Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Of een waterontharder lawaai maakt hangt af van het merk en type. De apparaten uit de hogere prijsklassen werken meestal een stuk stiller dan goedkopere types. Waterontharders kunnen lawaai maken, maar dat is voor een goed doel: ze filteren het schadelijke kalk uit je leidingwater. Dat is belangrijk voor je witgoed, het schoonmaken, zelfs voor je gezondheid. Wat gelukkig meestal wel een optie is, is de waterontharder inbouwen op een plek waar eventuele geluidsoverlast geen kwaad kan. Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf je waterontharder te (her)installeren? In dit artikel geven we je tips daarvoor en voor alle kanten van een waterontharder. We leggen uit hoe de machine werkt, welke voordelen het gebruik van onthard water heeft en waar de kosten van afhangen. Ook geven we je een aantal tips voor onderhoud van de machine, zodat lawaai van de waterontharder verminderd wordt.

 

Hoe functioneert een waterontharder

Eerst even de basis: waarvoor gebruik je een waterontharder? In veel delen van Nederland is het kraanwater hard. Dat wil zeggen dat er  veel deeltjes van de stoffen calcium en magnesium in zweven. Zolang ze in het water zitten kunnen ze niet veel kwaad, maar zodra ze in aanraking komen met een vast oppervlak slaan ze neer als kalk of ketelsteen. We zullen zo meteen bespreken wat kalk allemaal aanricht in je huis, maar neem nu maar even van ons aan dat je het liefst je water zo kalkvrij mogelijk wilt maken. Dat doe je met een waterontharder: die bevat namelijk een harsfilter waar de kalkdeeltjes op neerslaan. Het water dat uit de waterontharder is dan bijna kalkvrij, oftewel zacht water, geworden. Ongeveer eens in de week moet dit kalkfilter gereinigd worden en dat is het belangrijke moment dat een waterontharder lawaai veroorzaakt. Als je hier last van hebt raden we je aan om een model te kiezen met een stille filterreiniging.

 

De nadelen van hard water

Water gebruik je bij veel dagelijkse bezigheden en klusjes. Het is dan ook niet zo raar dat de kwaliteit van je leidingwater veel invloed heeft op je huishouden. Hard water, water met een hoog gehalte kalk dus, richt helaas veel overlast en schade op als het je huis binnenkomt. We zetten hier de belangrijkste effecten van hard water uiteen.

 

 • Huishoudapparaten gaan sneller stuk. De hitte-elementen in witgoed en waterkokers worden bedekt met een dikke laag kalk. Het gevolg is dat ze stroom vreten en later kapot gaan, ver voor hun natuurlijke levensduur verlopen is. Ook andere onderdelen van je dure witgoed kunnen kapot gaatn – als je denkt dat een waterontharder lawaai veroorzaakt, luister dan eens naar een wasmachine waarvan het draadkruis gebroken is door kalkafzettingen.
 • Schoonmaken is erg moeilijk en vervelend. Als je hard water hebt, dan ken je de kringen en strepen van kalkaanslag. De smerige laag mineraal valt niet makkelijk weg te halen zonder chemische sprays en houdt ander vuil vast.
 • Je gebruikt veel te veel reinigingsmiddel. Je hebt ongeveer twee keer zoveel wasmiddel, zeep, wasverzachter enzovoort nodig als je hard water hebt. Dat komt doordat kalk de werking van deze reinigers neutraliseert. Je verspilt dus een hoop product.
 • Slecht voor je huid. Op je huid zit een laagje beschermend vet. Elke keer als je douchet of baadt met hard water haalt de kalk dit laagje werk. Vervolgens droogt je huid uit, met jeuk, roodheid en schilfers als consequentie.
 • Ketelsteen in leidingen, ketels en pannen. In leidingen en de CV-ketel ontstaat een keiharde afzetting van kalksteen. Die vermindert de diameter van je leidingen, verstopt kranen en douchekoppen en kan je CV-ketel onherstelbaar beschadigen.

 

Wat een waterontharder kost

De kosten van een waterontharder vallen op te delen in eenmalige en tijdelijke kosten. Bij de aanschaf moet je beslissen of je liever een goedkope mechanische machine wilt, of gaat investeren in een elektronische machine: die mag dan duurder zijn, maar is op lange termijn wel veel zuiniger met zout en spoelwater. JE kunt je waterontharder zelf installeren, of dit aan een gespecialiseerde vakman overlaten. Daar kun je ook terecht voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt, waardoor je voorkomt dat je waterontharder lawaai gaat maken. Tenslotte zijn er nog (kleine) maandelijkse kosten voor het gebruik van water, stroom en onthardingszout. Al deze tarieven hebben we hieronder uiteen gezet, zodat jij er inzicht in krijgt.

 

  Nakijken door vakman Zuinigheid Aankoop
       
Elektronische waterontharder €120,- Heel erg €750,- tot €1500,-
Mechanische waterontharder €120,- Niet erg €550,- tot €900,-

 

 

De types waterontharder

Er zijn een paar modellen waterontharder. Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt, kan je hier de eigenschappen van de verschillende machines vergelijken.

 

 • Duo modellen vallen op te splitsen in een reservoir en een zouttank. Die zijn verbonden door middel van een slang. Dit helpt bij het inbouwen in een kleine ruimte, zodat je toch de verschillende onderdelen nog goed kunt onderhouden. Een compact model is één enkel apparaat van fors formaat.
 • Simplex waterontharders kunnen niet doorwerken tijdens het schoonmaken van het harsfilter. Dat probleem speelt niet bij duplex waterontharders, die twee filters hebben, waarvan er op elk moment eentje in bedrijf is.
 • Duurdere waterontharders hebben een langere levensduur. Ze kunnen meer dan twintig jaar meegaan als ze onderhouden worden. Goedkope modellen zijn vaak gemaakt van slechter plastic en gaan eerder kapot. Ook maakt een waterontharder meer lawaai.

 

Een paar tips voor de waterontharder

 • Als je elke vier weken zout toevoegt, weet je zeker dat de machine nooit zonder zout komt te zitten. Een waterontharder kan niet werken zonder zout.
 • Als je je het installeren aan een vakman wilt overlaten, kies dan een lokale vakman. Zo houd je het geld binnen je gemeenschap.
 • Regelmatig onderhoud van je waterontharder kan lawaai verminderen. Smeer alle onderdelen goed door, maakt de machine goed schoon en kijk of er onderdeeltjes zijn met mechanische schade.
 • Ga na hoe hard het leidingwater is. Dit helpt je om de waterontharder beter af te stellen.

 

Maak sneller een keuze met offertes

Online maken de aanbieders van een waterontharder veel lawaai, maar wat is nou echt de beste keuze? Die vind je door via ons offertes aan te vragen. Zonder verplichtingen. Zo maak je snel de beste keuze.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat