Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wil je hard water veranderen in zacht water met een waterontharder in Leeuwarden? Dan heb je vast al door dat er een groot aantal merken en types op de markt is. Allemaal ontharden ze kalkhoudend water, wat goed is voor je huishoudelijke apparaten, schoonmaken van je huis en netheid van je sanitair en keuken. Waar zitten de verschillen van prijzen in? De waterontharders in Leeuwarden variëren in prijs van een paar honderd euro tot wel tweeduizend euro. Kunnen die dure apparaten dan zoveel meer? Dat is gedeeltelijk waar. We willen je met deze website de best mogelijke informatie geven om in Leeuwarden een waterontharder te kunnen kopen. We bespreken de voordelen en speciale functies van de verschillende modellen, fileren het  prijskaartje voor je en geven je tips om zo veel mogelijk te besparen op de aankoop en onderhoud. Eerst bespreken we de functie van een waterontharder in detail. Lees verder als je goed op de hoogte wilt zijn van de do’s en don’ts.

Wat voor nut een waterontharder heeft

Een waterontharder verwijdert kort gezegd overbodig kalk uit het binnenkomende leidingwater. Kalk heeft allerlei vervelende effecten op je huishouden, waarover we later meer zullen vertellen. Om het kalk uit je water te halen heeft een waterontharder een ingebouwd filter met hars. Daar worden vrije kalkionen (deeltjes) uit het leidingwater gefilterd en vervangen door onschadelijke natriumionen. Zo is al het water dat je huis binnenkomt zacht (kalkvrij) geworden in plaats van hard (kalkhoudend). Een waterontharder in Leeuwarden kan honderden liters water per dag zuiveren. Als het filter op een gegeven moment geen kalk meer kan opnemen, wordt het filter door de machine schoongespoeld. Hierbij verbruikt de waterontharder spoelwater en onthardingszout. Het kalk verdwijnt dan via het riool. De kosten van de verschillende types waterontharder hangen voor een deel af van hoe deze reiniging plaatsvindt en hoe zuinig de machine daarbij omgaat met zout en spoelwater. Hierover vertellen we later meer, nu kijken we naar de voordelen  van een waterontharder.

Voordelen van een waterontharder

De kwaliteit van water heeft een groot effect op ons dagelijks leven. Als je er even bij stilstaat op hoeveel manieren we elke dag gebruik maken van water, dan snap je dat wel. ´s Ochtends ga je douchen, je tanden poetsen, thee zetten. Daarna doe je de afwas, maak je de keuken schoon, kook je eten. ´s Avonds was je de auto, vul je een bad met water, laad je vaatwasser in. Nou is het zo dat kalkloos zacht water voor elk van deze activiteiten gezonder en beter is dan kalkrijk hard water. We zullen hier de belangrijkste voordelen van zacht water uit een waterontharder in Leeuwarden opnoemen.

 

  • Je gebruikt minder schoonmaakmiddelen. Kalk werkt het effect van bijna alle reinigingsmiddelen tegen. Als je een waterontharder laat installeren hoef je acuut de helft (jawel, de helft) minder zeep, wasmiddel, schoonmaakmiddel en wasverzachter te gebruiken. Zoveel effectiever is schoonmaken met zacht water.
  • Schoner glaswerk, ruiten, sanitair en oppervlakten. Met zacht water heb je geen last meer van smerige kalkranden op plekken waar water mee in aanraking komt. Zacht water bevat geen kalk, dus zeg maar dag tegen kalkstrepen op ruiten en een doffe kalkwaas op de muren van je WC en badkamer. Ook je borden, glazen en bestek komen sprankelend schoon uit de vaatwasser.
  • Een gezondere huid en mooier haar. Zacht water is gunstig voor de menselijke huid. Het verminderd roodheid, schilfers en eczeem. Ook het haar wordt soepeler, minder breekbaar en krijgt zijn oude glans terug.
  • Apparaten gaan langer mee. Witgoedapparaten kunnen jaren langer hun werk blijven doen als je zacht water in huid gebruikt. Kalkafzettingen zijn namelijk funest voor de hitte-elementen in witgoed, die hun warmte niet meer kwijt kunnen en stukbranden. Met zacht water worden bestaande kalkafzettingen opgelost en verleng je de levensduur van je apparaten.

 

Hoe de prijs van een waterontharder opgebouwd is

De kosten van een waterontharder hangen vooral af van het type filterreiniging en hoe zuinig de machine die uitvoert. Het filter van een waterontharder moet af en toe worden schoongespoeld van kalk en andere vuilresten. Nou zijn er machines op de markt die dat heel zuinig doen, de elektronische waterontharders. Die zijn echter wel vrij duur in de aanschaf. Je kunt ook kiezen voor een goedkopere mechanische waterontharder. Die kost op de lange termijn wel meer, omdat hij nogal gul omspringt met zout en water bij de filterreiniging. Dat is de belangrijkste keuze die je moet maken als je een waterontharder in Leeuwarden koopt. Verder zijn er nog periodieke kosten voor onderhoud en eventueel installatiekosten. Je ziet alle tarieven hieronder in de tabel.

 

  Kostprijs Installeren Periodiek nakijken
Mechanisch model €500,- tot €860,- €250,- €80,-
Elektronisch model €680,- tot €1000,- €250,- €80,-

 

Adviezen voor aankoop en onderhoud

Om de best mogelijke keuze te kunnen maken voor een waterontharder in Leeuwarden hebben we een paar adviezen voor je. Daarmee kan je een betaalbare machine in huis krijgen en die zo goed mogelijk onderhouden. Zo heb je maximaal plezier van je waterontharder.

 

  • Je kunt je waterontharder laten installeren door een vakman. Om kosten te besparen kan het ook zelf doen, als je het klussende type bent. Het is niet bijzonder moeilijk; bekijk even een online tutorial, pak een tang en een zaag en je bent klaar om te gaan.
  • Simplex modellen liggen noodgedwongen stil als hun filter wordt gereinigd. Duplex modellen hebben twee filters en hebben dat probleem niet.
  • Bereken voordat je een waterontharder koopt het verbruik van water binnen je huishouden of bedrijf. De doorstroomcapaciteit van de waterontharder en de inhoud van de opslagtank moeten daarop afgestemd zijn.
  • Een duurdere waterontharder is gemaakt van superieure materialen en gaat tientallen jaren mee. Jaarlijks een onderhoudsbeurt uitvoeren helpt hem om de maximale levensduur te bereiken.

 

Offertes zien?

Wij bieden je vrijblijvend een aantal offertes aan van aanbieders uit jouw regio. Dat is de snelste manier om een waterontharder in Leeuwarden uit te kiezen. Klik hier en sla meteen aan het vergelijken.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat