Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een  waterontharder in de meterkast installeren is minder moeilijk dan je misschien denkt. Je kan het laten doen door een specialist, maar als je het klussende type bent, dan is het zeker een suggestie om zelf aan de slag te gaan. Eigenlijk kan je waterontharders behalve de meterkast ook in de slaapkamer, keuken, garage of bergruimte installeren, zolang je hem maar aansluit op de leiding die je huis binnenkomt (bij de hoofdkraan). En dat biedt voordelen, want ook een onzichtbaar weggewerkte waterontharder doet nuttig werkt: kalk uit leidingwater filteren. Kalk heeft een flink aantal nare gevolgen voor je huishouden. Hierover vertellen we later meer. We zullen ook ingaan op de kosten en de werking van een waterontharder, uitleggen hoe je zelfs in een keukenkastje of kleine meterkast een waterontharder kunt monteren en we geven een aantal tips voor besparing en onderhoud van zo’n machine. Dan kan jij de beste keuze maken als je een waterontharder wilt aanschaffen.

Hoe een waterontharder kalk verwijdert

In leidingwater zitten calcium- en magnesiumionen, kleine geladen deeltjes die vrij door het water zweven. Als ze in je huis komen kunnen ze zich combineren met carbonaationen. Hierbij ontstaat kalk, dat je ziet als kalkaanslag of ketelsteen. De beste manier om de vorming van kalk te voorkomen, is te zorgen dat de calcium- en magnesiumionen uit je leidingwater verdwijnen. Dat is waar de waterontharder in de meterkast constant mee bezig is. In dit apparaat bevindt zich een krachtig filter met kunsthars, waar alle water langs stroomt. Op het filter worden de  calcium- en magnesiumionen verwisseld voor natrium- ionen, die afkomstig zijn uit het onthardingszout dat je aan de machine toe moet voegen. De onschadelijke natriumionen komen je huis binnen met het water, terwijl de schadelijke kalkionen op het filter blijven. Daar blijven ze zitten tot de (meestal wekelijkse) filterreiniging die de machine uitvoert en ze weggespoeld worden via de afvoer. Nu is al het water dat je in huis gebruikt zacht water, oftewel water zonder kalk.

De voordelen van zacht kalkvrij water

Omdat je water gebruikt bij zoveel verschillende klusjes in huis, heeft kalk een vervelend effect op veel manieren. Zodra je een waterontharder in de meterkast installeert merkt je meteen verschil. We zetten hier even uiteen wat de voordelen zijn van zacht, kalkvrij water.

  • Beter voor je huid en voor je haar – Zacht water is een weldaad voor je huid. Die wordt zachter, soepeler en je hebt minder last van jeuk, irritatie en eczeem. Dit komt omdat zacht water (in tegenstelling tot hard water) het natuurlijke beschermlaagje op je huid niet wegspoelt.
  • Je witgoed leeft langer – Zacht water zorgt ervoor dat de hitte-elementen van je dure witgoed vrij en zuiver blijven en daardoor perfect water kunnen verhitten. Zonder kalkaanslag lopen deze elementen niet het risico om oververhit te raken en stuk te branden.
  • Schoonmaken is veel aangenamer – Stel je een sanitair en een keuken voor die na elke schoonmaakbeurt moeiteloos blinkend en glanzend zijn. Of ruiten, serviesgoed en bestek zonder strepen en kringen van kalkaanslag. En gooi de schadelijke ontkalkingsmiddelen maar bij het chemisch afval: het schoonmaken van al deze ruimtes en spullen wordt oneindig veel makkelijker en bevredigender als je kalkvrij water gebruikt.
  • Leidingen en ketels raken niet meer vernauwd en verstopt door kalksteen. Kalksteen of ketelsteen bouwt zich op binnenin je waterleidingen en CV-ketel, waardoor er steeds minder water doorheen kan stromen. Op den duur kan de waterdruk compleet verdwijnen. Het harde, zware ketelsteen kan bovendien je CV-ketel beschadigen.

Het prijskaartje van een waterontharder

De kosten van een waterontharder hangen van een flink aantal factoren af – de kwaliteit van de machine, eventueel onderhoud en installatie, het model. Een kleine waterontharder in de meterkast hoeft niet bijzonder duur te zijn. Let dan wel even op of je een mechanisch of elektronisch model wilt – de laatste is duurder, maar wel veel zuiniger. De belangrijkste kosten voor een waterontharder zie je terug in het schema hieronder.

 

  Zuinig Installatie Onderhoud Kosten
Mechanisch nee 100 euro 100 euro Vanaf 700 euro
Elektronische ja 100 euro 100 euro Vanaf 900 euro

 

Opties voor je waterontharder

Je kunt op de markt kiezen uit veel verschillende soorten en modellen. Welke van die modellen zijn het handigst om te kiezen? En welke speciale functies heb je nodig op je waterontharder? Hier zijn de belangrijkste opties.

 

  • Een duo model kan in twee delen gesplitst worden, die los van elkaar kunnen worden ingebouwd. Dit maakt dit een geschikt model waterontharder voor meterkast, keukenkastje en andere beperkte ruimtes. Het alternatief heet een compact model, die één enkele behuizing heeft.
  • Een duplex model kan constant water ontharden, terwijl een simplex model dat niet kan doen tijdens de wekelijkse filterreiniging.
  • Waterontharders met proportioneel zoutgebruik gaan zuiniger om met onthardingszout, wat tot lagere periodieke kosten leidt.
  • Hoe duurder de waterontharder, hoe langer de termijn dat hij meegaat. De duurdere uitvoeringen zijn gemaakt van superieure kunststoffen en kunnen wel 25 jaar lang meegaan. Voorwaarde is wel dat ze af en toe een onderhoudsbeurt krijgen.

 

Besparen op en onderhouden van je waterontharder

 

  • Bereken van tevoren de inhoud die je waterontharder nodig heeft. Die moet het gemiddelde waterverbruik van jouw huis kunnen produceren, maar hoeft niet heel veel groter dan dat te wezen.
  • Je kunt zelf een waterontharder installeren en er onderhoud aan uitvoeren. Bij het onderhoud moet je de machine ontsmetten, schoonmaken en de onderdeeltjes nakijken op schade. Als je even een tutorial bekijkt op internet, weet je precies waar je aan toe bent en spaar je de jaarlijkse kosten van een monteur uit.
  • Voeg regelmatig onthardingszout toe aan de waterontharder. Dit zout is niet duur, maar wel onontbeerlijk voor de machine: zonder de natriumionen uit het zout kan de waterontharder geen kalkionen wisselen en krijg je weer hard water dat je huis binnenstroomt, met alle overlast van kalk van dien. Zorg dus dat je waterontharder in de meterkast goed bereikbaar is en vul hem elke zes tot tien weken bij met een verse dosis zout.

 

Offertes vergelijken?

Wij laten je vrijblijvend een aantal offertes van regionale aanbieders toesturen. Vul dit formulier in en je kunt snel de perfecte vergelijking maken. Zo kies je makkelijk de beste waterontharder voor in de meterkast uit. Klik op de button en je weet snel meer.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat