Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder kan klein of groot zijn, duur of goedkoop. De markt op dit gebied is uitgebreid. Op deze site leggen we je uit wat de keuze is en welke overwegingen je kunt maken voor de beste machine. Een waterontharder dient om hard water in zacht water te veranderen: het apparaat verwijdert een overmaat kalk uit het leidingwater. Dat heeft grote voordelen voor je huishoudelijke apparaten, het schoonmaken van keuken en sanitair en zelfs voor je eigen gezondheid. Later zullen we op deze voordelen ingaan. Waterontharders van klein formaat kunnen al deze voordelen leveren en zijn groot genoeg voor het gemiddelde huishouden. Een kleine waterontharder is bovendien handzaam en is gemakkelijk in te bouwen. Verderop geven we je een overzicht van de beschikbare types en hun formaat; we geven je inzicht in de kosten van waterontharder en een aantal tips om het maximale uit je machine te halen. Lees verder om alles te weten te komen over waterontharders.

 

Over de werking van de waterontharder

Een waterontharder, klein of groot, biedt zichtbare en directe voordelen voor je huishouden. Dat komt omdat het apparaat de kalk die van nature in het leidingwater voorkomt verwijdert. En kalk, de naam voor opgeloste calcium- en magnesiumionen, richt fikse schade aan in je huis. Hier leggen we even de werking van een waterontharder uit. In het leidingwater dat een huis binnenkomt zitten dus kalkionen: dit heet in de volksmond hard water. Een waterontharder beschikt over een ionenfilter met hars, waarop de binnenstromende kalkionen gewisseld worden met ionen van het onthardingszout in de machine. Daarbij wordt het water veranderd in zacht water zonder kalkionen. Dit zachte water is perfect voor gebruik in huis. Als je de waterontharder bij de hoofdkraan aansluit, weet je zeker dat alle water dat je in huis gebruik, zacht water is.

 

De vele voordelen van een waterontharder

Omdat je op zoveel verschillende manier water gebruikt in huis, van tanden poetsen tot je auto schoonmaken, heeft de kwaliteit van dat water invloed op de kwaliteit van je leven. Dat merk je op veel verschillende vlakken. We noemen hier de grootste pluspunten van het gebruik van zacht water uit een waterontharder.

 

  • Het schoonmaken van keuken en sanitair is veel makkelijker. Je hebt minder last van kalkaanslag in het sanitair en krijgt dat schoon zonder hard te hoeven schrobben. De ruiten, douche, muren en dergelijke van je sanitair vertonen geen hardnekkige kalkvlekken meer. Zonder de doffe glans en harde randen van kalk ziet je sanitair eruit alsof het nieuw geïnstalleerd is. Door het wegblijven van kalk hoef je geen sterke reiniger of antikalkmiddel te gebruiken. Zo zien je dat het effect van een waterontharder geen klein effect op je huishouden heeft.
  • Zacht water is beter voor je huid en haren. Kalk in water heeft een slecht effect op de menselijke huid: er ontstaat makkelijk irritatie en jeuk. De huid voelt snel ruw en hard aan. Langdurige blootstelling aan hard water kan eczeem en andere huidaandoeningen veroorzaken of verergeren. Vaak hebben mensen die hier last van hebben niet eens door wat de oorzaak is van hun huidproblemen.
  • Witgoed en andere apparaten in de keuken gaan langer mee. In deze apparaten en nog vele andere, zit een verhittingselement. Dit element kan door kalk bedekt en geïsoleerd worden. Dat heeft gevolgen voor je stroomkosten: het element verliest zijn rendement. Het gevolg op de lange duur is nog erger – de dikke laag kalksteen zorgt voor opbouw van excessieve hitte in het verwarmingselement, dat gaat scheuren en defect raakt. Dat is het einde van je witgoedapparaat, vele jaren voordat het eigenlijk stuk had moeten gaan.

 

De kosten van een waterontharder

Hoeveel een waterontharder kost hangt onder andere af van de manier waarop het apparaat zijn eigen filter reinigt van kalk. Dat kan op twee manieren plaatsvinden, namelijk mechanisch of elektronisch. De eerste manier is makkelijk in een apparaat te installeren, maar nogal verspillend. Bij de filterreiniging wordt namelijk water en zout gebruikt en de mechanische waterontharders kunnen daar niet zuinig mee omgaan. Een elektronische waterontharder kan dat wel: dankzij de ingebouwde minicomputer wordt er  zuinig met water en zout omgegaan. Wel is een elektronische waterontharder een klein beetje duurder dan een mechanisch model. Onderstaande tabel geeft je een overzicht van de kosten. Behalve de kosten van de aanschaf heb je ook te maken met periodieke kosten voor onderhoud en de aanschaf van zout en het gebruik van water.

 

  Aanschaf Installeren Onderhoud
Mechanisch €440,- tot €600,- €200,- €80,-
elektronisch €700,- tot €1200,- €200,- €60,-

 

Kiezen voor een waterontharder

Als je een waterontharder gaat uitkiezen word je geconfronteerd met veel verschillende opties. Welke van die opties voegen nou echt waarde toe aan je machine?

 

Waterontharders met een simplex filter liggen af en toe stil, duplex filters werken altijd door. Omdat het filter van een cilinder periodiek schoongemaakt wordt door de machine (vrijgemaakt van kalk) kan deze soms geen zacht water produceren. Dat geldt niet voor duplex modellen die twee cilinders en dus twee filters hebben. Een compact behuizing bestaat uit één grote kast, een duo model waterontharder bestaat uit twee delen die los gemonteerd kunnen worden. Dat maakt een duo waterontharder voor klein behuisden ideaal. Elektronische machines zijn op lange termijn voordeliger in het gebruik, vergeleken met mechanische waterontharder.

 

Tips voor het meest voordelige gebruik van je waterontharder

  • Ga na wat de lokale waterhardheid is. Daarmee weet je hoe je je waterontharder in moet stellen. Let op: de waterhardheid hangt af van het innamepunt van je waterbedrijf en dat kan kilometers verder zijn dan je woonplaats.
  • Zorg dat de machine toegankelijk is voor onderhoud. Al kan een waterontharder klein genoeg zijn om in een hoekje te monteren, periodiek onderhoud verlengt het leven ervan. Het advies is om een waterontharder jaarlijks te desinfecteren en te smeren.

 

Offertes helpen een keuze te maken

Of je nou een luxe waterontharder met extra opties zoekt, of liever de uitgaven voor je waterontharder klein houdt: de keuze is enorm. Om een goede vergelijking te maken helpt het om een paar offertes op te vragen van leveranciers. Wij sturen je graag vrijblijvend een aantal actuele offertes toe. Klik op de button hieronder.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat