Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het aanschaffen van een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, is in veel opzichten een goed idee. Het zorgt ervoor dat er geen kalkaanslag meer plaats kan vinden aan je sanitair en in je apparaten, je zal er milieuvriendelijker van worden en je stroomverbruik zal verbeteren. Daarnaast is het duur en tijdrovend om de hele tijd met ontkalkingsmiddelen in de weer te moeten en is een waterontkalker een veel permanentere oplossing. Hier kun je alles leren wat je moet weten over een waterverzachter, inclusief voordelen, nadelen, werking en kosten.

De werking

De hardheid van water wordt uitgedrukt in Dh (Duitse hardheid) en hoe hoger de waarde, hoe harder het water. Je woont in een gebied met hard water als jouw Dh waarde 14 is of meer. Verkalking vindt al plaats bij een Dh van 3. Een waterverzachter kan de Dh waarde naar beneden brengen en zelfs 0 maken, maar dit is af te raden omdat de kalk zeker niet slecht is voor je. Deze ontkalking wordt gedaan door middel van een filter met harsballetjes. Als het water door deze filter stroomt haalt het kalk en magnesium weg en voegt het natrium toe. Als de filter verzadigd is, wordt deze automatisch gereinigd met zout.

De kosten

Je kunt een nieuwe waterverzachter aanschaffen voor een bedrag tussen de €1000 en €1500 inclusief installatie. Dit bedrag wordt grotendeels beïnvloed door je watergebruik en het soort machine. Huishoudens met een hoog watergebruik hebben een grotere (en dus duurdere) machine nodig. De meest gangbare waterverzachters zijn of mechanisch of elektronisch. Elektrische machines werken met een tijdschakelaar die je zelf kunt instellen. Mechanische machines kijken naar het verbruik en filteren als dit nodig is. Deze zijn duurder, maar dus wel efficiënter.

Een onderhoudscontract

Daarnaast kun je bij de leverancier besluiten om een onderhoudscontract te nemen. Dat betekent dat ze jaarlijks langskomen om het zout bij te vullen, de machine na te kijken, te reinigen en te smeren, om defecte onderdelen te vervangen en een watertest te doen. Vaak krijg je bij dezelfde leverancier dan ook garantie en gratis reparatie als de machine defect is. Het is aan jou om te beslissen of je dit contract aan wilt gaan en dus verder echt geen omkijken te hebben naar je machine, of om het onderhoud zelf te doen en zo tussen de €100 en €150 te besparen per jaar.

De voordelen van een waterverzachter

Er zitten een groot aantal voordelen verbonden aan het ontharden van je water. Voor jezelf zal je merken dat je haar en huid zachter zijn na het wassen en dat je minder last zal hebben van huidproblemen zoals eczeem en winterhanden. Ook heb je minder shampoo en zeep nodig. Je kunt minder waspoeder gebruiken, minder tabletten voor de vaatwasser en minder afwasmiddel voor precies hetzelfde resultaat. Je apparaten zullen niet meer verkalken, waardoor ze beter werken en minder stroom nodig hebben. Ook zal je geen kalkaanslag meer zien op je sanitair en badkamermuur, of op de ramen en de auto na het wassen. De textiel zal zachter voelen en langer meegaan en aanslag op je theekopjes behoort tot het verleden. Behalve financiële voordelen dus ook een groot aantal verbeteringen voor het milieu en je wooncomfort.

Nadelen van een waterontharder

Een waterverzachter haalt voedzame mineralen uit het water. Je kunt deze dus ook het beste instellen op een waarde onder de 3Dh, maar niet op 0Dh. Ook kan het filteren geluidsoverlast geven en kan het installeren soms betekenen dat je een nieuw afvoersysteem moet laten aanleggen. Als laatste is het aanschaffen van een waterverzachter in eerste instantie prijzig, maar zal je deze kosten binnen 10 jaar terugverdienen.

Controleer de kosten

Ja, de kosten voor een nieuwe waterverzachter zijn hoog, maar zoals je gezien hebt krijg je hier een groot aantal voordelen voor terug. Hier kun je lezen hoe je die uitgaven zo laag mogelijk kunt houden.

  • Kies een regionale leverancier: hier mee bespaar je op de voorrijkosten en heb je alle handige plaatselijke kennis en contacten binnen handbereik.
  • Doe het onderhoud zelf: het is niet verplicht een onderhoudscontract aan te gaan. Als je hier het budget niet voor hebt, kun je dit ook goed zelf doen. Wel wordt aangeraden om elke 5 jaar toch de specialisten in te schakelen voor een grondige nakijkbeurt.
  • Koop tweedehands: als je even geduld hebt en de online marktplaatsen in de gaten blijft houden, dan kun je een prima ontharder online vinden voor maar een fractie van de prijs.

Bespaar met onze vrijblijvende vergelijkingstool

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een waterverzachter en is het tijd om offertes te verzamelen? Gebruik dan onze vergelijkingstool. In plaats van alle bedrijven zelf af te gaan, kun je één keer de details in de tool invullen en binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je met elkaar vergelijken zonder dat je ergens verplicht toe bent. Zo weet je wel zeker dat je alle opties hebt bekeken en kun je tot een weloverwogen beslissing komen wat betreft jouw nieuwe waterontharder.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat