Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Met een waterontharder leidingwater kalkvrij maken is een grote bonus voor je huishouden. Je gebruikt immers voor heel veel dagelijkse klusjes water. In grote delen van Nederland zit er echter een te hoog gehalte aan kalkionen in het leidingwater, zogenaamd hard water. Om dat water kalkvrij, of zacht, te maken heb je een waterontharder. Dat apparaat heeft grote pluspunten voor alles waarbij je leidingwater gebruikt: de was, douchen, schoonmaken, gebruik van witgoed, eten en drinken en veel meer. Zelfs de gezondheid van je huid ondervindt positieve effecten van de installatie van waterontharders voor leidingwater en het gebruik van zacht water. In deze tekst nemen we je mee door de voordelen van de verschillende modellen waterontharder. We geven een aantal adviezen voor de aanschaf en onderhoud van het apparaat en tips om zoveel mogelijk te besparen. Daarmee kan je beslissen of een waterontharder een goede aankoop is in jouw situatie. We leggen in de volgende alinea uit hoe zo’n machine werkt.

 

De werking van een waterontharder

In veel delen van Nederland zit een flinke hoeveelheid kalk in het leidingwater. Dat verschilt per streek en je kan bij je waterbedrijf opvragen wat het kalkgehalte (de hardheid) van hun water is. Als dat hoger is dan 8.00 dH (Duitse hardheidsgraden) kan er aantasting door kalkaanslag optreden. De oplossing is om met een waterontharder van leidingwater het kalkgehalte omlaag te brengen naar een niveau waar het geen schade meer kan aanrichten. Dat doet de machine met behulp van een ionenwisselaar. Deze wisselaar vervangt de vrije kalkionen (minieme opgeloste kalkdeeltjes) in het binnenkomende leidingwater door een neutrale stof, natrium. De kalkionen blijven op de wisselaar, ook wel het kalkfilter genoemd. Eens in de zoveel tijd worden ze dan bij de reiniging van het filter weggespoeld, het riool in. Elke drop water ná de waterontharder is nu zacht water. En het gebruiken van dat zachte water heeft grote voordelen voor je huis. Die voordelen bespreken we hierna.

 

Waar biedt een waterontharder voordelen

Hoeveel water gebruik je per dag en waarvoor? Ga maar even in je dagschema te rade hoe vaak mensen water nodig hebben op één dag. Voor het douchen, een gekookt ei, een kopje koffie. Het schoonmaken van de ruiten, de was doen, de afwas. Pasta koken, een bad nemen, de auto schoonmaken. Het is geen wonder dat de conditie van al dat water een grote invloed heeft op je dagelijkse bestaan. En zacht water is voor alle bovenstaande zaken beter dan hard water. Bij hard leidingwater een waterontharder installeren is daarom een investering in de kwaliteit van je leven.

 

 • Je witgoed gaat langer mee. Zacht water uit de waterontharder voorkomt afzetting van kalkdeeltjes op de meest kwetsbare onderdelen van deze waterverbruikende machines. De warmte-elementen branden door als er een laag kalk opzit en hebben voor die tijd een lager rendement. Het kalk isoleer deze metalen instrumenten namelijk van het water, waardoor ze hun hitte niet meer los kunnen laten.
 • Je hebt veel minder schoonmaakmiddel nodig. Kalkhoudend water gaat de functie van reinigingsmiddelen tegen. Als je met een waterontharder leidingwater zacht maakt, merk je dat je veel minder schoonmaakmiddel nodig hebt. Dat geldt voor afwasmiddel, wasverzachter en alle denkbare reinigers. Ook blijft je was heerlijk zacht en fris: het zachte leidingwater houdt de vezels soepel en weelderig.
  Bovendien is het gedaan met harde kalkafzettingen en kalkringen in sanitair, badkamer en keuken: die blijven glanzend en streeploos.
 • Je huid profiteert van zacht water. Van nature heeft onze huid een beschermd laagje vet. Dit vet wordt verwijderd door kalk in water. Na het douchen hebben veel mensen daarom last van jeuk, roodheid, irritatie en zelfs van eczeem of andere huisproblemen. Als je een waterontharder installeert, merk je dat het zachte water je huis soepel, gezond en kalm maakt.

 

De kosten van waterontharders

Bij een waterontharder voor leidingwater moet je een aantal keuzes maken bij de aankoop. Je kan om te beginnen kiezen voor duurdere, maar zuinigere machines (elektronisch) of goedkope en verspillende apparaten (mechanisch). Ook moet je beslissen of je de installatie en de onderhoudsbeurten zelf gaat uitvoeren (wat prima mogelijk is) of dat je die klussen liever uitbesteedt aan een vakman. Tenslotte heb je ook nog periodieke uitgaven aan watergebruik, soms aan stroomkosten en aan het verbruik door de machine van zuiveringszout. Om je een overzicht te kunnen bieden in al deze tarieven hebben we onderstaande tabel gemaakt.

 

  Aankoopsprijs Onderhoud / jaar Zuinig met zout en spoelwater
       
Elektronische apparaten €750,- tot €1350,- €120,- Uitstekend
Mechanische apparaten €550,- tot €950,- €120,- matig

 

 

Welke types waterontharder zijn er

Er zijn verschillende special features die je waterontharder extra kracht geven. Ze verlengen de levensduur van het apparaat, bieden extra instellingen, of zorgen dat je waterontharder leidingwater nog beter onthardt. Welke opties zijn interessant om op te zoeken?

 

 • Machines met proportioneel zoutgebruik gaan zuinig om met onthardingszout. Ze kunnen namelijk heel precies afwegen hoeveel zout er aan een tank water moet worden toegevoegd. Nou is onthardingszout niet zo duur, maar op de lange termijn kan dit toch flink wat geld schelen.
 • Een duplex model kan altijd water ontharden. Omdat er twee filters aanwezig zijn, kan er ook tijdens de filterreiniging zacht water worden geproduceerd. Een simplex model is goedkoper, maar heeft slechts één filter.
 • Een model met compact behuizing bestaat uit één grote machine. Een duo model kan gesplitst worden in onderdelen, wat handig kan wezen bij het plaatsen van de waterontharder.

 

Adviezen

 • Zorg dat er altijd onthardingszout in de tank zit. Zonder dit zout kan de machine geen water ontharden.
 • Je kunt een onderhoudscontract afsluiten met een monteur. Dan wordt je waterontharder elk jaar grondig nagekeken en schoongemaakt. Zo kan je apparaat optimaal zijn werk doen.
 • Zoek op wat de lokale waterhardheid is en stem de instellingen van de machine hierop af. Zo kan je waterontharder leidingwater optimaal ontharden.

 

Wil je offertes vergelijken? Vraag ze hier aan.

Wij kunnen je geheel vrijblijvend offertes bieden van leveranciers uit jouw regio. Daarmee kan je de optimale waterontharder voor leidingwater kiezen. Klik hier en vul het formulier in.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat