Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder met zout voorkomt  schadelijk kalkrijk water. In leidingwater zit van nature veel kalk, dat grote nadelen heeft voor je apparatuur thuis, voor je eigen gezondheid en voor alle schoonmaakwerk. Waterontharders met zout voorkomen dat het kalk je woning binnenkomt en daar narigheid veroorzaakt. Maar welke waterontharder moet je kiezen? De apparaten zijn best duur, dus is het belangrijk om een goede keuze te maken. Bovendien is er een flink aantal merken met verschillende modellen waterontharders te krijgen, die bovendien ook nog eens allemaal een andere prijs hebben. Wil je weten waar de prijzen van waterontharders op gebaseerd zijn, lees dan door. We leggen ook uit welke keuzes je kunt maken bij de aanschaf en hoe je bespaart op het aankoopbedrag. We geven je verder een paar tips om zo besparend mogelijk om te gaan met je waterontharder en zetten de voordelen van ontkalkt water uiteen. Eerst een stukje theorie: we leggen uit hoe met zout  een waterontharder het kalk uit je leidingwater kan halen.

 

Wat doet een waterontharder?

In water zitten zwevende kalkdeeltjes, zogenaamde ionen. Als het water stil staat of verhit wordt, zoals in jouw huis veel gebeurt, kan het kalk neerslaan als een vaste stof. De stof kennen we als kalk, kalksteen en ketelsteen: alle drie naar om aan te treffen, lelijk om te zien om je muren en ruiten en funest voor de kwetsbare verwarmingselementen van je witgoed. Daarom is het aan te raden om een waterontharder met zout te installeren. Van dat zout maakt de machine natriumionen. Op het filter van de waterontharder, waar alle binnenkomende leidingwater doorheen stroomt, worden de schadelijke kalkionen uit het water gewisseld voor natriumionen. Het water dat je huis nu binnenkomt is kalkvrij, ofwel zacht water. De kalkionen blijven aanwezig op het filter, waar ze eens in de zoveel tijd weggespoeld worden tijdens de filterreiniging. Zo komt geen kalkdeeltje je huis meer in en dat heeft enorme pluspunten voor veel aspecten van je dagelijks leven: water gebruiken we namelijk de hele dag door.

 

Wat verandert er met een waterontharder?

Kalk heeft nadelen voor veel verschillende klusjes en activiteiten in huis. Bedenk maar hoe vaak je water nodig hebt en voor hoeveel verschillende dingen: eten koken, douchen, schoonmaken, de was en afwas, de auto wassen, koffie zetten en meer. Voor bijna alle dingen waarvoor je water gebruikt, biedt een waterontharder voordelen.

  • Witgoed gaat minder snel stuk. Doordat ze water verhitten, komt er snel een dikke kalklaag op de verwarmingselementen van witgoed te zitten. Dit isoleert de metalen elementen, die hun warmte niet meer af kunnen staan aan het water. Het gevolg is hogere stroomkosten en uiteindelijk breuk en defect raken van de verwarmingselementen van je witgoed.
  • Je huid wordt gezonder. Kalk in water haalt het beschermende olielaagje van je huid weg, elke keer dat je je wast. Je huid wordt dan snel rood en geïrriteerd. Zacht water uit een waterontharder met zout bevat geen kalk, wat gezonder en milder is voor je huid. Die wordt snel weer soepeler en gezonder.
  • Eten en drinken smaakt lekkerder. Alles waarbij je water gebruikt (koffie, thee, limonade, eten koken) smaakt opeens frisser en smakelijker. Dat komt omdat kalk de smaak van water beïnvloedt en overal een krijtachtige mineraalsmaak aan geeft. Met een waterontharder heb je geen last meer van nare bijsmaken.
  • Wasgoed wordt beter schoon en blijft zacht. Als je voor de was kalkhoudend water gebruikt, klitten de vezels van katoen en andere stoffen in elkaar. Ze worden niet meer zacht en soepel en dat voel je duidelijk. Ook werkt kalk wasmiddel en wasverzachter tegen: voor hetzelfde resultaat heb je bij zacht water maar de helft van de hoeveelheid reiniger nodig!
  • Schoonmaken gaat sneller. Dit is het meest opvallende effect van een waterontharder: het schoonmaken van je badkamer, WC, keuken, wastafels, ruiten en muren is veel fijner om te doen. Er blijven namelijk geen harde kringen van dof kalk achter en elk oppervlak ziet er glanzend en als nieuw uit. Ook hoef je geen schadelijke, zure kalksprays meer te gebruiken om je sanitair schoon te maken.

 

Hoe zijn de kosten van een waterontharder te verklaren?

De kosten van een waterontharder hangen af van een aantal parameters: de inhoud van de machine en de capaciteit om water te ontharden, de materialen van de machine, het model enzovoort. Een belangrijke prijsbepaler is hoe de waterontharder zijn filter schoonmaakt. Een mechanische waterontharder maakt met zout en water zijn filter schoon en is daar niet zuinig mee. Een elektronische waterontharder is wél zuinig, maar kost gemiddeld zo’n 200 euro meer. Ook zijn er optionele bijkomende kosten, zoals installatie en onderhoud. We geven hieronder een overzichtje van de belangrijkste tarieven.

 

  Installatie Controlebeurt Zuinigheid zout/water Kosten
Mechanisch apparaat 200 euro 70 euro Slecht 800 – 900 euro
Elektronisch apparaat 150 euro 80 euro goed 1000 – 1200 euro

 

Extra functies en tips

  • Koop een duplex model, dat altijd door kan werken. Een simplex model kan geen water ontharden tijdens de filterreiniging, een duplex wel. Dat komt omdat een duplex twee filters heeft, waar er altijd eentje van aan het werk blijft.
  • Vergeet niet om tijdig onthardingszout toe te voegen. Een waterontharder met zout kan zijn werk alleen goed doen als je elke twee maanden zout toevoegen. Maak je niet ongerust: onthardingszout is goedkoop.
  • Vergeet niet om elk jaar de machine te onderhouden. Dat kan je zelf doen, of je kan een contractje bij een specialist afsluiten. Dit verlengt de levensduur van je waterontharder enorm.
  • Duurdere waterontharders zijn gemaakt van het allerbeste kunststof. Ze gaan niet makkelijk kapot en kunnen tientallen jaren hun werk blijven doen.
  • Tweedehands exemplaren kunnen een goede aankoop zijn. Ze zijn veel goedkoper dan nieuw en als je ze even laat onderhouden kan je er jaren plezier van hebben.

Offertes

Wil je makkelijk een keuze kunnen maken? Vraag via onze site dan geheel gratis offertes aan van regionale leveranciers. Daarmee kan je snel en weloverwogen kiezen voor het beste model waterontharder met zout voor jouw woning. Klik gewoon op deze knop en begin met vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat