Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder monteren is niet bijzonder moeilijk. De apparaten zijn vrij makkelijk opgebouwd en als je ze eenmaal in huis hebt, hoef je ze in principe alleen nog maar op de gewenste plek te zetten en aan de waterleiding aan te sluiten. Je kan de klus ook laten klaren door monteurs die gespecialiseerd zijn in waterontharders monteren. Dan weet je dat je een perfect resultaat krijgt, maar deze montage kost wel snel rond de 200 euro. Het alternatief is dus dat je een paar filmpjes op YouTube bekijkt, handschoenen aantrekt en op zoek gaat naar de hoofdkraan. Hoe je het ook oplost, een waterontharder is een erg nuttige toevoeging aan je interieur. Het apparaat filtert de schadelijke stof kalk uit je leidingwater en dat heeft positieve gevolgen voor je interieur, witgoed, leidingen en zelfs voor je voedsel en je gezondheid. Op deze gevolgen komen we later nog terug. Eerst vertellen we je hoe een waterontharder eigenlijk werkt. We vertellen hoe je kan besparen en geven tips voor het monteren van een waterontharder.

 

Hoe een waterontharder werkt

Een waterontharder is een grote machine met daarin verschillende compartimenten. Er zitten waterreservoirs in, een zouttank en het belangrijkste: het harsfilter. Dat filter is bestreken met kunsthars, waarlangs alle binnenkomende leidingwater gevoerd wordt. Wat gebeurt er in dat filter? Het filter is bedoeld om kalk uit het water op te nemen en in de machine te houden. In leidingwater zitten vrije kalkdeeltjes, in sommige streken van Nederland meer dan in andere gebieden. Dat kalk richt in je huis allerlei verschillende schade en narigheid aan, waar we later op ingaan. Daarom wisselt het harsfilter de kalk om voor andere deeltjes, namelijk natriumdeeltjes uit het onthardingszout dat in de machine zit. Het onschuldige natrium stroomt met het leidingwater je huis in en het schadelijke kalk blijft in de machine achter. Eens in de zoveel tijd maakt de machine automatisch zijn filter schoon (regeneratie) en wordt het kalk weggespoeld de afvoer in. Kalkvrij water in huis is beter voor zo’n beetje alles wat je met water doet en daarom is een waterontharder monteren in huis een goede investering

 

Schade door kalk

Het water dat je binnenkrijgt noemen we zacht water en zacht water heeft grote voordelen boven kalkwater. Want kalk in water heeft flinke nadelen en omdat je voor veel verschillende klussen in huis water nodig hebt, zijn die nadelen uitgebreid. Hier presenteren we een kort lijstje van de schade door kalk in huis.

 

  • Witgoed verliest zijn rendement en raakt defect door kalk. De kwetsbare verhitters in witgoed en andere apparaten die water verhitten gaan snel kapot door kalkhoudend water. Het kalk zet zich af als een dikke witte laag en isoleert zo de verhitters. Die kunnen het water niet meer goed verhitten en verspillen stroom. Omdat ze zelf wél veel te warm worden, branden de verhitters op een bepaald moment kapot. Een waterontharder monteren biedt dan uitkomst, omdat er geen kalk meer afgezet kan worden op de verhitters.
  • Leidingen en ketels raken verstopt met kalksteen. De leidingen worden steeds nauwer en de waterdruk in je huis neemt zienderogen af. Ook douchekoppen en kranen slibben dicht met kalkaanslag en leveren op den duur steeds minder water. De CV-ketel kan zelfs defect raken door het dikke en zware kalksteen.
  • Schoonmaken is veel lastiger met kalkwater in huis. Kalk gaat de werking van schoonmaakmiddelen, wasverzachter en vaatwastabletten tegen. Er vormt zich dan nare vettige kalkzeep en je hebt veel meer reiniger nodig om je spullen nog enigszins schoon te krijgen.
  • Kalkaanslag in huis. Dikke kalkstrepen, kalkringen en bruine randen ontstaan als kalk uit water neerslaat in je sanitair en keuken. Deze strepen en vlekken tref je aan op zo’n beetje elke oppervlakte: vloeren, muren, glas, badkuipen, douche, kranen en spiegels.

 

De kosten van een waterontharder

Een waterontharder is geen goedkoop product: hij bevat mechanische onderdelen, soms elektronica en is gebouwd om tot wel vijfentwintig jaar lang mee te gaan en constant water te reinigen van kalk. Daarom kan je ervan uitgaan dat een simpeler mechanisch model al vanaf de 600 euro gaat kosten. Wil je een elektronisch model met meer opties, dat bovendien bespaart op zout en spoelwater, dan ben je gemiddeld zo’n 200 euro duurder uit. Daarbij kan je ervoor kiezen om je waterontharder monteren te laten door een expert, wat gemiddeld zo’n 200 euro kost. Tenslotte heb je nog (lage) periodieke kosten aan onderhoud, aanschaf van zout, stroomgebruik enzovoort. Deze kosten lees je terug in het schema hier beneden.

  Mechanisch Elektronisch
Zuinig nee ja
Installatie 200 200
Onderhoud 80 100
Aanschaf    

 

Keuzes voor je waterontharder

  • Je kan investeren in een apparaat met proportioneel zoutgebruik. Deze waterontharders gaan heel zuinig om met onthardingszout, zodat je lagere jaarlijkse kosten voor deze grondstof hebt.
  • Een duplex model is constant bezig om water te ontharden dankzij het bezit van twee losse cilinders. Zijn tegenpool, het simplex model, kan dat niet doen als het filter van de machine gereinigd wordt.
  • Je kunt zelf je waterontharder monteren – bekijk een tutorial op internet. Het is niet moeilijk en spaart je veel kosten uit.

Offertes zien?

Wil je gratis en vrijblijvende offertes zien van aanbieders in je regio? Wij sturen ze naar je op. Klik hier en begin meteen te vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat