Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder kopen biedt een veelheid van voordelen voor je huis. Het gebruik van zacht water is veel beter voor je witgoed en andere apparaten, helpt ontzettend bij het schoonmaken, de was en de afwas en heeft zelfs voordelen voor je gezondheid. Het kopen van een waterontharder is dan ook een investering in de kwaliteit van leven. Een waterontharder is een machine die hard water, water met een hoog kalkgehalte, verandert in zacht kalkvrij water. Dat doet het apparaat door middel van een harsfilter, dat de kalkionen wegvangt en periodiek wegspoelt via het riool. In sommige gebieden van Nederland en België is het water zo hard dat het gebruik van een waterontharder nodig is. Het aanbod van deze apparaten is uitgebreid en er is een reeks aan verschillende typen en modellen waterontharder. In dit artikel willen we je graag op de hoogte brengen van de verschillen tussen de typen waterontharders en de modellen met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Ook bespreken we de voordelen van de machine en de handige uitbreidingen die je kunt kiezen

 

Voordelen van waterontharders

 • Apparaten gaan langer mee en werken met hoger rendement. Alle apparaten die water verhitten (het meeste witgoed, maar ook waterkokers en koffiezetters) raken beschadigd en op den duur onklaar door hard water. Een dikke laag kalksteen vormt zich rond de verhittingselementen van deze apparaten, zorgen voor verspilling van stroom en op den duur het stukbranden van het element.
 • Verdwijnen van kalkranden en –vlekken in sanitaire ruimten en keuken. Er treedt niet langer onooglijke, moeilijk te verwijderen kalkaanslag op in ruimten waar veel water gebruikt wordt. Spiegels, kranen, badkuipen, wastafels en muren vertonen geen kalkvlekken meer als je besluit een waterontharder te kopen.
 • Streeploos glanzende ruiten, glazen en bestek. Door het gebruik van zacht water voor schoonmaak- en afwastaken hebben je glas, bestek en servies geen verontreiniging meer door kalkstrepen en kalkvlekken.
 • Gunstig effect op de huid, vermindering van irritatie en huidklachten. Ook is het gebruik van zacht water beter voor de huid. Rode huid, schilfering en eczeem die veroorzaakt worden door hard kalkwater worden minder.

 

Kostprijs van waterontharders

Als we naar de verschillende types waterontharder in de handel kijken, dan zien we dat er een tweedeling is in prijs en werking. Er zijn tijdsgestuurde machines die goedkoper lijken en volumegestuurde exemplaren die gemiddeld iets meer kosten. Waar is dat onderscheid op gebaseerd? Dat komt omdat er twee manieren zijn waarop het filter periodiek wordt ververst. De goedkope apparaten doen dat met gebruik van heel veel zout en water en hebben dus hoge periodieke kosten. De duurdere apparaten bevatten elektronica en kunnen daardoor veel zuiniger aandoen met deze grondstoffen en zijn op de langere termijn een betere investering. Uiteraard beslis je zelf welk type waterontharder je kopen wilt. Hieronder zie je een overzicht van de eigenschappen van allebei de types. Onthoud dat er voor een goed functionerende waterontharder ook nog kosten voor onderhoud om de hoek komen kijken.

Tijdsgestuurd Volumegestuurd
Hoog verbruik Laag verbruik Zout en spoelwater
Weinig veel Instellingen
€80/jaar €80/jaar Onderhoud
€800 €1000 Prijs gemiddeld

 

Mogelijkheden van de verschillende modellen

Er is een lange reeks modellen en merken waterontharders op de markt. Die variëren niet alleen in hun kosten, maar ook in de mogelijkheden die ze bieden. Zo heb je apparaten met meerdere cilinders, waterontharders die geen stroom nodig hebben en nog meer. Een speciale waterontharder kiezen brengt waarschijnlijk extra kosten met zich mee, maar de extra functies kunnen heel handig zijn. In dit lijstje hebben we de meest voorkomende speciale kenmerken van waterontharders uiteen gezet.

 • Duplex of simplex: een duplex model heeft twee onthardingscilinders en kan daardoor altijd zijn werk doen. Een simplex model heeft maar één cilinder. Als die ene cilinder gespoeld moet worden, kan de machine geen zacht water genereren.
 • Sommige apparaten werken op netstroom, terwijl andere batterijen nodig hebben. Maar er zijn ook uitvoeringen die puur en alleen op waterdruk werken en dus geen stroom vragen. Dit is natuurlijk van invloed op je maandelijkse kosten.
 • Een waterontharder met proportioneel zoutgebruik meet nauwkeurig af hoeveel zout hij telkens nodig heeft en gaat daardoor zuiniger met deze grondstof om.
 • Een compact model waterontharder heeft één behuizing, een duo model kan in twee stukken worden gesplitst en daardoor in verschillende kamers worden geïnstalleerd. De twee delen zijn dan verbonden door middel van een slang.
 • Duurdere apparaten hebben vaak een langere actieve levensduur. Die kan oplopen tot wel 30 jaar. Uiteraard heb je hier ook zelf invloed op: door het apparaat jaarlijks te laten nakijken verleng je zijn leven.

Zorgen dat je waterontharder perfect werkt

 

 • Vergeet niet het zoutreservoir bij te vullen. Een waterontharder heeft zout nodig om goed te kunnen werken en kalk uit het water te filteren. Zet dus in de agenda dat je eens in de vier tot acht weken het reservoir bijvult met zout.
 • Kijk naar een gebruikt model. Vaak zijn tweedehands waterontharders nog in prima conditie: de apparaten zijn stevig en kunnen een stootje hebben. Online vind je de machines soms al voor honderd euro! Daarna kan je de waterontharder eventueel een grote beurt laten geven door een monteur en je hebt een prima waterontharder voor een heel zacht prijsje. Kijk dus zeker even of je een tweedehands waterontharder kopen wilt.
 • Reinig je apparaat minimaal eens per jaar. Dit voorkomt opbouw van schadelijke microben, zorgt dat je waterontharder perfect draait en verlengt de levensduur ervan. Je kunt deze klus uitbesteden aan een lokale monteur, maar met behulp van een online tutorial is het prima mogelijk om het zelf te doen.

 

 

Offertes vergelijken

Er zijn zoveel verschillende waterontharders op de markt dat een keuze maken moeilijk wordt. Je kunt natuurlijk twintig internetsites gaan vergelijken om de beste optie te bepalen. Dan weet je zeker dat je geschikte waterontharder kopen gaan. Maar waarom laat je de dealers niet het harde werk doen en jou benaderen? Via onze database download je snel en vrijblijvend offertes van de grote aanbieders. Klik op de knop en kies meteen de beste waterontharder voor jou.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat