Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Kan een waterontharder new generation echt kalk uit je leidingwater halen met behulp van magnetisme? Deze waterontharders van het merk alpine beweren voor een fractie van de kosten hetzelfde te kunnen doen als traditionele waterontharders die met zout en ionenwisselaars werken. Het magnetisch veld van de waterontharders new generation zou de kristalstructuur van het water veranderen en zorgen dat kalkdeeltjes niet meer neerslaan als kalk. De new generation waterontharder heeft een erg voordelige prijs vergelijken met de grote traditionele waterontharders, dus het is niet zo vreemd dat veel mensen benieuwd zijn naar deze ontwikkeling. Maar bieden kalkmagneten ook echt hetzelfde resultaat als de veel duurdere waterontharders in de handel? In dit artikel maken we een vergelijking tussen de new generation waterontharders en de traditionele versies. We kijken naar de werking van de twee types, geven de redenen waarom je kalkoverlast in huis wilt terugdringen en geven een aantal tips voor besparing en onderhoud van je waterontharder. Om te beginnen duiken we even wat dieper in de werking van kalkmagneten en andere waterontharders.

 

Werkt een waterontharder new generation tegen kalk?

Uit de gegevens van de aanbieder blijkt dat we een waterontharder new generation bij de hoofdkraan moeten installeren. De magneet in het apparaat zorgt dat de structuur van het water en/of de kalkdeeltjes anders wordt, waardoor die niet meer kunnen neerslaan tot kalk. Hoe dat precies zou moeten gebeuren wordt echter niet duidelijk uit de handleidingen. Er wordt online verwezen naar een aantal onderzoeken. Die onderzoeken zijn erg slecht van opzet, niet wetenschappelijk verantwoord. Ook worden de uitkomsten van de onderzoeken door de fabrikanten van kalkmagneten vereenvoudigd tot “magnetisme werkt tegen het neerslaan van kalkdeeltjes”. In theorie is dat mogelijk, maar daar is een enorm sterke magneet voor nodig, die onmogelijk huis geïnstalleerd kan worden. Ook zouden kalkdeeltjes (ionen) in water alleen beïnvloed worden door zo’n magneet zolang ze zich in het magnetisch veld bevinden; bij het verlaten daarvan blijven ze onveranderd in het water opgelost. Er is kortom geen enkel wetenschappelijk verantwoord bewijs dat kalkmagneten of waterontharders new generation kalkvorming tegengaan.

 

Hoe een echte waterontharder (wel) werkt

Het is begrijpelijk dat je interesse hebt in een waterontharder new generation, want waterontharders die met zout werkten zijn duur, dat klopt. In de machine bevinden zich technologisch hoogwaardige componenten, waaronder een zoutreservoir met daarin natriumzout, een harsfilter met ionenwisselaar en wateropslagtanks. In de ionenwisselaar worden positief geladen kalkionen ingewisseld door natriumionen (uit het zoutreservoir), die ook positief geladen zijn. Omdat ze dezelfde lading hebben kunnen deze deeltjes van plek wisselen: de natriumionen worden opgelost in het water en stromen daarmee de waterontharder uit, terwijl de kalkionen achterblijven in het kalkfilter. Alle water dat de machine uitstroomt is onthard, ofwel de kalk is eruit verwijderd. Wat gebeurt er uiteindelijk met de kalkionen? Die worden om de paar dagen door de machine van het filter afgespoeld en verdwijnen via de rioolafvoer je huis uit.

De nadelen van kalkneerslag

Als je een echte waterontharder koopt, geen waterontharder van new generation dus, wordt het meeste kalk uit je leidingwater verwijderd voordat het in huis overlast kan veroorzaken. Het water dat je in je huis gebruikt is nu zacht water en dat biedt grote voordelen op talrijke gebieden: van de schoonmaak tot de bereiding van voedsel en van de was tot het douchen erin. Kalkhoudend water heeft veel vervelende gevolgen, waarvan je sommige meteen ziet en andere pas merkt na een lange tijd. Hier is een kort lijstje.

  • Je huid wordt dof en rood. Kalk verwijdert de beschermende natuurlijke olies van je huid en deze droogt dan snel uit. Je krijgt last van jeuk en schilfers en bestaande huidaandoeningen zoals eczeem worden verergerd.
  • Kranen en leidingen raken verstopt door kalkaanslag. Leidingen kunnen door kalksteen in de leidingbuizen zo verstopt raken dat ze vervangen moeten worden. Kranen en CV-ketels laten steeds minder water door en kunnen stuk gaan.
  • Kalkvlekken en –strepen op ruiten, sanitair, wastafels, bestek en servies. Het kost veel moeite om deze keiharde en ontsierende aanslag weg te krijgen. Dat kan alleen met milieubelastende sprays echt goed gedaan worden.
  • Witgoed gaat lang voor dat het tijd is stuk. De verhitters in witgoed moeten vrij hun werk kunnen doen. Als ze geïsoleerd worden door een laag kalksteen verspillende ze stroom en breken doormidden. Het apparaat is dan defect geraakt.

Wat de kosten van een waterontharder bepaalt

Drie belangrijke factoren bepalen de prijs van een waterontharder. Om te beginnen de filterreiniging, waarbij zout en water nodig zijn. Er zijn in de handel goedkopere mechanische apparaten die die reiniging nogal uit de losse pols uitvoeren en dat merk je in het verbruik van water en zout. De duurdere elektronische waterontharder gaan zuiniger om met het verbruik van water en zout. Daarnaast is het volume en de capaciteit om water te ontharden belangrijk: hoe krachtiger de machine hoe duurder. Ten slotte geldt ook hier dat goedkoop duurkoop is: de kwaliteit van de machine bepaalt voor een deel de kosten van aanschaf. Budgetmodellen zijn soms gemaakt van kwalitatief slecht plastic, dat redelijk snel gaat scheuren. Over een zogenaamde waterontharder van new generation spreken we hier verder niet, omdat we geen reden hebben om aan te nemen dat die werkzaam is tegen kalk.

 

  Mechanische ontwerpen Elektronische ontwerpen
Zuinig met water niet wel
Jaarlijkse controle Vanaf €50,- Vanaf €75,-
Montage door vakman    
Kostprijs €500,- en hoger €750,- en hoger

 

Een waterontharder kiezen

Voordat je naar de winkel gaat kan je de benodigde inhoud van je waterontharder berekenen. Vraag daarvoor gegevens over het waterverbruik binnen je winkelpand of huishouden op bij het waterleidingbedrijf.

 

Een waterontharder  heeft over het algemeen een langere levensduur als je periodiek  onderhoud pleegt: de machine moet gereinigd worden, nagekeken op slijtage en sommige onderdelen moet voorzien worden van smeermiddel. Als je dit niet ziet zitten kan je bij een specialist een onderhoudscontract afsluiten. Hij verricht dan het onderhoud voor je. We weten niet of een monteur een waterontharder van new generation kan behandelen.

 

Offertes

Wil je een betrouwbare waterontharder? Vul dan vrijblijvend ons formulier in en ontvang direct offertes van leveranciers uit jouw buurt. Zodat jij de best mogelijke keus kunt maken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat