Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wat doet een waterontharder van Lubron? Zo’n apparaat verwijdert een schadelijke stof, kalk, uit alle leidingwater dat je huis of bedrijf binnenkomt. Kalk veroorzaakt schade op een groot aantal gebieden en het is sterk aan te raden om het uit je water te filteren. Om dat je doen kan je kiezen uit verschillende types waterontharders van Lubron en vele andere merken. Met dit artikel willen we je wegwijs maken in de modellen waterontharders en speciale functies die ze bieden. We leggen uit waarop je moet letten als je een machine aanschaft, hoe je de kosten beperkt kunt houden en geven je adviezen over onderhoud en installatie van de machine. Daarmee moet je de beste keuze voor een Lubron waterontharder kunnen maken. Eerst zullen we verkennen wat de werking van een waterontharder is en welke voordelen die heeft voor je woning of bedrijf.

 

Zacht water maken met een waterontharder

In waterleidingwater zitten een aantal opgeloste stoffen en kalk is daar één van. Losse kalkdeeltjes zitten in het oppervlaktewater in Nederland en worden er door het waterbedrijf niet uit verwijderd. Als het kalkgehalte in het leidingwater hoog is, spreken we van hard water. Het tegenovergestelde, zacht water, heeft een laag kalkgehalte. Dit zachte water is veel beter voor alle klusjes en gebruik in en rond het huis. En dat is waar de waterontharder bij komt kijken. In elke waterontharder van Lubron zit een kalkfilter, dat kalkdeeltjes wegvangt uit het water. Om dit te doen heeft de machine onthardingszout nodig, dat daarom altijd in je waterontharder aanwezig moet zijn. Elke druppel water ná de waterontharder die jij of je apparaten tappen, is nu zacht water en veel beter te gebruiken dan het oorspronkelijke harde leidingwater. De kalk wordt afgevangen door het kalkfilter en eens in de zoveel tijd eraf gespoeld tijdens een procedure die “regeneratie” genoemd wordt. Hierbij verdwijnt het kalk in het riool en heb je er geen last meer.

 

Welke voordelen een waterontharder biedt

Er zitten een aantal grote voordelen aan het gebruik van een waterontharder van Lubron. Ga maar na in hoeveel activiteiten je water nodig hebt: van je tanden poetsen en douchen in de ochtend, tot het sanitair reinigen en de was doen in de middag, tot je auto wassen en een kop thee zetten in de avond. Water is overal en is overal voor nodig. Geen wonder dan dat de kwaliteit van dat water je leven voor een groot deel bepaalt. Het gebruik van zacht water is voor bijna alle huishoudelijk gebruik geschikter dan hard water. Hier is een overzicht van de pluspunten van zacht water uit de waterontharder.

 

  • Schoonmaken wordt veel eenvoudiger. Omdat er in zacht water uit een waterontharder geen kalk meer zit, heb je geen last meer van hardnekkige kalkaanslag  in de keuken en in het sanitair. Je hoeft geen gemene antikalkmiddelen te gebruiken en kalkkringen wegschrobben op je knieën is er al helemaal niet meer bij. Je sanitair is kalkvrij en blijft dat.
  • Zacht water heeft een gunstig effect op je haren en huid. Als je last hebt van dof en breekbaar haar, of als je na het douchen een rode en jeukerige huid krijgt, dan kan dat goed aan het harde water uit de leiding liggen. Kalkhoudend water maakt de huid namelijk droog en gevoel voor miniscule scheurtjes, waardoor jeuk optreedt en huidaandoeningen als psoriasis en diverse vormen van eczeem erger worden gemaakt. Een waterontharder is dan de oplossing: huid wordt weer gezond, haren worden soepel en glanzen prachtig als ze behandeld worden met zacht water.
  • Voorkomt defect raken van apparaten. Elk apparaat waarin water wordt verhit (waterkoker, vaatwasser, wasmachine, stoomoven, strijkijzer) kan beschadigd worden door kalk in het leidingwater. Het kalk zet zich af op de waterverwarmers van deze apparaten, waar het op den duur leidt tot de vernietiging ervan. De verwarmers gaan steeds slechter werken en branden door. Zacht water heeft geen opgelost kalk en kan daarom je huishoudapparatuur niet kapot maken. Zo gaat je dure inboedel vele jaren langer mee.

 

Welke kosten komen er bij een waterontharder kijken

Wat een waterontharder van Lubron kost, hangt af van een aantal factoren, zoals model, functies en bijkomende kosten (installatie, maandbedragen voor stroom en water, et cetera). Het belangrijkste onderscheid is of je een mechanische of een elektronische waterontharder koopt. Het eerste type is weliswaar minder duur bij de aankoop, maar verbruikt op jaarbasis meer water en zout. Elektronische waterontharders gaan veel zuiniger met water en zout om, maar zijn gemiddeld zo’n tweehonderd euro duurder dan de mechanische typen. De keuze is aan jou. Hieronder zie je een overzicht van de kosten van waterontharders.

 

  Periodiek nakijken Zuinig Aankoop
Mechanische waterontharder €120,- Niet erg €500,- tot €900,-
Elektronische waterontharder €100,- Heel erg €700,- tot €1500,-

 

Welke modellen waterontharder zijn er op de markt

Elk model waterontharder van Lubron heeft andere eigenschappen en specificaties. Elk model werkt op een andere manier of heeft functies die andere modellen missen. Welke speciale modellen zijn er op de markt? En voegen ze echt iets toe aan je huis vergeleken met een budgetmodel? Dat mag je zelf bepalen aan de hand van deze opsomming.

 

  • Duo modellen zijn makkelijker te installeren, omdat ze in twee losse delen kunnen worden opgedeeld. Eventueel kan je die zelfs in aparte ruimtes zetten. Dit biedt ook voordelen bij het onderhouden ervan. Het tegenovergestelde is een compact model, dat uit één behuizing bestaat.
  • Elke paar jaar is het harsfilter van een waterontharder aan vervanging toe. Dit komt doordat kleine hoeveelheden hars met elke spoelbeurt wegstromen. Om de machine op maximale kracht te houden is het kopen van een nieuw filter elke vijf jaar een goed idee.
  • Regelmatig onderhoud (eens per jaar) zorgt dat je waterontharder zijn maximale leeftijd (tot wel dertig jaar) kan bereiken. Dat kan je laten doen door een specialist, of je kunt het onderhoud zelf uitvoeren – het is niet moeilijk. Kijk even naar een online tutorial en trek een paar keukenhandschoenen aan en je bent er klaar voor.

 

Offerte aanvragen?

De beste keuze voor een waterontharder van Lubron maak je door offertes te bekijken. Vraag via ons geheel vrijblijvend een stel offertes aan en vergelijk ze meteen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat