Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder in Leek installeren helpt je om schadelijk hard water om te zetten in gezond zacht water. Dit heeft positieve gevolgen voor je witgoed en andere apparaten, voor je gebruik van (was)middelen en schoonmaakmiddelen en voor het uiterlijk van je keuken, servies, ruiten en sanitair. Nou is het aanbod van waterontharders in Leek en omstreken groot en het is nog niet zo eenvoudig om een geschikt model uit te kiezen. Met deze website leggen we uit wat de voordelen zijn van in Leek een waterontharder neerzetten en het gebruik van vers zacht water in huis. We geven een overzicht van de kosten van een gemiddelde waterontharder,  en de speciale functies die je kunt kiezen als je zo’n apparaat gaat kopen. Daardoor kan je de beste aankoop voor je geld doen. We geven ook tips voor besparing op waterontharders, tips voor het beste gebruik van zacht water en leggen alle voordelen van het apparaat uit. Lees door voor meer informatie.

 

Wat doet een waterontharder eigenlijk

In sommige gebieden van Nederland bevat het leidingwater van nature een grote hoeveelheid opgelost kalk. Dit kalk heeft een serie schadelijke effecten, waar we later op terug komen. Het doel van een waterontharder is om de kalk uit het leidingwater te filteren voordat je het gebruikt om de was te doen, te douchen of in je dure witgoed in te nemen. In de omgeving van Groningen heeft het leidingwater een hardheid (kalkgehalte) van 9.00 dH en dat is een hoog kalkgehalte. Een waterontharder in Leek is dus zeker geen overbodige luxe. Wat doe zo’n machine? De kern van een waterontharder is een harsfilter met ionenwisseling. Dat klinkt heel technisch, maar het komt erop neer dat het schadelijke kalk wordt weggevangen door dat harsfilter. Als je je waterontharder bij de hoofdkraan aansluit wordt al het water dat je in huis gebruikt dus kalkarm, ook wel zacht water genoemd. Om zijn werk goed te blijven doen wordt het weggevangen kalk af en toe van het harsfilter afgespoeld door de waterontharder.

 

Hoe merk je het effect van een waterontharder

Ga even na voor hoeveel klussen je elke dag water gebruikt. Schoonmaken, douchen, thee en koffie zetten, de afwas doen, de auto wassen en nog veel meer. Dan begrijp je wel wat voor een effect een schadelijke stof als kalk op je huishouden heeft. We gaan hier even kort bespreken hoe een waterontharder in Leek je huishouden verbetert, door zacht water te leveren.

 

  • Je witgoed gaat langer mee. Zacht water voorkomt kalkaanslag op de kwetsbare verhitters van deze apparaten. Door kalkaanslag hebben de verhitters in witgoed een grote kans om door te branden. Bovendien verspillen ze veel energie omdat ze niet meer goed het water erin kunnen verwarmen.
  • Schoonmaken is veel makkelijker. Kalkaanslag op de kranen, badkuip en muren van je sanitair is moeilijk te verwijderen en ziet er smerig uit. Bovendien houdt het ander vuil vast, waardoor er smerige bruine kringen ontstaan. Met een waterontharder is kalkaanslag iets van een voorbije tijd en is het schoonmaken van je sanitair en keuken veel simpeler. Ook grijp je niet meer automatisch naar een agressief schoonmaakmiddel, dat bijtend en irriterend voor je ogen, neus en huid is.
  • Je katoen wordt zacht en pluizig. Zacht water is ideaal voor textiel: de vezels blijven soepel en ruiken fris. Ook hoef je veel minder wasverzachter en wasmiddel te gebruiken. Kalk werkt namelijk het effect van deze reinigers tegen, waardoor je er al snel het dubbele van nodig hebt.
  • Geen ketelsteen in koffiezetapparaten, leidingen en pannen meer. Ook deze hardnekkige en verwoestende stof wordt gevormd door kalk dat in leidingwater opgelost zit.

 

Hoe de kosten van een waterontharder gesplitst kunnen worden

De prijs van een waterontharder in Leek hangt af van het type en van de zuinigheid ervan. De mechanische waterontharders gaan niet zuinig met zout en water om, maar zijn wel goedkoper als je ze aanschaft. De zuinigere elektronische waterontharders zijn duurder, maar kosten per maand minder aan zout en water. Verder heb je bijkomende kosten voor onderhoud, installatie en aanschaf van onthardingszout. Bekijk onderstaande tabel voor meer info.

 

  Zuinig Installatie Aanschaf
Mechanische waterontharders Nee €200,- €500,- tot €800,-
Elektronische waterontharders ja €200,- €700,- tot €1000,-

 

 

Een aantal tips voor je waterontharder

Er zijn een aantal speciale modellen waar je uit kunt kiezen als je een waterontharder in Leek koopt. Ook kan je zelf actie ondernemen om je machine goedkoop te krijgen en in goede conditie te houden. Lees hier onze tips.

 

  • Simplex modellen liggen soms stil, duplex modellen werken altijd door. Dat komt omdat de eerste maar één cilinder met filter heeft. Als dat filter gespoeld wordt kan de machine tijdelijk geen zacht water genereren. Een duplex model heeft twee cilinders en kan dus altijd zijn werk doen.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud. Een waterontharder bereikt zijn maximale levensduur (20 tot 25 jaar!) alleen als je jaarlijks de tank schoonmaakt en de onderdelen in de machine nakijkt. Zie je hier tegenop? Laat dit dan door een vakman uitvoeren.
  • Tweedehands waterontharders kunnen een prima keuze zijn. Voor nog geen tweehonderd euro gaan ze al weg op online marktplaatsen. Maak de machine even goed schoon en hij kan weer jaren mee.
  • Zorg dat er altijd onthardingszout in het reservoir zit. De schadelijke kalkdeeltjes worden door het harsfilter ingewisseld voor zoutdeeltjes. Als er geen zout in de machine zit, kan de waterontharder zijn werk niet doen. Voeg daarom elke acht weken nieuw zout toe aan het reservoir.
  • De waterontharders uit de hogere prijsklassen hebben een betere garantie. Als er onverhoopt iets kapot gaat aan je machine kan je dan nog lange tijd een vergoeding krijgen.

 

Advies: vraag offertes aan bij specialisten

In de regio Leek zijn er veel aanbieders actief, die de beste aanbiedingen hebben voor de aanschaf en installatie van een waterontharder in Leek. Wil je vrijblijvend een offerte opvragen bij aanbieders die hun vak verstaan? Vraag dan met onderstaande button offertes aan. Daarmee kan je gegarandeerd de beste keuze maken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat