Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder leasen, is dat mogelijk? Ja, bij veel bedrijven kan je een waterontharder leasen: je betaalt een vast maandbedrag en na een bepaalde periode is het apparaat van jou. Deze machines zijn niet goedkoop, dus veel mensen willen graag waterontharders leasen. Zo hoef je niet de flinke aankoopsom in één keer te betalen. Toch zijn er ook betaalbare waterontharders die je huishouden helpen door kalkvrij water te leveren. Vaak hebben die wel minder mogelijkheden dan een apparaat uit de hogere prijsklassen. Wij willen je in deze informatie uitleggen waar de relatief hoge kosten voor een waterontharder vandaan komen. We zetten de prijs van de apparaten uiteen in een overzicht en geven je tips om op de aanschaf te besparen. Ook lichten we de verschillende modellen waterontharders toe en helpen je om de verstandigste keuze te maken voor het leasen van een waterontharder. Dat lees je later, eerst maken we hier kort duidelijk hoe en waterontharder werkt en waarvoor hij dient.

Hoe werkt de waterontharder

Als je besluiten een waterontharder te leasen, krijg je een apparaat thuis dat de schadelijke stof kalk uit je leidingwater verwijdert. In het hart van het apparaat bevindt zich een geavanceerd filter met hars. Op dat hars worden vrije kalkdeeltjes gewisseld door natriumdeeltjes afkomstig uit het onthardingszout dat in de machine zit. Het gevolg is dat alle water uit de leiding zonder kalk de machine verlaat. En dat heeft een gunstig resultaat op heel veel aspecten van je huishouden: schoonmaken, apparaten en je gezondheid. Als je je afvraagt of je echt een waterontharder nodig hebt, dan is ons advies om te kijken naar de hardheid van je leidingwater – dat staat voor het gehalte kalk erin. Om dat te weten te komen kan je online zoeken naar de hardheid of contact opnemen met je waterbedrijf. Als je water harder is dan 8 graden dH (Duitse hardheid) is het zeker verstandig om de aankoop van een waterontharder te overwegen.

 

Wat voor voordeel levert de waterontharder op

Als je nagaat bij hoeveel dagelijkse bezigheden je water nodig hebt, dan besef je hoeveel we er eigenlijk in huis mee doen. ’s Ochtends douchen, tanden poetsen, koffie zetten, daarna de was en afwas, later op de dag de auto wassen, het sanitair en eten bereiden. Bij al deze activiteiten is zacht water beter en gezonder dan hard water. We noemen hier de belangrijkste voordelen van zacht water uit de waterontharder op.

 

  • Gezonder voor je huid. Zacht water heeft een heilzaam effect op je huid, die er frisser en soepeler door wordt. Je huid wordt van hard kalkrijk water droog, ruw en schilferig. Het kalk irriteert de opperhuid en maakt huidproblemen zoals eczeem erger. Veel mensen met huidproblemen hebben geen idee dat hard water een belangrijke oorzaak ervan kan zijn.
  • Beter voor je witgoed. Apparaten die zacht water innemen gaan jaren langer mee en hebben minder stroom- en onderhoudskosten. De dikke laag kalksteen die kalkrijk water afzet op de hittemodules van witgoed veroorzaken energieverlies en uiteindelijk het doorbranden van de hittemodules. Een waterontharder leasen levert zacht water op en voorkomt dit.
  • Makkelijker schoonmaken. Als je zacht water gebruikt voor de was, afwas en het doen van sanitair en keuken, dan word je niet gefrustreerd door kalkstrepen en vieze bruine kringen. Er zit geen kalk meer in je water, dus dat kan zich ook niet concentreren op je wastafels, aanrechten, servies, bestek, ruiten of muren. Ook heb je veel minder schoonmaakmiddel en wasmiddel nodig: kalk blokkeert de werking van reinigingsmiddelen namelijk.
  • Lekkerder eten en drinken. Alles wat je bereidt, schoonmaakt of kookt met leidingwater smaakt frisser en verser. Het kalk in hard water geeft een ei-achtige gesteentesmaak aan voedingsmiddelen waar het mee in aanraking komt.

 

Hoe kan je de kosten van een waterontharder interpreteren

De reden dat veel mensen een waterontharder leasen willen zijn de hoge kosten van de aanschaf van zo’n apparaat. Een waterontharder kan honderden tot meer dan duizend euro kosten, afhankelijk van of je voor een klein model voor thuisgebruik kiest, of een groter model voor horeca of bedrijf. De belangrijkste kosten zitten hem inderdaad in de aanschaf. Ook zijn er nog periodieke kosten van stroom, water, onderhoud en onthardingszout. Wat zijn die kosten en waar komen ze vandaan? Dat tonen we in de tabel hieronder. Wat goed is om te weten, is dat er op de markt mechanische en elektronische apparaten zijn. De eerste categorie is vrij goedkoop in aanschaf, maar duur in gebruik. De tweede versie bevat elektronica om efficiënter om te gaan met zout en water. Deze is wat duurder in de aankoop, maar zuiniger en goedkoper in het gebruik.

 

  Zuinigheid Onderhoud Kostprijs
Mechanisch model Matig €80,- €500,- tot €800,-
Elektronisch model prima €100,- €800,- tot €1200,-

 

 

Hoe je het gebruik van je machine optimaliseert

Wil je het maximale uit je machine halen? Kies er dan voor om een waterontharder te leasen die extra functies heeft. Daarmee voeg je direct waarde toe aan je huishouden. Lees deze adviezen voor aanschaf en onderhoud van je lease waterontharder.

 

  • Kies een duplex model, dat nooit hoeft te rusten. Een duplex model kan blijven werken, ook als één van de filters (het apparaat heeft twee filters) schoongespoeld moet worden. Een simplex model heeft maar één cilinder en kan daardoor zijn werk niet doen als het filter wordt gereinigd.
  • Duurdere waterontharders hebben meestal een langere levensduur. Een waterontharder gaat sowieso lang mee, maar de apparaten in de hogere prijsklassen zijn gemaakt van slijtagebestendige superieure plastics en andere materialen. Hiermee krijg je een machine in je bezit die een levensduur van wel 25 tot 30 jaar heeft.
  • Regelmatig onderhoud (jaarlijks) verlengt de levensduur van je waterontharder en zorg dat hij op maximale kracht blijft functioneren.

 

Offertes bekijken doe je hier

Wij bieden je de gratis service om snel offertes op te vragen bij vakmannen in jouw regio. Die kunnen je snel vertellen wat de opties en prijzen zijn om een waterontharder te leasen. Klik hier en je weet snel meer.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat