Is je waterontharder stuk en wil je de waterontharder maken? Dat kan je zelf doen, of je kan een monteur in de arm nemen. In principe is het niet moeilijk om zelf waterontharders te maken. Het is een kwestie van het apparaat openen, reinigen en de onderdelen nakijken op breuk en slijtage. Er is een goede kans dat dit het probleem verhelpt. Voor veel modellen waterontharders zijn er op internet filmpjes te zien waar je kunt kijken hoe je zo’n klus aanpakt. Als dat niet zo is, of je ziet het absoluut niet zitten, vraag dan een erkend monteur om een kijkje te nemen. Een onderhoudsbeurt van zo’n vakman kost snel rond de 100 euro, maar het maken van een waterontharder is zijn werk, dus je hebt gegarandeerd een goed resultaat. Op deze site vertellen we je meer over waterontharders, over hun prijs en wat je zelf kan doen om schade en defecten te voorkomen. Ook geven we een overzicht van de bestaande modellen waterontharders en welke daarvan ideaal zijn.
Inhoud
Hoe een waterontharder werkt
Als je waterontharder stuk is, kan hij geen kalk uit je leidingwater filteren. Je waterontharder maken is dan aan te raden, want kalk heeft nare gevolgen als het je huis binnenkomt. We zullen even uitleggen wat een waterontharder eigenlijk doet: kalk verwijderen dus. Vrije kalkdeeltjes zitten van nature in het grondwater van Nederland. Als dat water als leidingwater wordt opgepompt en gezuiverd door het waterbedrijf, blijven de kalkdeeltjes erin zweven. Als ze via de waterleiding je huis binnenkomen richten ze daar schade aan. Een waterontharder biedt een oplossing. In de machine zitten waterreservoirs met kleppen, een zoutvat en een geavanceerde harsfilter. Deze filter is bestreken met kunsthars en alle leidingwater wordt langs de filter gevoerd bij je hoofdkraan. Op het filter worden de kalkdeeltjes gewisseld voor natriumdeeltjes uit het onthardingzout. Het water met het (onschadelijke) natrium stroomt je huis binnen, terwijl de kalkdeeltjes achterblijven in het harsfilter. Elke liter water die je in je huis gebruikt is nu kalkvrij water, ofwel zacht water, geworden.
Kalkschade in huis
Het binnenlaten van kalkhoudend water in je huishouden heeft een lange rits effecten. Op je dure witgoed, het schoonmaken, je textiel en zelfs op je huid. Zonder waterontharder stroomt kalkwater je huis binnen, waar je het gebruikt voor veel verschillende klusjes. Van koffie zetten, de afwas doen, tot douchen en de auto wassen: water gebruiken we veel en vaak. En kalkhoudend water veroorzaakt de volgende vervelende effecten.
- Witgoed gaat voortijdig kapot. De waterverhitters in witgoed raken bezet met kalksteen en branden door. Bovendien ben je veel stroom kwijt, omdat de verhitters het watert in de apparaten toch moet verhitten, ondanks de isolerende kalklaag op het metaal.
- Huid en textiel worden ruw. Zowel huid en mensenhaar als katoen en andere textiel hebben een beschermend laagje olie, dat hun oppervlak beschermd tegen breuk, ruw worden en uitdroging. Kalk verwijdert bij het douchen en de was dat laagje. Het gevolg is een ruwe en rode huid met jeuk en schilfers, dof en springerig haar en ineengeklitte, harde stof en textiel.
- Schoonmaken is een vervelend werk. Nou is schoonmaken voor veel mensen niet hun favoriete hobby, maar het optreden van kalkaanslag en kalksteen maakt dit klusje nog veel erger. Kalk zet zich namelijk af op alle oppervlakten waarop water terecht komt. In het sanitair, op wastafels, badkuipen en kranen. Op de vaat: bestek, glazen, serviesgoed en pannen. Op ruiten, vloeren, muren, douchecabines en de lak van de auto. Er ontstaan nare strepen, kringen of vlekken, waar ander vuil op geconcentreerd wordt door de ruwe textuur van de kalkaanslag. Om deze aanslag te verwijderen moet je lang en hard boenen, of je toevlucht nemen tot schadelijke, irriterende sprays en reinigers. Daarom is een waterontharder maken verstandig: er zit dan geen water meer in je leidingwater en de kalkaanslag blijft uit.
Een waterontharder: de tarieven
Een waterontharder is een grote machine boordevol hoogwaardige onderdelen. Die zijn gemaakt om tientallen jaren mee te gaan en miljoenen liters water te zuiveren van kalk. Het is dan ook geen wonder dat de apparaten vrij duur zijn. De aanschafkosten van een waterontharder maken het grootste deel van de kosten uit. Je kunt een mechanisch model aanschaffen, of een duurder, maar zuiniger elektronisch model. Verder kun je besluiten om installatie en onderhoud van de machine te laten uitvoeren door een erkend monteur. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt voorkomt dat de machine gaat haperen, repareert eventuele onderdelen met slijtage en verlengt de levensduur van je waterontharder. Lees alle kosten even rustig na in het schema hieronder.
Mechanisch model | Elektronisch model | |
Jaarlijks onderhoud | 75 | 75 |
Spoeling harsfilter | Niet zuinig | zuinig |
Installeren | 200 | 250 |
Aanschafprijs | Vanaf 600 | Vanaf 800 |
Tips
- Je kan zelf een waterontharder aan de waterleiding monteren. Bekijk van te voren even een handleiding of een video op internet.
- Hoe duurder het apparaat, hoe beter de bouwmaterialen. De duurdere waterontharders kunnen wel dertig jaar oud worden. Met regelmatig onderhoud gaan ze langer mee, treedt er nauwelijks slijtage op en hoef je nooit je waterontharder te maken.
Offertes?
Wij sturen je graag offertes toe. Daarmee kun je de beste keuze voor een waterontharder maken in jouw regio. Geheel gratis en vrijblijvend. Klik op deze link, ontvang offertes en ga meteen vergelijken wat de beste keuze is.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be