Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, dan is het altijd goed om alle zijden van de medaille te bekijken. Er zijn veel voordelen verbonden aan het installeren van een waterverzachter, maar hoe zit het met de nadelen? En hoe wegen deze op tegen de voordelen? Hier kun je lezen wat precies deze nadelen zijn, maar ook wat de voordelen zijn die daar tegenover staan, zodat je zelf kunt concluderen of een waterverzachter wat voor jou is. Daarnaast kun je lezen hoe je de kosten voor een nieuwe waterverzachter zo laag mogelijk kunt houden.

Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter haalt de kalk en het magnesium uit het water. Dit doet het door gebruik te maken van een filter gevuld met harskorrels. Als het water hierdoorheen stroomt, worden deze mineralen verwijderd waardoor er zacht water overblijft. Het filter wordt vervolgens automatisch gereinigd met zout. Hard water vind je in een groot aantal regio’s in Nederland, omdat het Nederlandse drinkwater veelal uit de bodem gewonnen wordt. Vroeger lag hier zee en de afzetting van schaaldieren zorgt zo voor een hoge hoeveelheid kalk in het water. Over het algemeen is in Nederland het water dus vrij hard.

Nadeel 1: je moet regelmatig zout bijvullen

Hoe vaak het zout moet worden bijgevuld, hangt af van hoe intensief je het gebruikt. Het bijvullen kan een zware taak zijn, omdat deze zakken vaak 25 kilo wegen. Een gezin van vier gebruikt ongeveer 50 tot 100 kilo zout per jaar. Je kunt dit probleem oplossen door een blok zout te nemen, maar de prijs daarvoor is per kilo hoger. Het voordeel dat hier tegenover staat is dat je de filter niet hoeft te reinigen en dat je ervoor kunt kiezen om het zout te laten vervangen tijdens een onderhoudsbeurt. Dit spreek je af met de leverancier tijdens de installatiewerkzaamheden. Het zout zelf is niet duur, voor €12,50 kun je 25 kilo aanschaffen.

Nadeel 2: de kosten zijn hoog

Voor het aanschaffen van een waterverzachter betaal je inclusief installatie tussen de €1000 en €1500. Daarnaast kun je een garantie- en onderhoudsovereenkomst afspreken waar je jaarlijks ook een bedrag voor betaalt. Door dit te doen weet je wel zeker dat je gedekt bent als je waterontharder defect raakt en dat het onderhoud goed gebeurt. Het voordeel dat hier tegenover staat is het rendement. Vanaf het moment dat je de waterontharder aanzet, kun je 30 procent langer van je apparaten genieten. Ook heb je 50 procent minder zeepproducten nodig en zullen je apparaten zonder de kalkaanslag 20 procent minder energievragen. De investering kun je binnen 10 jaar hebben terugverdiend.

Nadeel 3: de waterverzachter maakt veel geluid

Een waterverzachter kan vooral ’s nachts voor geluidsoverlast zorgen. Dit hangt natuurlijk deels af van waar het is geïnstalleerd, maar over het algemeen kun je het filteren goed horen. Hier staat als voordeel tegenover dat je de ontharder zo kunt instellen dat hij genereert op momenten dat dit geluid niet tot overlast leidt. Een elektronische ontharder werkt met een tijdsklok zodat hij kan werken wanneer jij dit wilt. Een mechanische ontharder is evengoed instelbaar en werkt ook alleen wanneer er vraag is naar nieuw onthard water.

Nadeel 4: een goede afvoer is nodig

Een verzachter moet bij een goede afvoer staan. Heb je deze, dan is er niks aan de hand, maar als je geen ruimte hebt naast een afvoer, dan zal je deze moeten aanleggen. Dit kost extra geld en arbeidsuren. Hier staat als voordeel tegenover dat je na één keer goed installeren tientallen jaren gebruik kunt maken van je verzachter. Dit is dus iets wat op het moment van installatie vervelend is, maar wat op de lange termijn alleen maar gunstig kan zijn.

Hou de kosten onder controle

Ben je geïnteresseerd in een nieuwe waterverzachter, ook nadat je alle nadelen hier hebt gelezen, dan kun je er op een maar manieren voor zorgen dat je de kosten zo laag mogelijk houdt.

  • Het onderhoud: het is verstandig goed te berekenen wat een leverancier jaarlijks vraagt voor onderhoud en reparatie en hoeveel het zou kosten als je dit zelf zou doen. Zout bijvullen, een watertest doen, onderdelen schoonmaken en smeren; het is niet moeilijk en bespaart je mogelijk toch een boel geld. Reparaties kun je af en toe niet voorkomen, neem deze dus in je berekening mee.
  • Probeer tweedehands: hou de online marktplaatsen in de gaten. Hier kun je vaak voor een fractie van de prijs een zeer degelijke waterverzachter aanschaffen en zo veel geld besparen.
  • Neem een lokale leverancier: en bespaar op de voorrijkosten tijdens de installatie.

Vergelijk offertes met onze vergelijkingstool

De beste manier om een waterverzachter aan te schaffen is door offertes te vergelijken en te zien wat je opties zijn. Onze vrijblijvende vergelijkingstool kun je hierbij helpen en een boel werk uit handen nemen. Vul één keer je details in, en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes kunnen aanleveren van leveranciers uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en zo tot de juiste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe waterontharder.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat