Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Sommige bronnen zeggen dat een waterontharder magnetisch water van kalk kan zuiveren. Deze producten worden ook wel kalkmagneten genoemd en worden voor een paar tientjes in de handel aangeboden. Veel goedkoper dan andere waterontharders, die pas voor een paar honderd euro over de toonbank gaan. Klopt het dat deze kalkmagneten hetzelfde kunnen als die dure machines? Die vraag beantwoorden we in dit artikel. Laten we voorop stellen dat het begrijpelijk is dat je een waterontharder magnetisch water wilt laten ontharden: hard water bevat kalk en kalk is slecht voor zo’n beetje alles waarop je huishouden draait. Voor je apparaten, je leidingen, jezelf, je schoonmaak. Deze nadelen zullen we verderop uitgebreid bespreken. Ook kijken we naar de magnetische waterontharder en wat de verkopers daarover zeggen en vergelijken de magneet met de werking van grotere waterontharders. Bovendien geven we je een stel handige tips voor besparing en het kalkvrij krijgen van je leefomgeving. Je zult merken dat gebruik van zacht kalkloos water een grote stap vooruit is.

 

Werkt een magnetische waterontharder echt?

De aanbieders claimen dat de werking van een waterontharder met magnetisch veld aangetoond wordt door een aantal wetenschappelijke onderzoeken. Volgens die onderzoeken produceert een magnetische ontharder zo’n sterk veld, dat de opgeloste kalkionen een negatieve lading krijgen, in plaats van een positieve. Het gevolg is dat de ionen niet meer kunnen neerslaan als kalksteen. We hebben wat informatie opgezocht over deze onderzoeken. Ze blijken in alle gevallen slecht uitgevoerd of verkeerd geïnterpreteerd zijn. Een magneet thuis kan niet zo’n sterk veld opwekken dat ionen van positieve naar negatieve lading veranderen. Als ze dat toch zouden doen, dan zouden ze bovendien hun lading opnieuw veranderen zodra ze uit het magnetisch veld zijn: ze worden weer positief. Oftewel, zodra de kalkdeeltjes de magneet gepasseerd zijn, zijn het weer gewoon positief geladen kalkdeeltjes als eerst, klaar om neer te slaan als kalksteen. Kort samengevat is er dus geen bewijs voor de werking van deze magneten en is het niet te verwachten dat die werking er echt is.

 

De werking van een traditionele waterontharder

Er is dus (helaas) geen reden om te geloven in de werking van kalkmagneten. Vandaar dat wij aanraden om te kijken naar een waterontharder machine. Die werkt wel echt en we zullen uitleggen hoe. Om water te ontharden gebruikt een waterontharder geen magnetisch veld, maar een geavanceerde en dure harsfilter met ionenwisselaar. Weet je nog dat we het over ionen hadden? In een waterontharder zit onthardingszout en dat zout lost op als (positieve) natriumionen. Als je leidingwater door de waterontharder stroomt, komen de (positieve) kalkionen in aanraking met het harsfilter. Die neemt de positieve kalkionen op en omdat het filter dezelfde lading moet behouden, laat hij een ander ion los: het natriumion. De kalkionen blijven op het harsfilter, terwijl de (onschadelijke) natriumionen met het leidingwater meestromen. Netto filtert de machine dus het schadelijke kalk uit je leidingwater.  Het kalk blijft op de harsfilter zitten tot de wekelijkse schoonmaakbeurt van de machien, waarbij de kalkionen wegspoelen het riool in. Daar ben je vanaf en gelukkig maar.

 

Wat een waterontharder voor je kan betekenen

Het gebruik van zacht water is op veel punten een voordeel. Kalk richt namelijk schade aan en het wegfilteren van het kalk zorgt voor een betere kwaliteit van leven.

Hoe dan? Hier is een kort lijstje.

 

  • Witgoed gaat langer mee, doordat de hitte-elementen beschermd zijn tegen kalk. De apparaten gaan hierdoor jaren langer mee.
  • Je huid heeft minder last van droogheid, irritatie, eczeem en jeuk. Kalk verwijdert namelijk de buitenste beschermlaag van je huid. Ook je haar wordt minder breekbaar, glanzender en voller door de effecten van een waterontharder zonder magnetisch veld.
  • Alle glaswerk, muren, vloeren, wastafels en badkuipen zijn altijd glanzend schoon en blinken als nieuw. Kalkaanslag en kalkvlekken zijn iets van het verleden.
  • Zacht water geeft eten en drinken een aangename frisse smaak.
  • De opbouw van ketelsteen in leidingen, CV-ketels en waterkokers wordt afgebouwd en is niet langer een probleem als er zacht water doorheen stroomt.
  • Textiel is vanaf nu heerlijk zacht en de vezels klitten niet meer door elkaar. Ook ruikt het fris en aangenaam.

 

Hoe de kosten van een waterontharder verklaard kunnen worden

Een waterontharder zonder magnetisch veld is duur, dat klopt. Je krijgt er dan ook een apparaat voor terug dat tientallen jaren meegaat en een belangrijke functie vervuld met dure technologisch hoogwaardige onderdelen. Je kan de prijs zelf bepalen door te bezuinigen op installatie en onderhoud: dat moet allebei wel gebeuren, maar je kan het ook zelf doen. Verder kan je kiezen voor een magnetische waterontharder. Die kost bij de aanschaf minder geld. Reken er wel op dat je per maand dan wat meer kwijt bent aan spoelwater en zout, waar dit type machine nogal enthousiast mee omspringt. Tenslotte kan je zelf beslissen of je een machine met meer handige functies wilt, of dat je een wat beperktere waterontharder gaat kopen. Al deze prijzen vind je hier in dit schema gezet.

 

  Kosten Reiniging en controle Zuinigheid zout/spoelwater Installatie
Elektronisch 850 – 900 euro 120 euro Goed 150 euro
Mechanisch 600 – 800 euro 120 euro slecht 150 euro

 

Tips bij de aanschaf van een waterontharder

  • Om de kosten van je waterontharder verder te drukken kan je de installatie en het onderhoud van de machine zelf op je nemen. Als je een beetje redelijk kunt klussen, dan gaat dit je waarschijnlijk wel lukken. Bekijk van tevoren een paar tutorials op internet, zorg dat je weet waar de hoofdkraan van je huis zit en je bent een heel eind onderweg.
  • Reken uit hoeveel zacht water je op één dag nodig hebt. Daarvoor zijn gegevens van het waterbedrijf een goed hulpmiddel. Deze geven je antwoord op de vraag, hoe groot de capaciteit van je waterontharder zonder magnetisch veld moet worden.
  • Een duplex model is duurder, maar levert altijd zacht water. Een simplex model ligt soms noodgedwongen stil.

 

Offertes aanvragen

Ben je overtuigd dat een waterontharder zonder magnetisch veld de juiste keuze is? Zo ja, dan kunnen we je aanbieden om een paar offertes van regionale aanbieders op te sturen. Dan kan je alsnog een oplossing voor de kalkoverlast vinden. Klik hier, de offertes zijn gratis en vrijblijvend.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat