niet strikt noodzakelijk, maar wel een nuttig en fijn apparaat om te hebben. In sommige gebieden van Nederland is het leidingwater erg hard (kalkhoudend). Het gaat o.a. om gebieden in Noord-Brabant rond de grote rivieren, Limburg, Friesland en de Achterhoek. Kalk is vervelend bij de schoonmaak, maar heeft nog andere gevolgen die minder direct opmerkt, zoals het verkalken van leidingen en het stukgaan van witgoed. In Nistelrode een waterontharder installeren beperkt de schade die kalk aan kan richten. Het apparaat heeft ook gunstige gevolgen voor je gezondheid, de afwas en je voedsel. In deze informatie vertellen we daar meer over. We vergelijken de verschillende soorten waterontharders, geven je tips voor besparing en laten je zien welke functies nuttig zijn bij de machine. Want er zijn een hoop concurrerende aanbieders van waterontharders in Nistelrode en de winst is voor jou, de klant.

 

Een waterontharder verwijdert kalkionen uit leidingwater

In leidingwater zitten zwevende deeltjes, zogenaamde ionen. Als deze ionen een reactie aangaan met carbonaat, een andere stof in water, ontstaat het schadelijke witte kalk. Om te voorkomen dat de kalkionen dat in je leidingen of op je ruiten doen, haalt een waterontharder de deeltjes uit het water voordat ze schade aan kunnen richten. Elke waterontharder in Nistelrode bestaat in principe uit de volgende onderdelen: een harsfilter, een zoutreservoir en watertanks. De waterontharder is altijd aangesloten bij de hoofdkraan, waardoor elke druppel water die je huis binnenkomt onthard wordt. Het water stroomt in de waterontharder langs de harsfilter. Daar worden de kalkionen ingewisseld voor natriumionen, die uit het onthardingszout komen. Het resultaat is dat de schadelijke kalkionen in het filter blijven steken, terwijl het water verder stroomt  met natriumionen als lading. Eens in de week maakt de machine zijn filter schoon, waardoor de kalkionen met spoelwater mee het riool in verdwijnen. En dat is gunstig voor heel veel aspecten van je huishouden.

 

De gevolgen van kalk in je huis

We vertelden al dat sommige gevolgen van kalk goed zichtbaar zijn en andere niet. Kalk veroorzaakt dan ook op veel vlakken problemen en het is niet altijd duidelijk dat die problemen door kalk zijn veroorzaakt. Voordat je een waterontharder in Nistelrode installeert is het goed om op de hoogte te zijn van de gevolgen van kalk in

je huis. Hier presenteren we een korte lijst.

 

  • Slecht voor je textiel – kalk zorgt dat de vezels van katoen en andere soorten textiel gaan klitten en muf gaan ruiken. Je kleding en beddengoed wordt ruw en scheurt makkelijker.
  • Slecht voor je huid en haar – hard water verwijdert onder de douche of in bad het beschermende laagje olie dat je huid van nature produceert. Zonder dit laagje wordt je huid snel rood, jeukerig en schilferig. Ook je haar heeft te lijden: het wordt dof en breekbaar. Als je zacht water gebruikt keert je huid en haar snel weer terug naar zijn normale, soepele en gezonde staat.
  • Witgoed en leidingen gaan stuk – in apparaten die water innemen (wasmachine, vaatwasser, waterkoker, CV-ketel etc) en waterleidingen zet zich elke dag een laagje kalksteen af. Als deze laag dik genoeg is kunnen er grote problemen optreden: de waterdruk valt weg, leidingen scheuren, witgoed gaat stuk en er treden lekkages op.
  • Schoonmaken is een onaangename klus – overal waar water stroomt, koekt kalk aan tot nare randen en kringen. Van de wastafel tot de spiegel, van de autolak tot het aanrecht: alles raakt bedekt met een dof laagje kalkafzetting. En het is niet makkelijk te verwijderen: alleen met hard boenen of met giftige kalksprays maak je de kalkaanslag schoon. Om een week later weer helemaal opnieuw te kunnen beginnen.

 

De kosten van een waterontharder uitgelegd

De prijs van een gemiddelde waterontharder hangt af van een paar factoren. Onder andere de onthardingscapaciteit van de machine, de kwaliteit (het merk) en de eventuele speciale opties wegen mee. Ook is het bepalend of de waterontharder een mechanisch model of een elektronisch model is. Dat heeft te maken met de reiniging van de filter: mechanische apparaten doen dat nogal omslachtig en gebruiken daarbij veel zout en spoelwater. Elektronische apparaten voeren de reiniging van het filter veel efficiënter uit, waardoor je op termijn minder kosten spendeert aan zout en water. Daar staat weer tegenover dat een mechanisch model minder duur is in de aanschaf. Verder gelden er bijkomende kosten voor installatie en onderhoud. Installatie kost zo’n 200 euro bij een vakman. En als je de waterontharder in Nistelrode wilt laten onderhouden betaal je daar op jaarbasis zo’n 100 euro voor. Lees het gehele kostenplaatje even rustig hieronder door.

 

  Elektronisch Mechanisch
Aankoop Vanaf €800 Vanaf €650
Installatie vakman Vanaf €180 Vanaf €180
Gebruik zout/water minder meer
Onderhoud €80 €80

 

Adviezen voor onderhoud en aankoop

  • Elke keer als het harsfilter van een waterontharder gereinigd wordt verdwijnt een fractie van het kunsthars op het filter het riool in. Dit is helaas onvermijdelijk en om de waterontharder op zijn maximale vermogen te houden is het een goed idee om eens in de tien jaar een nieuw filter in de machine te installeren.
  • De stroomkosten van een waterontharder in Nistelrode hangen af van het type. Sommige waterontharders kunnen toe met de druk van de waterleiding, andere gebruiken een aanzienlijke hoeveelheid netstroom. Ook zijn er waterontharders, meestal kleine modellen, die op batterijen werken.
  • Het is slim om van tevoren het formaat van je waterontharder te bepalen. Je kunt de inhoud die je nodig hebt berekenen met de gegevens over het waterverbruik van je Dat vertelt je hoe groot de opslagtank voor zacht water moet wezen.

 

Offertes inzien

Een keuze maken tussen de verschillende waterontharders kan overweldigend zijn. Heb je geen zin om allemaal websites van aanbieders af te zoeken naar de beste keuze? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes van regionale aanbieders aan. Daarmee kan je meteen een goede keuze maken voor een waterontharder in Nistelrode. Klik hier en je krijgt meteen nuttige offertes toegestuurd.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat