Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het leidingwater van jouw huis is doorgaans van een goede kwaliteit. De waterzuiveringsbedrijven reinigen het drinkwateren zorgen ervoor dat het drinkwater ook binnenshuis goed blijft. Daartoe worden er diverse mineralen aan het water toegevoegd. Men voorkomt daarmee onder andere dat in het water binnenshuis de legionella bacterie kan gaan nestelen. Het water in jouw huis bevat echter ook stoffen die schadelijk zijn. De calcium en magnesium die aan het drinkwater worden toegevoegd binden zich samen wanneer het water jouw huis binnenstroomt. Op dat moment krijg je een kalkaanslag in je huis op meerdere plekken. Het gevolg is duidelijk; een slecht functionerend waterleidingsysteem.

Koperen leidingen gevoelig voor hard water

In veel oudere woningen in ons land zijn de waterleidingen van koper gemaakt. Deze koperen waterleidingen zijn oersterk, maar ze hebben absoluut een nadeel. Ze zijn namelijk niet opgewassen tegen de stoffen die in het huidige leidingwater zit. Sterker nog; er wordt gesuggereerd dat het water wat door koperen leidingen stroomt wordt aangetast door corrosie. Roest aan de binnenkant van de koperen waterleidingen is een heel belangrijk probleem.  Het drinkwater is dan niet meer goed van kwaliteit en moet eigenlijk worden voorgekookt voordat het genuttigd kan worden.

Wel of geen waterontharder bij koperen leidingen

Met de opkomst van de waterontharder was men er van overtuigd dat het probleem van koperen leidingen die dicht slibten met kalk en roest kon worden getackeld. De waterontharder is een apparaat wat het kalk uit het water verwijdert door middel van een bepaalde techniek. Op de werking van de waterontharder komen we straks terug. Het ontharde water bevat geen kalk meer, waardoor de leidingen schoon blijven. Er gingen echter gelijk geruchten op vanuit de waterschappen dat dit niet het geval zou zijn. Op basis van beweringen werd verondersteld dat de koperen leidingen juist te lijden zouden krijgen onder het zachte water wat uit de waterontharder komt. Nader onderzoek wees echter uit dat deze veronderstellingen niet klopten. De bewering dat het zachte water het koper dunner zou maken bleek niet waar te zijn .

Hoe zacht water juist goed is voor de koperen leidingen

Nader onderzoek in laboratoria heeft inmiddels uitgewezen dat de koperen leidingen juist baat hebben bij het zachte water. Het kalk wat zich nog in de leidingen bevindt aan de binnenkant zal namelijk verdwijnen doordat er water met meer natrium door de leidingen heen stroomt. Dit natriumrijke water voert het laatste aanwezig kalk in de waterleidingen af, waardoor je van een betere kwaliteit van water door de koperen waterleidingen mag spreken. Dit geheel van veronderstellingen van het waterschap bleek dus een storm in een glas water.

 

Hoe werkt de waterontharder

We hebben de werking van een waterontharder voor je uiteengezet in het volgende stappenplan.

  • De waterontharder bestaat uit twee cilinders met in de ene cilinder kunstharskorrels. Door deze cilinder stroomt het leidingwater. De kunstharskorrels trekken het kalk aan wat in het leidingwater zit. Het kalk hecht zich aan de kunstharskorrels.
  • De tweede cilinder van de waterontharder bevat natriumwater. Het natriumwater spoelt door de eerste cilinder heen wanneer de kunstharskorrels verzadigd zijn door het kalk. Dit proces heet de regeneratie. Het zout voor dit natriumwater wordt gehaald uit een natriumvat wat in de waterontharder zit.
  • Het water spoelt weg. Het kalkwater spoelt uiteindelijk weg in het riool wanneer de regeneratie klaar is. Daarna begint de cyclus weer opnieuw. Het water stroomt weer door de eerste cilinder heen.

Hoeveel kost een waterontharder voor koperen leidingen

We deden navraag naar de prijs van een waterontharder die te gebruiken is bij koperen leidingen. We kwamen tot een aantal bevindingen.

Wat voor waterontharder koop je Hoeveel personen in het huishouden Gemiddelde waterhardheid Prijs vanaf
Waterontharder met twee cilinders 1 t/m 4 personen Redelijk hard 795 euro
Waterontharder met twee cilinders 5 t/m 9 personen Redelijk hard 1495 euro
Waterontharder met twee cilinders 1 t/m 4 personen Zeer hard 995 euro
Waterontharder met twee cilinders 5 t/m 9 personen Zeer hard 1995 euro

 

Hoe het prijskaartje tot stand komt

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben een opsomming voor je gemaakt.

  • Hoe hard is het water in jouw postcodegebied. Er zit nogal wat onderscheid in de prijs tussen een waterontharder voor redelijk hard water en voor zeer hard water. De waterontharder moet zijn afgestemd op de hardheid van het water. Dat heeft onder andere te maken met de afmeting van de cilinder waar de kunstharskorrels in zitten. Een waterontharder voor zeer hard water heeft hiervoor een grotere cilinder dan een waterontharder voor redelijke hardheid.
  • Het aantal personen in jouw huishouden. Het aantal personen in een huishouden speelt eveneens een heel belangrijke rol voor de keuze van een waterontharder. Hoeveel meer personen er in jouw huishouden zijn, hoe hoger de watervraag is op een piekmoment. Nu heeft een waterontharder altijd een zekere reserve in verband met deze piekmomenten, maar je moet niet gaan bezuinigen op het model waterontharder. Een groter huishouden vraagt om een grotere hoeveelheid water die per keer door de waterontharder heen stroomt.

Betaal niet teveel voor het zachte water in jouw leidingen

Natuurlijk wil jij niet teveel uitgeven voor een goede waterontharder in jouw huis. Het is dan ook heel verstandig om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze functie. Je krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken via je mailbox. Op die manier betaal jij niet teveel.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat