Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder loopt over als er een onderdeel geblokkeerd is. Dit kan het gevolg zijn van slecht onderhoud  of mechanische schade. We raden je aan om een lokale monteur naar het probleem te laten kijken. In feite kan je bij een specialist vaak een onderhoudscontract afsluiten, waardoor je zeker weet dat je waterontharder elk jaar gereinigd, doorgesmeerd en gerepareerd (indien nodig) wordt. Want als een waterontharder overloopt is dat geen goed teken. Misschien ben je toe aan een nieuwe waterontharder? In dat geval kunnen we je advies geven. Er zijn veel types en modellen waterontharders in omloop, allemaal met verschillende eigenschappen en functies. Om daar inzicht in te geven, leggen we uit wat die functies doen en wat ze toevoegen aan je huis. We geven inzicht in de prijzen van een nieuwe waterontharder en vertellen iets over de werking van het apparaat. Ook hebben we tips om zoveel mogelijk te besparen bij de aanschaf en het onderhoud van je waterontharder.

Hoe een waterontharder hoort te werken

We gaan eerst naar de basis: wat een waterontharder eigenlijk is en wat hij doet. In de machine vinden we reservoirs voor water en voor zout. Het water in het ene reservoir is binnenkomend leidingwater met een hoog gehalte kalk (hard water) en een ander reservoir biedt water dat ontkalkt is. Dat heeft de waterontharder gedaan: in de machine bevindt zich een krachtig filter met kunsthars, waar het binnenstromende water doorheen geperst wordt. Het kalk wordt, met hulp van het onthardingszout, gewisseld in het filter en blijft op de kunsthars plakken. Het resultaat is dat je huis ontkalkt water (zacht water) kan gebruiken. Welke voordelen dat heeft, bespreken we zo meteen. Een waterontharder loopt over als er een mechanische blokkade is, bijvoorbeeld in een pomp of in het filter. Ook kan overlopen optreden bij de wekelijkse regeneratie: het harsfilter wordt dan door de machine schoongespoeld van kalk en andere verontreiniging. Als waterontharders overlopen tijdens de regeneratietijd kan het probleem een verkeerde afstelling zijn.

 

Wat het voordeel van een waterontharder

 • Het bezit van een waterontharder loopt over van voordelen. Het zachte water dat de machine produceert is veel beter voor de meeste activiteiten in en rondom het huis. We geven hier een korte lijst van de voordelen van zacht water.
 • Witgoed gaat langer mee. Witgoed raakt snel beschadigd als je geen zacht kalkvrij water gebruikt. De hitte-elementen raken geblokkeerd door het kalk en branden dan door. Wil je dat je witgoed zijn maximale levensduur bereikt, koop dan een waterontharder.
 • Schoonmaken is lastig. Kalk veroorzaakt kalkvlekken op zo’n beetje elke oppervlakte waarop water belandt. Spiegels, kranen, aanrecht, sanitair, douchekop en ruiten gaan vieze vlekken en strepen vertonen, waar ander vuil zich op concentreert. Je hebt bovendien veel meer schoonmaakmiddel nodig om deze aanslag weg te schrobben, omdat kalk de werking ervan opheft. Dit geldt ook voor wasmiddel, zeep en vaatwastabletten: je verspilt de helft van de dosis aan de kalk in het schoonmaakwater.
 • Kalk droogt je huid uit. Op de bovenste laag van je huid zit een beschermend filmpje van vet, dat uitdroging voorkomt. Elke keer als je je handen wast, douchet of baadt in hard water, spoel je dit filmpje weg. Daardoor krijg je snel last van jeuk, eczeem, schilfers en irritatie.
 • Ketelsteen wordt gevormd in leidingen en CV-ketel. Dat vernauwt de leidingen, waardoor de waterdruk wegvalt. Kranen en douches raken telkens weer verstopt met kalksteen. Het ketelsteen in de CV-ketel kan deze zelfs kapot laten gaan.
 • Eten en drinken smaakt slecht. Alles dat in aanraking komt met kalkhoudend water (van de afwas, spoelen, of koken) neemt automatisch de steenachtige, dorre smaak van kalksteen aan. Eten en drinken dat bereid is met zacht water smaakt fris en vers.

 

Wat de kosten van de waterontharder zijn

Het doel van een waterontharder is water te zuiveren van kalk. Daarvoor is onthardingszout en extra water nodig. Op de markt zijn mechanische waterontharders te krijgen die niet duur zijn, maar wel veel zout en water gebruiken. Een duurder model is de  elektronische waterontharder, die veel zuiniger omgaat met zout en water. Het is aan jou waarin je wilt investeren. Verder komen er ook nog kosten hierbij om een waterontharder te laten installeren. Daarmee weet je zeker dat je nieuwe waterontharder goed is aangesloten. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt voorkomt verstoppingen en overstroming. Een waterontharder loopt over als hij niet af en toe schoongemaakt wordt. Kijk in de tabel hieronder voor een overzichtje van al deze tarieven.

 

  Tarief Installatie Jaarlijks nakijken
       
Elektronisch model €580,- tot €1000,- €220,- €70,-
Mechanisch model €700,- tot €860,- €220,- €90,-

 

Opties en tips voor de waterontharder

Je kunt uit een aantal modellen waterontharder degene kiezen die precies de juiste functies voor jou heeft. Ook kan je onderhoud aan je machine doen om maximaal voordeel van je waterontharder te hebben.

 

 • Een duplex model heeft twee cilinders met harsfilters. Dat betekent dat deze machine constant zacht water aanmaakt en je nooit zonder komt te zitten.
 • Een duo model kan je in twee stukken opdelen, die je in meerdere kamers of kasten kunt onderbrengen. Dat is ideaal als je maar een beperkte ruimte hebt.
 • Onderhoud je waterontharder regelmatig. Maak de machine schoon, reinig de onderdelen en kijk of alles goed werkt. Een waterontharder loopt over als hij niet af en toe onderhouden wordt. Je kan dit werk trouwens ook door een monteur laten doen. Eens per jaar een grote beurt is voldoende.
 • De duurdere waterontharders zijn gemaakt van een uitstekende kwaliteit plastic en gaan wel 25 jaar mee. Dat maakt ze tot een hele goede investering.
 • Is je waterontharder stuk? Laat hem dan bekijken door een expert. Waarschijnlijk is er sprake van slecht onderhoud of een beschadigd onderdeel en kan de expert je machine voor een zachte prijs repareren of herstellen.

 

Offertes bekijken

We kunnen ons voorstellen dat je ondanks deze informatie nog met twijfel zit over reparatie of aanschaf van je waterontharder. We maken het makkelijk voor je: via onze website kan je snel een paar gratis offertes aanvragen van monteurs en aanbieders in jouw regio. Zonder verplichtingen. Klik eenvoudigweg op deze knop.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat