Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder met hars is een luxe en nuttige machine die je huiselijk leven een boost geeft. Voor veel van de klussen en bezigheden die je in huis uitvoert heb je water nodig. De kwaliteit van dit water wordt negatief beïnvloed door de schadelijke stof kalk, die veel in leidingwater voorkomt. Waterontharders met hars verwijderen het kalk uit je leidingwater met behulp van een ionenwisselaar, die de kalkdeeltjes afvangt en periodiek het riool in spoelt. Zo meteen geven we je meer informatie over hoe dit proces werkt en hoe een filter met hars je waterontharder kalk laat verwijderen. Verder geven we je inzicht in het kostenplaatje, tips om te besparen op de aankoop en het onderhoud van een waterontharder. Ook laten we zien welke voordelen het apparaat meebrengt voor je huishouden en hoe je er het meeste plezier van hebt. Omdat er zoveel verschillende merken zijn die waterontharders aanbieden, kan de keuze tussen de types lastig wezen: om je daarbij te helpen hebben we ook een aantal adviezen.

Hoe een waterontharder kalk verwijdert uit leidingwater

In het meeste leidingwater in Nederland zit kalk, een stof die afkomstig is uit het grondwater. Deze stof richt schade aan in je huis en omdat je waterleidingbedrijf geen kalk verwijdert uit het water, zal je dat zelf moeten doen. Daarvoor kan je een waterontharder met hars gebruiken. In het apparaat bevindt zich, behalve watertanks, een zoutreservoir en andere onderdelen, een filter met kunsthars. Alle inkomende leidingwater wordt langs dit harsfilter geleid. Dit filter is een ionenwisselaar: het wisselt de vrije kalkionen om voor onschadelijke natriumionen (afkomstig uit het onthardingszout dat aan de machine wordt toegevoegd). De natriumionen gaan met het water op reis je huis in, de kalkionen blijven netjes opgesloten in het harsfilter. Periodiek worden ze daar van afgespoeld tijdens de reinigingsbeurt of regeneratie van het harsfilter, dat de machine automatisch uitvoert. De afwezigheid van kalk in het water dat je in huis gebruikt is een groot voordeel. We laten hieronder zien wat voor effect kan op je huishouden heeft.

De effecten in huis van kalkwater

Zonder waterontharder krijg je last van verschillende soorten kalkschade in huis. Kalk slaat neer op plekken die schoongemaakt worden met water en in apparaten die water verhitten. Dat heeft een lange lijst ellende tot gevolg, waar we hier een paar dieptepunten van noemen.

  • Schoonmaken kost meer reinigingsmiddel. Kalk vormt zich samen met reinigingsproducten tot een vieze, gladde substantie, kalkzeep. Omdat het de werking van je schoonmaakmiddelen teniet doen, heb je veel meer wasmiddel, vaatwasmiddel en zeep nodig.
  • Witgoed geeft er eerder de brui aan. Met kalkwater in huis vormt zich een dikke laag kalksteen rond de elementen die in witgoed het water verhitten. Daardoor raak je veel stroom kwijt, omdat het veel meer energie kost om het water nog te verhitten. Ook ontstaan er breuken in de elementen, omdat ze zelf oververhit raken. Dan kan het dure apparaat defect raken
  • Menselijke huid wordt droog en geïrriteerd. Je huid heeft een beschermlaagje van natuurlijke olie, dat je huid verdedigt tegen uitdroging, schade en microben. Elke keer dat je je handen, gezicht of lichaam wast met kalkwater, breekt het kalk dit beschermlaagje af. Dan raakt je huid droog, gescheurd, jeukerig en geïrriteerd. Klachten zoals eczeem en andere huidaandoening treden op of worden erger. Hierom is een waterontharder met hars een positieve stap: met kalkvrij water wordt je huid weer flexibel, dikker en soepel en nemen irritatie en huisklachten af.

 

Wat een waterontharder gemiddeld kost

We hebben in het schema hier beneden de belangrijkste kosten van een waterontharder uit elkaar gesplitst. De aanschaf van de machine is de grootste kostenpost: een waterontharder met hars is een grote machine, gemaakt van hoogwaardige onderdelen en bedoeld om tientallen jaren probleemloos zijn werk te doen. Je kunt bij de aanschaf een mechanisch model kiezen, of een duurdere elektronische waterontharder. Die laatste bespaart je op termijn geld, omdat hij verstandiger omgaat met spoelwater en zout als hij zijn harsfilter reinigt. Dan kan je nog kiezen om zelf de installatie en onderhoud uit te voeren, of dat je dat wilt laten doen door een machine. Kijk het allemaal even rustig na in dit schema.

 

  Mechanisch type Elektronisch type             
Spoeling filter    
Zuinig nee jawel
Onderhoudsbeurt 100 100
Aankoopprijs 600-800 800-1000

 

Tips

  • Een apparaat dat uit betere kunststoffen is gebouwd gaat langer mee – de beste waterontharders kunnen dertig jaar lang hun werk blijven doen zonder problemen. Uiteraard zijn dit wel apparaten uit de hogere prijsklassen, dus vraag jezelf af of je bereid bent om hierin te investeren.
  • Een machine die te groot is biedt geen voordelen – zorg dat de inhoud van de waterontharder met hars is afgestemd op je behoefte aan zacht water per dag.

 

Offertes bekijken?

Wij kunnen je zonder enige verplichting offertes opsturen voor een waterontharder met hars. De offertes komen van aanbieders in jouw regie. Klik hier en maak onmiddellijk de juiste keuzes.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat