Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder in Limburg heeft als doel om kalk uit het leidingwater te verwijderen. Dat is nodig omdat in Limburg van nature veel kalk in het water voorkomt. Dat kalk heeft veel slechte gevolgen voor je woning. Apparaten gaan stuk, je huid raakt rood en geïrriteerd, koffie en gekookt voedsel smaakt slecht en schoonmaken is een ramp. Investeren in kalkarm water door in Limburg een waterontharder te kopen is dus een goede zet. Nou zijn er veel verschillende types en merken waterontharders in Limburg te koop en de keuze kan nogal wat hoofdbrekens met zich meebrengen. Wij informeren je met deze tekst op het gebied van waterontharders. We leggen uit wat de machine doet en welke bonussen hij met zich meebrengt. We splitsen de kosten van een gemiddelde waterontharder uit en geven je een stel tips voor de aanschaf en het schoonhouden van deze machine. Zo kan je zelf besluiten of je een waterontharder wilt kopen en wat dan de beste keuze voor jouw woning is.

 

Hoe een waterontharder werkt

In leidingwater van Limburg zit bijzonder veel kalk opgelost. Kalk is eigenlijk een verzamelnaam voor kleine deeltjes magnesium en calcium, die oplossen in het opgepompte leidingwater dat uit de kraan komt. De kalkdeeltjes blijven helaas niet opgelost, maar slaan weer neer tot kalk en kalksteen in je huis. Daar hebben ze veel schadelijke gevolgen, waar we het zo meteen over zullen hebben. Laten we het er voor nu op houden dat je beter af bent met kalkvrij water, dat ook wel zacht water wordt genoemd. Een waterontharder in Limburg kopen zorgt er voor dat het harde (kalkrijke) kraanwater in zacht water verandert. De machine bevat namelijk een modern harsfilter, dat de schadelijke kalkdelen wegvangt en opslaat. Later wordt bij de reiniging van het filter, die elke week plaatsvindt, de kalk weggespoeld. Daar heb je dan geen last meer van: alle water die je vanaf nu in je huis gebruikt is zacht water. Dat is ideaal voor heel veel dagelijkse bezigheden: lees verder om de voordelen van een waterontharder te leren kennen.

 

De schade die kalk in huis aanricht

Bedenk even wat je allemaal op een dag doet waarbij je water gebruikt. Je staat op, gaat douchen en je tanden poetsen, kookt een ei en zet thee. De was moet gedaan worden, de keuken schoongemaakt, een boeketje bloemen in een vaas, limonade voor de kinderen. Daarna kook je pasta, zeem je de ramen, was je de auto of gaat in bad. Daarna de afwas nog natuurlijk. Zo zie je: er zijn heel veel dingen waar water bij komt kijken. En nu het grapje: bij alle activiteiten die we net hebben opgenoemd is zacht water beter om te gebruiken dan hard water. We lichten even toe wat voor schade kalk in je huishouden aanricht en waarom je een waterontharder in Limburg nodig hebt.

 

 • Douche en bad: kalk verwijdert de beschermlaag van je huid en zorgt voor irritatie en jeuk en zelfs medische klachten zoals eczeem en psoriasis.
 • Thee zetten: in koffiezetapparaten bouwt ketelsteen op rond het verwarmingselement. Na verloop van tijd brandt het dan door.
 • Eten koken: in pannen, leidingen en CV-ketels kan ketelsteen ontstaan, met lage waterdruk en beschadigde ketel als gevolg.
 • De was doen: ook je dure witgoed wordt beschadigd door kalk. De verwarmingselementen worden geïsoleerd door een laag kalk, verslinden stroom en gaan voortijdig kapot.
 • Keuken schoonmaken: in keuken en sanitair krijg je hardnekkige kalkaanslag en verstopte kranen.
 • Glaswerk en auto: alle glaswerk krijgt kalkaanslag als je hard water hebt. Dit geldt voor de ruiten, drinkglazen en douchecabine, maar ook voor serviesgoed en bestek en de lak van je wagen.
 • Afwas: kalk neutraliseert afwasmiddel en andere reinigers. Als je een waterontharder installeert merk je dat je al met de helft van de hoeveelheid schoonmaakmiddel, wasverzachter en wasmiddel toe kunt.

 

De kosten van een waterontharder uitgelegd

Een waterontharder kan zuinig zijn of verspillend en dit verschil zie je terug in de aanschafprijs en het maandbedrag. Je moet namelijk de machine voorzien van onthardingszout en water om het filter te spoelen. De goedkopere mechanische modellen spoelen het filter met veel water en zout en zijn dus op lange termijn duur. De duurdere elektronische modellen gebruiken voor de reiniging van het filter veel minder grondstoffen en leveren dus in de loop van de maanden een besparing op. Deze kosten zie je terug in de tabel hieronder. Dit zijn de gemiddelde prijzen voor een waterontharder in Limburg.

 

  Zuinigheid Installatie Aanschaf
       
Elektronische waterontharders Goed €200,- €700,- tot €1000,-
Mechanische waterontharders slecht €200,- €500,- tot €800,-

Verschillende modellen waterontharder

Je kunt een hoop variaties op de waterontharder in Limburg krijgen. Wat is het beste model voor jouw woning? Dat bepaal je uiteindelijk zelf. We noemen hier de mogelijkheden waaruit je kunt kiezen.

 • Sommige duurdere modellen hebben een langere levensduur omdat ze van hoogwaardig materiaal in elkaar gezet zijn. Ze kunnen dan wel dertig jaar meegaan.
 • Simplex modellen liggen soms stil, omdat hun filter doorgespoeld moet worden. Duplex modellen hebben twee filters en kunnen altijd hun werk verrichten.
 • Elektronische waterontharders gaan zuiniger om met zout en spoelwater en zijn beter voor het milieu en op de lange termijn ook voor je portefeuille.

Tips voor waterontharders

 • Als je goed kan klussen, verricht dan zelf het onderhoud aan je waterontharder in Limburg. Je kan dit ook uitbesteden aan een specialist, maar het is niet moeilijk. Het is zelfs mogelijk om je eigen waterontharder aan te sluiten en zo al gauw 200 euro te besparen. Ons advies is dan wel om eerst een filmpje op internet te bekijken!
 • Voeg nieuw zout toe elke twee maanden. Onthardingszout is niet duur, maar de machine heeft het toch echt nodig om te blijven werken. Vergeet niet om elke zes tot tien weken onthardingszout in het reservoir te doen. Ander krijg je weer last van problemen met kalk.

Offertes vind je hier

Om de juiste waterontharder in Limburg op de kop te tikken geeft het houvast om offertes naast elkaar te leggen. Je kan bij ons zonder verplichtingen offertes van specialisten uit jouw regio aanvragen. Klik hier.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat