Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder voor nieuwbouw huizen zorgt voor een goede, frisse start. Het houdt je gloednieuwe huis blinkend schoon en vrij van kalk. Kalk uit leidingwater zorgt voor smerige kalkaanslag en kalkvlekken op je ruiten. Als je een nieuw begin gaat maken in een mooi nieuw huis, is een stapje extra zetten met een waterontharder voor nieuwbouw heel logisch. Er zijn alleen wel heel veel modellen en merken op de markt en uiteraard vindt elke aanbieder dat hij de beste is. Dus wat is een verstandige keuze? Een compact of een duo model? Een goedkope kalkmagneet of een dure machine met alle toeters en bellen? Wij willen je objectieve informatie geven over waterontharders. We bespreken in dit artikel de werking van deze apparaten, helpen bewoners van nieuwbouw een waterontharder met ideale eigenschappen te kiezen en leggen uit welke voordelen zo’n machine oplevert. Ook geven we je tips voor besparing en duurzaam onderhoud van je machine en tips om kalkoverlast te voorkomen. Lees snel verder!

Wat een waterontharder eigenlijk doet

Je weet vast wel dat er in veel gebieden van Nederland hard water in de leiding zit. Hard water is de populaire naam voor water met een hoog gehalte aan kalkionen. Deze ionen zweven vrij in het grondwater en worden opgepompt door waterleidingbedrijven. Het water dat je huis binnenkomt zit dan ook vol met kalkionen. Dat zou niet zo’n probleem zijn als kalkionen in je huis niet zouden neerslaan als het harde, witte kalksteen. En kalksteen veroorzaakt op heel veel manieren last in je huis, waarover we later meer zullen vertellen. Om deze overlast te voorkomen kan je een waterontharder in je nieuwbouw woning installeren. Dit apparaat bevat een krachtig waterfilter dat met kunsthars bestreken is. Het hars werkt als een ionenwisselaar: in het hars worden schadelijke kalkionen verwisseld voor onschadelijke natriumionen. Die zijn afkomstig uit onthardingszout, dat je aan een waterontharder moet toevoegen. Het resultaat is dat er kalkvrij, onschadelijk water je huis binnenstroomt en de kalkionen in de waterontharder achterblijven.

Waarom je kalk uit je leidingwater wilt filteren

Als je overweegt om een waterontharder voor je nieuwbouw huis te kopen, heb je vast al een redenen daarvoor gezien. Het komt er op neer dat kalk veel negatieve effecten heeft op je dagelijks leven. Sommige daarvan kan je duidelijk zien (kalkvlekken op ruiten), van andere wist je misschien niet eens dat ze bestonden (kalk droogt je huid uit). We geven hier een kleine opsomming van de overlast die kalk in je woning oplevert.

  • Witgoed wordt voortijdig oud. Witgoed bevat kwetsbare, dure waterverhitters van metaal. Die brengen het water in je koffiezetter, wasmachine of vaatwasser op de juiste apparatuur. Kalk zet op deze verhitters een dikke laag kalksteen af. Daardoor kunnen de waterverhitters het water niet meer snel op de juiste temperatuur brengen. Dat vreet stroom en erger, de verhitters krijgen zelf een veel te hoge temperatuur. Na verloop van tijd desintegreren ze en is je witgoed kapot.
  • Kalk droogt je huid uit. Door het beschermende olielaagje weg te wassen in douche of bad raakt je huid uitgedroogd, rood en geïrriteerd. Ook worden serieuze huidklachten (eczeem, psoriasis) verergerd door water waarin kalk is opgelost. Hetzelfde geldt voor je haar, dat droog en breekbaarder wordt door het kalk in het douchewater.
  • Vervelender schoonmaken. Alles komt onder de kalkvlekken te zitten: kranen, wastafels, spiegels, ramen. Ander vuil concentreert zich als bruine vlekken op de ruwe oppervlaktes van de kalkaanslag. Verwijderen lukt alleen met hard boenen, of met milieuonvriendelijke kalksprays.
  • Kalksteen in leidingen en ketels. Het kalk veroorzaakt verstoppingen, vernauwingen van de diameter en beschadigingen in waterleidingen en CV-ketels. De waterdruk in je huis vermindert langzaamaan en uiteindelijk heb je geen andere optie meer dan de leidingen te vervangen.

 

Wat een waterontharder kost

Afhankelijk van de inhoud, capaciteit en merk van de machine kost een waterontharder zo’n 600 tot 1500 euro. Je hebt veel keuze op het gebied van extra opties, speciale modellen en andere toeters en bellen. Als je een waterontharder voor je nieuwbouw woning koopt is het slim om te investeren in de toekomst. Een waterontharder kan namelijk wel  20 tot 30 jaar meegaan, dus dat is een zinvolle investering om te doen. Verder kan je kiezen voor de redelijk goedkope mechanische waterontharders of voor de duurdere elektronische ontharders. Het tweede type gaat aanzienlijk zuiniger om met spoelwater en met onthardingszout, wat je op de lange termijn een besparing oplevert. Ook kan je eventueel zelf de waterontharder installeren en onderhouden, maar deze service kan je ook aan een vakman uitbesteden. In het schema hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste kosten voor een waterontharder.

  Mechanisch apparaat Elektronisch apparaat
Spoeling Niet erg zuinig Zuiniger
Installeren door vakman €200,- €200,-
Onderhoud door vakman €100,- €100,-
Aankoopprijs Vanaf €550,- Vanaf €750,-

 

Adviezen en tips voor je waterontharder

  • Het harsfilter reinigen verwijdert gefilterd kalk uit je machine. Bij elke reiniging verdwijnt onvermijdelijk ook wat kunsthars uit het filter mee met het spoelwater. Eens in de tien jaar je filter laten vervangen is daarom een goed idee en houdt je machine op de top van zijn functioneren.
  • Machines die wat duurder zijn hebben over het algemeen een langere en uitgebreidere garantie. Daardoor kan je een vergoeding krijgen voor een onderdeel dat binnen de garantieperiode kapotgaat.
  • Het is mogelijk om zelf je waterontharder aan te sluiten op de waterleiding. Als je een beetje redelijk kan klussen en niet opziet tegen wat werk, bespaart dit je al snel 200 euro aan monteurkosten. Ons advies is om, als je dit gaat ondernemen, de handleiding van de waterontharder goed door te nemen en op internet even naar tutorials te zoeken.
  • Ga na wat de waterhardheid in je nieuwe gemeente is. Als je een waterontharder in nieuwbouw installeert kan je de waterhardheid (kalkgehalte) gebruiken om de machine optimaal af te stellen.

 

Zonder verplichtingen offertes opvragen doe je hier

Als je nog niet weet welk model waterontharder voor nieuwbouw je wilt kopen, laat ons je dan helpen. Wij hebben contacten met vakmannen in jouw regio en kunnen je gratis en vrijblijvend een aantal actuele offertes toesturen. Daarmee moet je snel een verstandige keuze kunnen maken voor het ideale apparaat. Klik op deze button en sla aan het vergelijken.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat