Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Zoek je een waterontharder op marktplaats? Dat is helemaal geen slecht plan. Goede aanbiedingen van nieuwe modellen in de regio komen vaak op marktplaats terecht. Ook een gebruikte waterontharder op marktplaats kan een prima aankoop zijn: waterontharders zijn gebouwd om heel lang mee te gaan. Als je het tweedehands apparaat goed schoonmaakt en eventueel laat nakijken, heb je een goede kans dat de machine het nog heel lang goed doet. Hoe je een waterontharder kan nakijken en reinigen vertellen we je in dit artikel. Ook leggen we uit hoe je de beste keuze voor een marktplaats waterontharder maakt, wat de voordelen ervan zijn en hoe je kan besparen. Want een nieuwe waterontharder is een duur apparaat en we merken dat veel mensen wat uitleg nodig hebben over het apparaat. Die uitleg bieden we je door middel van dit artikel. Om te beginnen zullen we uitleggen wat een waterontharder eigenlijk doet en wat daarvan de voordelen zijn.

 

Hoe een waterontharder werkt

Wat is eigenlijk het nut  van een waterontharder op marktplaats kopen? Dat zit als volgt: het leidingwater in de meeste delen van Nederland bevat kalk. Dat wordt er door het waterbedrijf niet uitgefilterd en heeft vervelende gevolgen voor de schoonmaak, dure apparaten, je voedsel en zelfs voor je gezondheid. Je zult dat kalk dus zelf moeten verwijderen. En daarvoor heb je een waterontharder nodig. Dit apparaat bevat een watertank, een zoutopslag en een harsfilter. Alle water uit de leiding stroomt door de filter heen. In de filter worden de opgeloste deeltjes kalk in het water opgenomen en blijven dan plakken in het harsfilter. Het water, dat nu kalkvrij is, stroomt je huis binnen, waar het veel beter is voor alle gebruiksdoeleinden dan het kalkhoudende water. Dat is het voordeel van een waterontharder. Waarom heet die trouwens zo? Omdat water met veel kalk erin “hard” genoemd worden en kalkvrij water “zacht”. De waterontharder maakt je water dus zacht, in plaats van hard!

 

Welke voordelen een waterontharder oplevert

Als je even je dagschema doorloopt en je denkt aan alle dingen waarvoor je water gebruikt, besef je hoe belangrijk de kwaliteit van dat water is. Van de was doen tot koffie zetten, van drinken tot douchen, van schoonmaken tot koken: water gebruik je vaak en veel. Een waterontharder van marktplaats verwijdert kalk uit al je leidingwater. En dat is gunstig voor zo’n beetje alle werkzaamheden in huis. Hier een paar voorbeelden.

 

  • Je eten en drinken is smakelijker met zacht water. Alles wat je afwast, kookt of spoelt met hard water, krijgt een steenachtige kalksmaak. Als je zacht water gebruikt smaakt alles opeens frisser en lekkerder.
  • Je wasgoed is zachter en makkelijker schoon. Met zacht water kun je genieten van heerlijk zachte en soepele stoffen, kleding en beddengoed. Ook hoef je veel minder wasmiddel toe te voegen als je kalkarm water gebruikt.
  • Goed voor je witgoed. Zacht water beschermt de kwetsbare verhitters in je prijzige witgoed (wasmachine, afwasmachine etc). In tegenstelling tot hard water vormt het geen dikke isolatielaag rond de verhitters. Zo bereiken je apparaten hun maximale levensduur en gaan niet voortijdig stuk.
  • Schoonmaken is minder frustrerend. Ken je het gevoel dat je krijgt als je je sanitair hebt schoongemaakt en het daarna nog steeds onder de aanslag en randen zit? Dan heb je waarschijnlijk hard water in huis. Schoonmaken is dan een verschrikking door de kalkranden en vlekken die zich telkens vormen op je wastafel, douchekop, spiegels, muren, vloeren en ramen. Met zacht water blijven al deze oppervlakten prachtig blinken en verzamelt zich geen kalk meer in de hoeken.

 

Gezonder voor je. Zowel je haar als je opperhuid lijdt onder de invloed van kalk. Kalk haalt het natuurlijke laagje olie van je huid en je haar. Die worden dof, ruw en breekbaar. Je krijgt jeuk, schilfers en zelfs eczeem. Zacht water is ideaal voor je huid: die gaat rustig aanvoelen en wordt soepeler en zachter. Ook je haar krijgt zijn eigen glans terug en valt weer zoals je wilt.

 

Kostenplaatje van de waterontharder

Een waterontharder van marktplaats kan al weggaan voor honderd tot honderdvijftig euro. Als je toch liever een nieuw apparaat wilt, of als je geen vertrouwen hebt in de aangeboden tweedehands modellen, dan zijn er verschillende prijsklassen waarin je kunt zoeken. Die hangen af van de bergcapaciteit van de waterontharder, van het model en van de doorstroomsnelheid, dus hoeveel zacht water er per minuut wordt aangemaakt. Er is bovendien een scheiding in mechanische ontharders en elektronische waterontharder. Over het algemeen kan je zeggen dat mechanische modellen goedkoop zijn bij de aanschaf, maar duur in gebruik: ze hebben veel water en zout nodig. De elektronische apparaten zijn duurder in aanschaf, maar gaan veel zuiniger om met zout en water. Ook gelden er nog kosten voor onderhoud en installatie van de machine als je daarvoor een vakman in de arm wilt nemen. Lees al deze tarieven even rustig door in deze tabel.

 

  Tarief koop Verspilling Installeren Controlebeurt
Mechanische machine 600 – 850 euro Hoog 200 euro 60 euro
Elektronische machine 750 – 1100 euro laag 150 euro 80 euro

 

Advies voor aankoop en besparing

  • Installeer eventueel een nieuw harsfilter in je tweedehands model. Het harsfilter is prijzig, maar is na een paar jaar constant gebruik deels weggesmolten – elke keer dat het filter wordt schoongemaakt, verdwijnt er wat hars het riool in. Dit is onvermijdelijk, dus als je je machine in goede conditie wilt houden, ga dan na of je aankoop toe is aan een nieuw filter.
  • Als je het klussende type bent, overweeg dan om zelf je waterontharder van marktplaats te verzorgen. Je moet dan elk jaar de onderdelen goed schoonmaken en controleren op breuk.
  • Toch een nieuw model kopen? Je weet zeker waar je aan toe bent als je eerst online recensies leest, aanbiedingen van de concurrenten met elkaar vergelijkt en offertes opvraagt.

 

Offertes bekijken

Bekijk direct en vrijblijvend de beste offertes voor waterontharders in jouw regio via onze site. Klik hier en je kunt meteen beginnen met vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat