Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Voor het plaatsen van een waterontharder is de kruipruimte een ideale plek: uit het zicht, in de buurt van de hoofdkranen. Het apparaat kan daar rustig zijn werk doen zonder in de weg te staan. En dat is nuttig werk: een in de kruipruimte geplaatste waterontharder verandert stilletjes en ongemerkt het schadelijke kalkrijke water uit de leiding in fris zacht water. Het kalkloze water dat zo ontstaat, is veel beter en zelfs gezonder voor gebruik in alle voorkomende werkzaamheden in je woning. Zodat je witgoed langer meegaat, schoonmaken geen ellendige klus meer is en zelfs je huid en haren opknappen. De keuze voor een waterontharder is alleen niet makkelijk, omdat er zoveel verschillende types zijn. Duo, simplex, compact: wat willen al die termen zeggen? In deze informatie bespreken we de voordelen van een waterontharder, de kenmerken van de verschillende types die er bestaan en zorgen dat jij de meest geschikte keuze uit het assortiment kunt maken. Want elk huis verdient een waterontharder, ook het jouwe.

 

Wat voor voordelen biedt een waterontharder

Het gebruik van zacht water heeft goede effecten op een groot deel van je huishouden. Ga maar na hoeveel verschillende activiteiten in huis water verbruiken: schoonmaken, vaatwassen, eten en drinken bereiden, douchen en baden, de was doen, de auto schoonmaken en meer. Zacht water is beter dan hard water voor bijna al deze activiteiten. Daarom heeft een waterontharder in de kruipruimte veel voordelen. We noemen hier de belangrijkste op.

 • Kleding en beddengoed is zachter en frisser. Kalk zorgt namelijk dat de vezels in textiel gaan klitten en ruw aanvoelen.
 • Glaswerk en oppervlakten zijn glanzend en schoner. Dit geldt voor drinkglazen, ruiten en douchecabines, maar ook voor bestek, servies en wanden en vloeren.
 • Witgoed gaat langer mee. Kalklagen hebben een verwoestende invloed op de verwarmingselementen van witgoed, koffiezetters en waterkokers. Deze apparaten gaan, als je hard water gebruikt, veel korter mee dan zou moeten.
 • Je huid voelt frisser aan en heeft minder last van roodheid en irritatie. Hard water zorgt voor jeuk, huidschilders en eczeem. Met een waterontharder is dit verleden tijd.

 

Welke prijzen hanteren aanbieders

De prijs van een waterontharder hangt af van de manier waarop het filter schoongemaakt (ververst) wordt. Sommige waterontharders maken hun kalkfilter schoon na een bepaalde tijd, andere na een bepaald watervolume. De eerste optie is nogal verspillend, maar de apparaten die op deze manier werken hebben een wat lagere kostprijs. De tweede optie is zuiniger; dit komt voor bij elektronische apparaten die een aantal opties bieden om de verversing van het filter zo goed en duurzaam mogelijk te maken. Deze apparaten zijn over het algemeen duurder in de aanschaf, maar bedenk dat je dit bedrag na verloop van tijd terugverdiend hebt.

 

Soort verversing Na bepaalde tijd Na bepaald volume
Zuinigheid Slecht Goed
Opties verversing Weinig Veel
Onderhoudskosten €80/jaar €80/jaar
Prijs gemiddeld €1000 €1200

 

Welke opties zijn er bij de aankoop

Koop je een waterontharder? Dan moet je weten dat er een ruime keuze is: veel verschillende bedrijven bieden een serie aan modellen aan. Je hebt daaronder budgetversies die niet echt uitgebreid zijn, maar ook dure exemplaren met een brede reeks speciale functies om te bezuinigen op water en zout, om het apparaat beter te laten functioneren en dergelijke. Als je wilt kunnen kiezen uit dit grote aanbod, dan is het handig om te weten welke extra functie er bestaan – en welke van die functie je graag zou willen zien bij je aanschaf. In het volgende lijstje zetten we een aantal van deze eigenschappen uiteen.

 • Capaciteit en volume – Hoe groter de tank van je waterontharder en hoe meer water hij per seconde kan ontharder, hoe krachtiger het apparaat is. Zorg dat je van tevoren weet hoeveel water je per dag nodig hebt voor je bedrijf of gezin en je kan de twee aan elkaar matchen.
 • Kosten van elektriciteit – er zijn waterontharders die op batterijen werken. Andere gebruiken netstroom, maar je hebt ook versies die alleen maar de waterkracht van je leiding nodig hebben om water te kunnen ontharden.
 • Duo model – Dit model kan in tweeën worden opgedeeld. Deze delen zijn verbonden met een slang en kunnen meters van elkaar uit de buurt staan. Dat kan heel handig zijn als je een waterontharder in de kruipruimte wilt kunnen plaatsen.
 • Onderhoud – Je hebt de levensduur van je waterontharder deels zelf in de handen. Sluit een onderhoudscontract met een monteur af en je apparaat kan wel tot 25 jaar lang zijn werk blijven doen.

Tips voor je waterontharder

 

 • Vul tijdig het onthardingszout Als je wil voorkomen dat je zonder zacht water komt te zitten, vul dan elke zes a negen weken de tank met zout bij. Zonder dit zout kan je waterontharder zijn werk niet doen. Als je een vergeetachtig persoon bent, schrijf het dan op de kalender. Zo loop je niet de kans dat er toch ergens kalkaanslag ontstaat.
 • Laat je waterontharder af en toe Het desinfecteren van de machine en het opnieuw invetten zorgt voor een continue werking en voorkomt de opbouw van micro-organismen. Je kan het reinigen van de waterontharder laten uitvoeren door een monteur – eventueel kan je hiervoor een onderhoudscontract afsluiten. Maar als je het niet erg vindt om zelf te doen, dan is dat absoluut mogelijk. Kijk even online naar een handleiding of video waarin wordt uitgelegd hoe je het beste onderhoud aan je waterontharder kunt plegen.
 • Halveer je Zacht water maakt zoveel beter schoon, dat je na het installeren van je waterontharder in de kruipruimte de dosis wasmiddel in half kunt delen. Dit geldt ook voor vaatwasmiddel, wasverzachter, zeep en andere reinigers.

 

Offertes bekijken en vergelijken

Een weloverwogen keuze tussen alle types waterontharder kan lastig zijn met het grote aanbod. Als je offertes bekijkt kan je sneller het ideale soort waterontharder voor in de kruipruimte vinden. We hebben veel en actuele offertes in onze database en die bieden we je vrijblijvend aan. Klik op de button om meteen offertes te zien.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat