Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Er zijn tientallen verschillende waterontharder merken in de handel. Die verschillen van elkaar in prijs, in mogelijkheden en in inhoud. Welke van die merken biedt de beste prijs/kwaliteitsverhouding? En welke modellen zijn de meest geschikte? Om een objectieve uitspraak daarover te doen is geen gemakkelijke opgave. Omdat er zoveel waterontharders merken bestaan en de apparaten nogal prijzig zijn, is het voor een casual recensent onmogelijk om een stel waterontharders te gaan testen en te vergelijken. Wat we wél kunnen doen is informatie geven over de werking en de kostenopbouw van het apparaat, de speciale eigenschappen van een aantal merken waterontharder opnoemen en je uitleggen waarop je moet letten als je een waterontharder gaat uitkiezen. Vergis je niet: een waterontharder is een duur, maar ontzettend fijn apparaat om in je huis te hebben. De functie die hij biedt, ontharding van water, is pure luxe en op heel veel aspecten van je leven een absolute toevoeging. Daar hebben we het straks over; we leggen eerst uit hoe een waterontharder werkt.

 

Werking van een waterontharder

Het principe van een waterontharder is die van een ionenwisselaar. De stof die alle ellende in het huishouden veroorzaken, kalk, is een samenvoeging van magnesium- en calciumionen en carbonaationen. Alle drie die ionen komen voor in normaal leidingwater. Als die twee een chemische reactie aangaan ontstaat er kalk, dat als kalkaanslag of ketelsteen in je huis achterblijft. Wat eigenlijk alle waterontharder merken doen, is de concentratie van calcium- en magnesiumionen in het water sterk verminderen. In het apparaat zit een ionenwisselaar, een harsfilter, waar alle water doorheen moet stromen voordat het jouw huis binnenkomt. In het filter worden de schadelijke ionen van calcium en magnesium verwisseld voor de onschadelijke natriumionen uit het onthardingszout van de waterontharder. De schadelijke ionen blijven in het hars van het filter en worden periodiek door de machine weggespoeld via de afvoer. Zo wordt al het water dat je huis binnenstroomt veranderd van “hard” (kalkrijk) water naar “zacht” (kalkvrij) water. Welke voordelen biedt dat? We leggen het hier uit.

 

Voordelen van een waterontharder

Na de installatie van een waterontharder merken de meeste mensen meteen veel verschillen op. Dat is logisch, want water gebruik je op tientallen momenten op de dag, van de eerste kop koffie ’s ochtends tot de douche ’s avonds. Welke voordelen biedt het gebruik van een waterontharder die zacht water levert?

 

  • Witgoed blijft jong. Witgoed dat zacht water gebruikt (voor de was,vaatwas, water koken et cetera) behoudt de werking van zijn hitte-elementen. Zonder kalk in het water raken die niet aangekoekt met kalksteen. Als dat wel gebeurt raken de elementen hun hitte niet meer kwijt (met alle stroomverspilling van dien) en branden door, ver voordat hun natuurlijke levensduur bereikt is. Een waterontharder is dan ook een investering in de levensduur van je dure apparaten.
  • Geen ketelsteen in leiding of ketels meer. Zacht water voorkomt verstopping van je leidingen en kranen en zorgt dat de leidingen en CV-ketel niet voortijdig vervangen hoeven te worden. De neerslag van kalk in je waterleidingen maakt de diameter steeds kleiner, zodat de waterdruk steeds lager wordt. Als het kalk voldoende verhard is, zit er niets anders op dan nieuwe leidingen te installeren.
  • Beter voor je gezondheid. Je huid en je haren bevat een natuurlijk laagje beschermende olie. Die olie zorgt dat je huid niet uitdroogt, rood wordt of jeukerig aanvoelt. Met zacht water blijft deze laag intact en is je huid soepel, gezond en kalm. Met hard water kan je huid snel beschadigen en geïrriteerd raken, omdat het kalk de bescherming van je huid vernietigd. Psoriasis,eczeem en andere huidklachten kunnen dan optreden.
  • Schoonmaken wordt eenvoudig. Met een waterontharder blijft je sanitair glanzend en schoon, alsof het nog maar net geïnstalleerd is. Je hebt geen last meer van kalk- en vetvlekken, die je met veel moeite en giftige sprays moet verwijderen. Ook je bestek, ramen, servies en aanrecht blijven vanaf nu in perfecte conditie, omdat er geen kalkaanslag meer op kan ontstaan.

Kosten van een waterontharder

Er zijn grote verschillen in kostprijs tussen de bestaande waterontharder merken. Deels hangen die af van zaken zoals inhoud, vermogen en extra functies. Die bespreken we zo dadelijk; we vertellen hier alleen welke kosten je sowieso kunt verwachten (en soms omzeilen) als je op zoek gaat naar een waterontharder. Er zijn twee belangrijke types: mechanische en elektronische apparaten. De eerste is goedkoper, maar gebruikt veel zout en spoelwater bij de reiniging van zijn filter. De tweede soort is wat duurder, maar voert de wekelijkse reiniging veel zorgvuldiger uit. Dat bespaart je op termijn kosten aan grondstoffen. Verder kun je ervoor kiezen om het apparaat te laten installeren en onderhouden door een gespecialiseerde firma. Als je deze kosten wilt besparen, kun je allebei de acties zelf uitvoeren – daarvoor hoef je geen erkende loodgieter te wezen. De kosten voor een waterontharder vind je in het schema hier beneden.

 

  Zuinig met zout Installeren Onderhouden Prijs
Mechanische nee 120 euro 90 euro 600 – 800 euro
Elektronische ja 150 euro 100 euro 800 – 1000 euro

 

 

Adviezen voor aankoop van een waterontharder

Duurdere modellen zijn gemaakt van superieure materialen. De duurdere waterontharder merken gebruiken hoogwaardige kunststoffen voor de bouw van hun machines. Dit betekent dat, mits jaarlijks onderhouden, de waterontharder wel twintig jaar of meer meegaat. Dat kan dus zeker een interessante investering zijn.

 

  • Een compact model waterontharder bestaat uit één enkel apparaat, terwijl een duo model uit twee losse onderdelen bestaat. Dit maakt het duo model handiger als je de waterontharder over twee ruimtes of kasten wilt verdelen.
  • Simplex modellen bezitten slechts één onthardingsfilter en liggen stil als dit filter eens in de week gereinigd wordt door de machine zelf. Duplex waterontharders bezitten twee filters en kunnen altijd in bedrijf zijn, wat ideaal is voor horecaondernemingen en grote huishoudens die nooit zonder zacht water willen komen te zitten.

 

  • Eens in de vier a zes jaar is het geavanceerde harsfilter van de meeste waterontharders gedegenereerd: een deel van de hars is met de wekelijkse spoelbeurt het riool in verdwenen. Installeer dan een nieuw harsfilter, zodat je waterontharder zijn optimale vermogen behoudt.

 

Offerte

Wil je meteen inzicht in de beste waterontharder merken? Wij sturen je vrijblijvend offertes van regionale vakmensen op. Klik hier.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat