Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder gebruikt natrium om schadelijke kalk weg te filteren uit leidingwater. Dat doet hij met behulp van een krachtige filter met kunsthars. Dat filter verwisselt de kalkdeeltjes door natriumdeeltjes en voorkomt zo dat kalk je huis binnenkomt en daar overlast en schade aan kan richten. Er zijn verschillende soorten waterontharder met natrium gebruik in de handel en de ene aanbieder valt over andere heen om jou zijn product aan te smeren. Logisch, want waterontharders zijn nuttige, maar dure apparaten. Hoe maak je een verstandige beslissing om een bepaald type waterontharder aan te schaffen? En waar komen de kosten van een waterontharder vandaan? Deze en meer vragen beantwoorden we in dit artikel. We leggen uit wat de do’s en don’t zijn als je een natrium waterontharder koopt, geven tips over besparen en onderhoud en leggen uit hoe een waterontharder zijn werk doet.  Ook kijken we naar de verschillende modellen waterontharder die er bestaan, zodat jij een weloverwogen keus daartussen kunt maken.

 

De werking van een waterontharder in het kort

Hoe verwijdert een waterontharder kalkdeeltje uit het water? Zoals we uitlegden zweven er in het leidingwater losse geladen deeltjes. We noemen die deeltjes ionen. De boosdoener voor de vorming van kalk zijn ionen van de stoffen magnesium en calcium. Als die ionen combineren met een ander ion in het water, carbonaat, ontstaat er een vaste, witte stof: kalk. Die veroorzaakt alle narigheid. Om nou te voorkomen dat die ionen zich gaan combineren tot kalk, vangt een waterontharder de calcium- en magnesiumionen weg met behulp van een kalkfilter. Daarvoor gebruikt een waterontharder natrium: natriumionen zijn positief geladen, net als magnesium- en calciumionen. Daardoor kunnen de natriumionen op het harsfilter van plaats verwisselen met de calcium- en magnesiumionen. Het gevolg is dat de onschadelijke natriumionen de machine verlaten met het water, terwijl de schadelijke calcium- en magnesiumdeeltjes op het filter van de waterontharder achterblijven. Daar kunnen ze geen kwaad en ze worden periodiek door de machine de afvoer in gespoeld. Het water dat uit de machine komt en vrij is van kalk(-vormende stoffen) noemen we zacht water. En het gebruik daarvan biedt vele voordelen.

 

De voordelen van een waterontharder op een rijtje

Water gebruik je van de ochtend tot de avond. Bij het zetten van thee, het doen van de afwas, het douchen en baden en bereiding van eten. Ook witgoedapparaten gebruiken veel water om hun werk te doen. Dan is het een groot voordeel als je zacht water, uit een waterontharder met natrium gebruik, in je huis hebt. We leggen hier kort de belangrijkste pluspunten van zacht water in huis uit.

 

  • Witgoed gaat langer mee dankzij zacht water. In normaal leidingwater zit kalk, dat neerslaat op de dure metalen verhitters in witgoed. Die raken geïsoleerd, oververhit en branden dan door, waardoor de machine defect is.
  • Huid blijft gezond en soepel. Zacht water is gezond voor je huid en je haren, die een natuurlijke beschermlaag krijgen. Zo blijven ze soepel en drogen niet uit. Zacht water is daarom ideaal voor mensen die last hebben van droge, rode huid met schilfers en jeuk.
  • Je leidingen blijven vrij van ketelsteen. Waterleidingen blijven jaren langen in perfecte conditie als er zacht water doorstroomt. Is dat niet het geval, dan kan zich een dikke laag kalksteen vormen, waardoor de druk van het water afneemt en je uiteindelijk je leidingen moet vervangen.
  • Eten en drinken is smakelijker en lekkerder. Gekookte etenswaren, koffie en thee en alle voedingsmiddelen waaraan je kraanwater toevoegt, profiteren van zacht water. Dat heeft een neutrale, frisse smaak waar alle ingrediënten beter door tot hun recht komen.

 

De kosten van een waterontharder uitgelegd

Er zijn een paar prijsbetalende factoren voor een waterontharder met natrium gebruik. Natuurlijk is de kwaliteit van de machine belangrijk. Hoe beter de grondstoffen waaruit de waterontharder is samengesteld, hoe langer de levensduur ervan en hoe hoger de prijs van aanschaf. Ook is de inhoud en het volume behandeld water (het aantal liter water dat in een uur onthard kan worden) belangrijk. Deze kan je het beste afstemmen op je behoefte door van tevoren te berekenen hoeveel water er op een dag gebruikt wordt door je huishouden of bedrijf. Ten slotte zijn er mechanische en elektronische modellen op de markt. De eerste categorie is redelijk goedkoop in de winkel, maar verbruikt erg veel onthardingszout en spoelwater bij de wekelijkse spoeling van het harsfilter. De tweede soort is dan weer wat duurder in de aanschaf, maar gaat veel zuiniger om met zout en water bij het spoelen, dankzij de ingebouwde elektronica. Dit zijn de vaste kosten – er gelden ook nog periodieke kosten voor schoonmaken van de waterontharder door een vakman, aanschaf van onthardingszout, stroomkosten et cetera. Bekijk het rustig even in onderstaande tabel.

 

  Mechanisch ontwerp Elektronisch ontwerp
Onderhoud door erkend monteur Vanaf €50,- Vanaf €80,-
Zuinig met water/zout niet wel
Montage Vanaf €200,- Vanaf €250,-
Aanschafprijs Vanaf €500,- Vanaf €750,-

 

Keuzes op het gebied van waterontharders

  • Een duurder model waterontharder biedt over het algemeen een betere en langere garantie, zodat je bij eventuele fabricagefouten een vergoeding kan krijgen. Ook hebben duurdere waterontharders vaak een langer functioneel leven, omdat ze van sterkere materialen gefabriceerd zijn.
  • Een zogenaamd simplex type waterontharder heeft één enkele cilinder om water mee te ontharden. Tijdens het periodieke spoelen van het filter kan de machine reinigen geen zacht water fabriceren. Als je constant zacht water wilt kunnen gebruiken, kies dan voor een duplex type waterontharder: dit apparaat heeft dubbele cilinders waarvan er altijd eentje in gebruik is.
  • Een waterontharder met compact behuizing bestaat uit een enkele “kast”. Een duo model waterontharder bestaat uit twee losse onderdelen (een onderdeel met zoutreservoir en één met de watertank) en is makkelijker in te bouwen als je beperkte ruimte hebt.
  • Bij het wekelijkse proces waarbij de waterontharder met natrium en spoelwater het harsfilter reinigt, verdwijnt er een fractie van het kunsthars met het spoelwater. Eens in de tien jaar zou je er daarom goed aan doen om een nieuw filter te installeren. Daardoor weet je zeker dat de machine zijn maximale vermogen behoudt.

 

Vergelijk offertes

Wil je gratis en zonder verplichtingen offertes ontvangen? Klik hier en we sturen je offertes voor waterontharders met natrium gebruik, van aanbieders uit je regio.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat