Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder kan leidingen kalkvrij maken en andere kalkaanslag voorkomen. Als je last hebt van hard water kunnen je waterleidingen en apparaten (waaronder je dure witgoed) na verloop van tijd dichtslibben met hard kalksteen. Het gevolg is verstopte leidingen, lage waterdruk, aangekoekte kranen en douchen en nog meer narigheid. Om deze problemen tegen te gaan en de kalkopbouw in je leidingen op te lossen is het gebruik van zacht water noodzakelijk. Door zacht water te produceren bieden waterontharders leidingen en witgoed een langere levensduur en een betere functie. Ook heeft zacht water grote voordelen voor je gezondheid, schoonmaken en gebruik van wasmiddelen. Wil je meer weten over de effecten op leidingen van een waterontharder? In dit artikel bespreken we de voordelen en werking van zo’n apparaat, bieden een overzicht van de kosten en geven tips om de kalkoverlast in je huis te verminderen en te voorkomen. Ook bieden we je een paar tips om te besparen op de kosten van kalkvorming en hard water in huis.

 

Een waterontharder produceert kalkvrij water

In veel delen van Nederland komt er van nature kalkhoudend water uit de keukenkraan. Dat kalkhoudende water noemen we hard water, in tegenstelling tot kalkvrij water dat zacht genoemd wordt. Hard water heeft negatieve effecten op een flink aantal onderdelen van je huishouden. Daarom kan een waterontharder leidingen ontstoppen, apparaten een langere levensduur geven en ongemak bij het schoonmaken beperken. De machine doet dit door kalk uit leidingwater te laten neerslaan op een harsfilter. De schadelijke kalkdeeltjes worden opgenomen door het filter en komen zo niet je huis binnen. Daar gebruik je dankzij de waterontharder alleen maar kalkarm zacht water. De weggevangen kalk wordt af en toe van het filter af gespoeld met behulp van water en onthardingszout. Met het spoelwater verdwijnen de kalkdeeltjes het riool in, zodat je huis beschermd is tegen overlast door kalkaanslag en met kalk verstopte leidingen. We zullen in de volgende alinea de grootste voordelen van het gebruik van zacht water tonen.

 

Wat de voordelen van een waterontharder zijn

Bij hoeveel dagelijkse activiteiten gebruik je water? Veel en daar sta je niet altijd bij stil. Een bloem in een vaas, een schone auto, gekookte aardappels, de was, de vaat, koffie, de douche. Water is overal en we hebben het nodig om te leven. Vandaar dat de kwaliteit van je huishoudwater zo belangrijk is. Die kwaliteit wordt verhoogd door een waterontharder. We leggen hier uit welke voordelen een waterontharder heeft.

  • Geen kalkaanslag meer in badkamer en WC. Je kunt agressieve kalkreinigers (schadelijk voor jou en voor het milieu!) bij het chemisch afval zetten: je hebt geen last meer van kalk in de badkamer en sanitair. Geen dikke kalkranden, vieze bruine kalkringen of strepen op ruiten en wastafels dus meer. De ramen doen levert geen vieze doffe kalkwaas meer op en je bestek en serviesgoed komt even blinkend uit de vaatwasmachine als uit de verpakking.
  • Witgoed heeft een langere levensduur. Kalkhoudend water tast niet alleen de binnenkant van waterleidingen aan. Ook apparaten waar water doorheen stroomt worden negatief beinvloedt. Vooral op de verhittende elementen in witgoed heeft hard water een desastreus effect: die verhitten hard water, waardoor er versneld een laag harde kalksteen op ontstaan. Deze steen zorg dat de elementen hun werk niet meer kunnen doen en kapot gaan aan interne oververhitting. Door zacht water te gebruiken verdwijnen deze kalksteenlagen weer en wordt verdere afzetting van kalk voorkomen. Daardoor gaan je witgoedapparaten jaren langer mee.
  • Betere watervoorziening. De effecten van een waterontharder op leidingen zijn groot. Niet alleen heb je door het hele huis een hogere waterdruk, ook voorkom je schade aan CV-ketels en kalkaanslag in kranen en douchekoppen. Je leidingen raken vrij van kalk en gaan langer mee.
  • Lager gebruik van schoonmaakmiddelen, zachter wasgoed, een gezondere huid, smakelijker eten. Op al deze aspecten van je dagelijks leven heeft het gebruik van zacht water een gunstig effect.

 

Waar de kosten van een waterontharder van afhangen

Er zijn een aantal beslissingen die je moet maken als je een waterontharder voor leidingen en apparatuur koopt. De belangrijkste is: wil je een goedkoop en minder duurzaam model, of een duurder en zuiniger apparaat? Dat verschil hangt af van de manier waarop de waterontharder zijn filter reinigt. Sommige apparaten (de mechanische) doen dit vrij verspillend, wat veel extra spoelwater en zout kost. Andere apparaten (de elektronische) doen dit zuinig en brengen minder kosten aan water en zout met zich mee. Zij zijn alleen wel duurder in de aanschaf. Ook zijn er bijkomende kosten voor onderhoud en installatie, als je die door een vakman wil laten uitvoeren. We hebben de tarieven in de tabel hier beneden neergezet.

 

  Aanschafprijs Installeren Onderhouden
       
elektronisch €700,- tot €1200,- €200,- €100,-
Mechanisch €440,- tot €600,- €200,- €100,-

 

 

Keuzes waterontharder

Voor een waterontharder voor leidingen zijn er een aantal toevoegingen en functies op de markt. Sommige daarvan verhogen de waarde van het apparaat. Dan kan het interessant zijn om hierin te investeren. Als je ze niet nuttig vindt, kan je altijd beslissen om een budgetmodel te nemen.

 

  • De stroomkosten van een waterontharder hanger er vanaf of het een mechanisch of elektronisch model is. Het laatste model is erg zuinig, maar gebruikt wel netstroom.
  • Een waterontharder die duurder is biedt langere garantie. Ook kan je erop rekenen dat dit apparaat een langere levensduur kan bereiken. Je moet dan wel regelmatig onderhoud plegen of regelmatig een monteur het onderhoud laten doen. Eens per jaar is in principe voldoende.
  • Een simplex model heeft maar één cilinder met daarin een Dat filter moet soms schoongemaakt worden en in de tussentijd heb je geen zacht water. Het zogenaamde duplex model heeft dubbele cilinders, waarvan er altijd eentje in staat is om water te ontharden.

 

Het is een goed idee om eerst de benodigde inhoud te berekenen: ga na hoeveel liter water je huishouden verbruikt en koop een waterontharder met voldoende capaciteit.

 

Offertes

Wij helpen je om een keuze voor een waterontharder voor leidingen te maken. Klik vrijblijvend op onderstaande button en krijg aanbiedingen per offerte. Alle offertes zijn gratis en afkomstig van bedrijven bij jou in de buurt .

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat