Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Voor mensen die in een gebied met hard water wonen, kan een waterontharder/waterverzachter echt een uitkomst zijn. Hard water zorgt namelijk voor kalkaanslag overal waar het in contact komt met een oppervlak, zoals op je sanitair, je badkamermuren, je waterkoker, je wasmachine en jezelf. Daardoor zullen huishoudelijke apparaten minder lang meegaan, moet je dure schoonmaakmiddelen kopen om je apparaten schoon te houden en moet je harder stoken om deze automaten draaiende te houden. Een waterverzachter kan een oplossing bieden en je kunt doorgaans kiezen tussen elektronische- of mechanische waterverzachter. Hier kun je lezen over de prijs van mechanische waterverzachter, welke factoren invloed hebben op de prijs en hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Hoe werkt een mechanische waterverzachter?

Een mechanische waterontharder werkt met een filter dat harskorrels bevat. Deze filter verwijdert kalk en magnesium uit het water waardoor hard water zacht wordt. Een mechanische waterontharder doet dit wanneer het nodig is en werkt dus op vraag. De filter wordt vervolgens gereinigd met zout. Dit zout moet je dus ééns in de zoveel tijd bijvullen. Behalve minder stookkosten, zal je na het aanzetten van de waterverzachter ook besparen op de levensduur van je elektrische apparaten. Deze kunnen gemiddeld 30 procent langer meegaan. Ook zal je minder afwasmiddel, wasmiddel en vaatwaspoeder nodig hebben voor hetzelfde resultaat.

Hoeveel kost een mechanische waterverzachter?

Er wordt meestal onderscheid gemaakt tussen mechanische en elektronische waterverzachters. Elektrische zijn het goedkoopste, maar gebruiken wel meer zout. Mechanische waterontharders kijken namelijk naar je watergebruik en zullen alleen filteren en reinigen als hier vraag naar is. De volgende tabel geeft de kosten weer voor mechanische waterontharders, inclusief BTW. Ook kun je de andere kostenposten zien die je kunt hebben als je een nieuwe waterontharder aanschaft.

Soort waterverzachter en materiaal Prijs
Mechanische waterverzachter Vanaf €750
Installatie €200
Onderhoud €100 – €150 per keer
Reinigingszout €12,50 per 25 kilo

De factoren die deze kosten kunnen beïnvloeden zijn het watergebruik en het onderhoudscontract dat je wel of niet afsluit.

Het watergebruik

Het klinkt logisch, maar toch wordt dit punt vaak over het hoofd gezien, een huishouden dat veel water gebruikt heeft een waterverzachter nodig met een grotere capaciteit. Anders loop je het risico dat je machine of de vraag niet aankan, of te veel water filtert dan nodig is. Een waterverzachter met grotere capaciteit is duurder.

Het onderhoud

Je kunt ervoor kiezen ook een onderhoudscontract aan te gaan met het bedrijf dat je waterverzachter installeert. Ze zullen dan jaarlijks langskomen om een watertest te doen op de hardheid en eventuele bacteriën, ze zullen onderdelen smeren, schoonmaken en vervangen waar nodig en ook zullen ze je zout weer bijvullen. Hierna heb je weer een schone machine en door deze goed te (laten) onderhouden kun je de levensduur aanzienlijk verlengen.

De voordelen

De voordelen voor het hebben en gebruiken van zacht water gaan verder dan alleen financieel. Je haar en huid zal beter aanvoelen na het douchen en aanslag op de badkamer muren of op de auto na het wassen heb je niet meer. Ook zullen je theekopjes schoner blijven, omdat deze aanslag ook door hard water wordt veroorzaakt. En uiteraard draag je ook een steentje bij aan een beter milieu omdat je veel minder schoonmaak- en schoonheidsproducten hoeft te gebruiken en omdat je je apparaten minder vaak hoeft te vervangen.

Hou de kosten onder controle

De kosten voor een nieuwe mechanische waterontharder zijn niet ontzettend hoog, maar niemand betaalt graag te veel. En zoals bij elke aanschaf, zijn er ook hier genoeg extra’s beschikbaar die men je probeert aan te praten. Hier krijg je een aantal tips om de kosten van je nieuwe waterverzachter onder controle te houden.

  • Kijk naar tweedehands machines: je moet natuurlijk altijd geluk hebben, maar soms kun je een mechanische waterverzachter al voor €100 vinden op een online marktplaats. De moeite waard om te kijken dus, want soms zit er zeker iets interessants tussen.
  • Doe het onderhoud zelf: dit is niet moeilijk. Het enige dat je niet kunt doen is bepaalde onderdelen vervangen, maar het smeren en reinigen van het apparaat kun je prima zelf. Ook is het vervangen van het zout niet moeilijk en kun je een watertest simpelweg kopen en zelf uitvoeren.
  • Kies een lokaal installatiebedrijf: het zal niet heel veel uitmaken op de totaalprijs, maar door de installateur lokaal te zoeken, kun je de voorrijkosten vermijden of in ieder geval zo laag mogelijk houden.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Door het vergelijken van offertes draag je er zorg voor dat je alle opties gezien hebt voordat je overgaat tot het inplannen van de werkzaamheden. Dit kan een tijdrovende en saaie klus zijn, omdat je alle bedrijven af moet met hetzelfde verhaal. Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken kunnen we je tijd teruggeven. Je voert één keer de details in en de tool zoekt in een korte tijd een aantal offertes bij elkaar voor jouw klus en bij bedrijven uit jouw buurt. Na ontvangst kun je beginnen met vergelijken en een planning maken wat betreft jouw nieuwe waterverzachter.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat