Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder in Leerdam maakt zacht water van het harde leidingwater daar. Hard water veroorzaakt een hele rits aan problemen en schade in je huis. Het is leidingwater waarin een overmaat kalk opgelost is. Kalk richt schade aan witgoed aan, is slecht voor je gezondheid en maakt je sanitair, ruiten en afwas keer op keer vuil door kalkaanslag achter te laten. Het heeft nog tientallen andere nare gevolgen, die we verderop zullen toelichten. Om kalk in je woning te bestrijden zijn er veel verschillende modellen waterontharders in Leerdam beschikbaar. Wil je weten welke daarvan precies voldoet aan jouw behoeften? Dat leggen we je graag uit door middel van deze informatie. We verkennen de werking van een waterontharder, wijzen je op de belangrijke punten waar je bij de aankoop op moet letten en geven je tips voor maximale besparingen. Zodat jij voor je huis in Leerdam een waterontharder kan kopen waar je honderd procent tevreden mee bent.

 

Hoe een waterontharder zijn werk doet

Een waterontharder bestaat uit een watertank, een zoutreservoir en een harsfilter. De waterontharder wordt in de buurt van de hoofdkraan aangesloten. Alle leidingwater dat je huid binnenkomt wordt dan behandeld door de waterontharder. Als het kalkrijke (harde) water door het harsfilter stroomt, worden de kalkdeeltjes eruit gehaald en verwijderd. Zo is al het water dat uit de machine komt kalkvrij, ofwel zacht water, dat veel beter is voor je huishouden. Om snel en goed water van kalk te zuiveren is een waterontharder uitgerust met een modern filter met kunsthars. Om het vermogen van dit filter intact te houden, moet het eens in de week worden gereinigd. Dit doet de machine zelf. Wat je wel moet doen is regelmatig een lading onthardingszout toevoegen: dit zout wordt gebruikt om het kalk aan het kunsthars te binden. In de volgende paragraaf leggen we je uit wat de nadelen zijn van kalkhoudend water in je huishouden en wat een waterontharder in Leerdam kan doen om de schade te beperken.

 

De gevolgen van hard water in huis

Water gebruik je bij zoveel dagelijkse klussen dat de kwaliteit ervan veel uitmaakt. Je douchet eronder, doet de was erin, reinigt je huis ermee, kookt er je spaghetti mee, gebruikt het om de auto te reinigen. En diverse apparaten in je huishouden gebruiken ook veel water: de vaatwasser, Senseo, wasmachine et cetera. Waarom is het nou slim om een waterontharder in Leerdam te kopen? Wat is het probleem van hard water in je huis? Dat is er niet één, maar tientallen. We geven hier een opsomming?

 

  • Schoonmaken van keuken en sanitair is lastig met hard water. Er ontstaat kalkaanslag die weggeschrobt moet worden of verwijderd met giftige sprays. Altijd blijven er kalkkringen ontstaan op wastafels, muren, kranen en aanrecht. Ruiten krijgen strepen en douchekoppen raken verstopt.
  • Hard water is funest voor witgoed. En voor elk ander apparaat dat water verhit. Door de verhitting slaat kalk sneller neer. De verhitters van het witgoed worden dan langzaam bedekt door een laag kalksteen, kunnen niet meer werken, verspillen stroom en breken doordat ze oververhit zijn.
  • Textiel wordt ruw en vies. Kalk zorgt dat de vezels van kleding en beddengoed in elkaar draaien, gaan pluizen en onfris ruiken.

 

  • Je gebruikt veel meer schoonmaakmiddel dan nodig. Dit geldt voor wasmiddelen, wasverzachter, zeep en andere reinigingsmiddelen. Kalk blokkeert de werking hiervan, zodat je ongeveer twee keer te veel product moet gebruiken.
  • Hard water is slecht voor je huid. Het kalk verwijdert je natuurlijke beschermlaag van de huid en zorgt dat je huid rood, ruw en schilferig wordt. Veel mensen met huidklachten, zoals psoriasis en eczeem, weten niet dat hard water hun problemen in stand houdt.

 

Wat een waterontharder voor kosten meebrengt

Een waterontharder moet ongeveer eens in de week zijn filter reinigen van opgebouwd vuil een kalk. Dat kan heel zuinig gebeuren, of nogal verkwistend. Een mechanische waterontharder is goedkoop in de aanschaf, maar gebruikt veel zout en water om de spoelbeurt te verrichten. Een elektronische waterontharder is veel zuiniger met die stoffen, maar kost meer. Dan zijn er ook nog kosten als je je waterontharder in Leerdam door een erkend vakman laat installeren en laat onderhouden. Deze tarieven vind je in de tabel hieronder.

 

  Zuinig Onderhouden Kosten
       
Elektronisch model Ja €100,- €850,- tot €1200,-
Mechanisch model nee €80,- €550,- tot €800,-

 

Adviezen voor koop en gebruik van de waterontharder

Wat kan je voor types waterontharder in Leerdam kopen? Welke van die types is ideaal voor jou? En wat kan je zelf doen om zoveel mogelijk plezier te hebben van je waterontharder? We geven je hier een aantal adviezen voor aankoop en onderhoud. Daarmee kan je zelf kiezen wat nuttig is en waar je op gaat letten bij en na de aankoop.

 

  • Duplex waterontharders hebben twee filters. Daarmee kunnen ze op moment water ontharden. De machine ligt nooit stil, zoals dat bij simplex modellen wel het geval is.
  • Duurdere apparaten zijn gemaakt van superieure kunststoffen en gaan tot wel dertig jaar lang mee. Goedkopere modellen zijn vaak gemaakt van goedkoop plastic en gaan barsten en slijtage vertonen na een aantal jaren. Een waterontharder bereikt overigens alleen deze eerbiedwaardige leeftijd als hij jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt. Dat kan je zelf doen of je kan er een expert voor inschakelen.
  • Eens in de vijf a acht jaar een nieuw harsfilter installeren is aan te raden: de capaciteit van je waterontharder wordt steeds kleiner, omdat er bij elke spoeling een klein beetje hars uit het filter losraakt. Installeer de filter in de machine of laat dit doen door een monteur.
  • Een waterontharder met proportioneel zoutgebruik kan heel nauwkeurig de benodigde hoeveelheid zout afwegen. Nou is onthardingszout niet de duurste stof ter wereld, maar toch merk je het na verloopt van tijd dat deze waterontharder zuiniger omspringt met deze grondstof.

 

Interesse in offertes? Klik hier

Om beter en makkelijker een waterontharder in Leerdam te kopen, maken wij het je heel makkelijk. Via deze knop kan je zonder verplichtingen offertes bekijken van regionale aanbieders. Daarmee vind je zonder twijfel de beste optie voor jouw huis.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat