Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder kiezen is niet eenvoudig: er zijn honderden modellen op de markt. Elk daarvan heeft zijn eigen voordelen, extra functies en prijskaartje. Dat prijskaartje is meestal niet laag, dus is het verstandig om je goed te informeren over de voordelen van elk type en te bepalen wat de beste waterontharder voor jouw situatie is. Met deze informatie willen we je helpen om die keuze te maken. We bespreken de verschillende modellen waterontharder, de optionele uitbreidingen en wanneer ze nuttig zijn en de prijskaartjes van de populairste waterontharders.

 

Wat doet een waterontharder?

In sommige delen van Nederland en Vlaanderen is het water hard: er zit veel opgeloste kalk in. Dat kalk heeft, als het via de leiding je huis binnenkomt, nare gevolgen: apparaten gaan stuk, schoonmaken kost veel werk en zelfs je gezondheid leidt eronder. Het kiezen van een waterontharder is dan een goede oplossing. Dit apparaat verwijdert het kalk uit het leidingwater voordat het schade kan aanrichten. Je kan dan door je hele huis zacht oftewel kalkloos water gebruiken.

 

Pluspunten van een waterontharder in huis

 • Witgoed en andere apparaten met waterverhitters gaan veel langer mee en hebben een langer leven. Kalkaanslag zorgt voor het stukbranden van deze apparatuur.
 • De ruiten schoonmaken wordt veel makkelijker en je serviesgoed is altijd blinkend en oogt schoon en nieuw.
 • Schoonmaken van sanitair is sneller en makkelijker, omdat er geen doffe kalkkringen en kalkafzettingen optreden. Je kranen, wastafels, tegels en douchecabine is altijd streeploos schoon en fris.
 • Koffie, thee, water en andere dranken smaken fijner. Geen last meer van een weeïge, mineralige kalksmaak aan dranken die met leidingwater gemaakt zijn.
 • Beter voor huid en haar. Je huid en haren worden door toedoen van kalk broos en ruw. Irritatie, roodheid en eczeem aan de huid worden verminderd en de huid voelt weer soepel en gezond aan. Het haar wordt weer glanzend en krijgt zijn veerkracht terug.
 • Besparing van stroomkosten. Apparaten waar water door stroomt worden na verloop van tijd geblokkeerd door kalklagen. Het rendement vermindert en je verspilt kostbare stroom.

 

Wat kost een waterontharder?

Als je in de winkel een waterontharder kiezen gaat, zie je dat er een splitsing bestaat: er zijn duurdere elektronische apparaten en goedkopere mechanische exemplaren. Waar slaat dat op? Om die vraag te beantwoorden moeten we even naar het filter van een waterontharder kijken. Dat filter verzamelt kalk, maar heeft geen oneindig grote capaciteit om kalk op te nemen. Eens in de zoveel tijd spoelt de machine daarom zijn filter leeg in het riool. De goedkopere mechanische waterontharders gebruiker daarvoor relatief veel spoelwater en zout, terwijl de duurdere elektronische versies dat veel duurzamer doen. De aanschafprijs verschilt dus, maar ook het periodiek verbruik. Bekijk onderstaand overzicht voor het kostenplaatje van de twee types waterontharder.

Type Kosten (gemiddeld) Spoelwater en zout Opties Installatieprijs
Elektronisch € 850 Laag verbruik Veel € 200
Mechanisch € 1.050 Hoog verbruik Weinig € 200

 

Keuzes bij de aankoop van een waterontharder

Wil je weten welke extra functies er op de markt zijn voor waterontharders, lees dan deze alinea even door. Want er is een groot assortiment aan deze apparaten beschikbaar en de ene biedt slimmere mogelijkheden dan de andere. Zo zijn er waterontharders die besparen op water en stroom, die tientallen jaren lang meegaan of die handiger zijn bij het inbouwen dan andere. Om de verstandigste keuze te maken is het een voordeel als je weet welke functie handig zijn voor jouw situatie: je bedrijf of woning. In dit overzichtje bespreken we kort de belangrijkste extra’s die je voor een waterontharder kiezen kan.

 • Groter volume en grotere capaciteit – sommige modellen zijn zeer krachtig en kunnen een groot bedrijf of een hotel van zacht water voorzien. Reken uit hoeveel water je per dag verbruikt en zorg dat dit volume overeenkomt met de productie die je waterontharder kan genereren.
 • Onderhoud en levensduur – Kies voor regelmatig onderhoud om de levensduur van je waterontharders te verlengen. Een jaarlijkse beurt door een monteur kan ervoor zorgen dan je waterontharder tot wel 25 jaar lang zijn werk blijft doen.
 • Duplex of simplex – Een simplex model heeft één onthardingscilinder. Als deze buiten bedrijf is, bijvoorbeeld omdat het filter gereinigd wordt, heb je tijdelijk geen beschikking over zacht water. Dit geldt niet voor een duplex model – zo’n waterontharder heeft twee cilinders en kan altijd door blijven werken.

Tips voor de beste werking van je waterontharder

 • Reinig elk jaar je waterontharder. Dit kan je zelf doen. Kijk op internet even naar een tutorial en trek een middagje ervoor uit. De onderdelen moeten gereinigd worden en opnieuw ingevet en de machine moet ontsmet worden tegen de opbouw van microben. Dit werk kan je ook uitbesteden aan een specialist.
 • Kijk naar een tweedehands. Voordat je een nieuwe waterontharder gaat kiezen, besef dat er online veel gebruikte exemplaren staan, soms voor zo weinig geld als honderd euro. Omdat een waterontharder een stevig apparaat is, kunnen die prima in orde zijn. Laat ze eventueel checken door een specialist en goede kans dat je een prima machine hebt voor heel weinig geld.
 • Koop eens in de vijf jaar een nieuw filter. Het harsfilter van een waterontharder gaat op een gegeven moment, ondanks regelmatige spoeling, steeds slechter werker. Een nieuw filter, bij voorkeur één van hoge kwaliteit, is een manier om de capaciteit van je waterontharder maximaal te houden tegen een zachte prijs.
 • Vul op tijd het zoutreservoir bij. Wat veel mensen vergeten is dat een waterontharder zijn werk niet doet als de zouttank leeg is. Je hoeft de tank maar eens in de twee maanden bij te vullen, maar het moet wel gebeuren, of je zit weer met hard water.

Offerte aanvragen? Doe het hier

Een waterontharder uitkiezen valt niet mee. Er zijn zoveel verschillende merken en modellen dat je na een tijdje het bos niet meer ziet door de bomen. Wat vaak helpt is het opvragen van een stel offertes, waarmee je snel een goede beslissing kunt maken. Dat kan je doen via onze database. Met een klik op de knop krijg je snel vrijblijvende offertes voor waterontharders opgestuurd.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat