Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het gebruik van een waterontharder in keuken en badkamer zorgt dat je nooit meer last hebt van kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat door het gebruik van hard water uit de waterleiding. In veel van de Nederlandse gemeentes komt er (zeer) hard water uit de kraan, met veel onaangename gevolgen voor je huishouden. Het schoonmaken van je sanitair en je keuken wordt een hels karwei, je gezondheid lijdt eronder en je witgoed haalt bij lange na niet zijn natuurlijke levensduur. Daarom is voor de keuken een waterontharder een fantastische oplossing en we vertellen hierna meer over de voordelen en de werking van deze oerhandige en luxe apparaten. We geven een kostenoverzicht van de waterontharders voor keuken en sanitair, geven een paar adviezen voor de juiste keuzes en tips voor besparing van water en elektriciteit. Lees dus verder om meer te weten te komen over waterontharders.

Werking waterontharder

In essentie is de waterontharder een ionenwisselaar. Ionen zijn kleine deeltjes in water. Een waterontharder in de keuken wisselt schadelijke kalkionen om in onschadelijke natriumionen (deze zitten in het onthardingszout in de machine). Kalkionen komen met het leidingwater je huis binnen. In sommige gebieden zit er heel veel kalk in het water en zijn de effecten van kalkschade en kalkaanslag groter. In sommige gebieden zit er minder kalk in het water. Kalkrijk water noemen we “hard” water en kalkarm of kalkvrij water heet “zacht” water. De wisseling van kalkionen voor natriumionen gebeurt in het hart van de waterontharder, het harsfilter. Op deze plek wordt het kalk gewisseld en blijft dan, onschadelijk gemaakt, in het filter zitten. Eens in een bepaalde tijd wordt het kalk dan weggespoeld uit het filter, het riool in. Hiervoor gebruikt de waterontharder onthardingszout en spoelwater. Deze reiniging van het filter bepaalt trouwens voor een deel de kosten van de verschillende soorten waterontharders.

 

Waarom een waterontharder

Als je je afvraagt wat de voordelen van een waterontharder zijn, bedenkt dan bij hoeveel klusjes je water gebruikt. Van het schoonspoelen van je stoep, tot het bereiden van eten, tot het doen van de was: de kwaliteit van je water bepaalt voor veel van deze klussen hoe goed ze uitgevoerd kunnen worden. We geven hier een kort overzichtje.

 

  • Veel beter voor apparaten die verhittingselementen bevatten. De duurste apparaten in huis, het witgoed, heeft speciale elementen die het water erin verhitten. Als je hard water in je huis gebruikt, vormt dat langzaam maar zeker een dikke laag kalksteen rond deze verhitters. Die gaan dan stroom voor niks gebruiken en raken beschadigd doordat ze hun hitte niet kwijt kunnen. Het gevolg is een kapotte verhitter en kapot witgoed.
  • Geen kalkaanslag meer in sanitair. Je kent ongetwijfeld de vieze, doffe waas van kalk op douche, vloeren, badkuip en andere onderdelen van je sanitair. Dat geldt ook voor aanrecht, kranen, muur en apparaten van je kookstel – er ontstaat dankzij de waterontharder in keuken en sanitair geen kalkaanslag meer. De bijtende en schadelijke antikalksprays en andere agressieve reinigers kan je dus vanaf nu in de supermarkt laten staan.
  • Je hoeft niet meer zoveel schoonmaakmiddelen te gebruiken. Omdat kalkionen voor een belangrijk deel de werking reinigers neutraliseren, heb je met zacht water veel minder reinigers nodig. Dit geldt voor wasmiddel, verzachter, zeep, schoonmaakmiddel en zelfs voor haarconditioner. Je kan de dosissen van deze middelen meestal direct halveren als je zacht water gaat gebruiken.
  • Zacht water is beter voor je huid. Veel mensen met huidklachten weten niet dat kalk een oorzaak daarvan kan wezen. De kalkionen hebben een slecht effect op de huid van de mens. Het bovenste laagje daarvan wordt broos, loopt hele kleine scheurtjes op en het effect is een rode en geïrriteerde bovenhuis. De effecten van zacht water op de geïrriteerde huid zijn groot: zodra je een waterontharder installeert, merk je meteen dat je huid soepeler en kalmer wordt.

 

Wat kost een waterontharder gemiddeld

We geven hier een kostenoverzicht van een waterontharder voor keuken en sanitair. Er is een belangrijk verschil tussen de twee belangrijkste types  waterontharder en dat hangt af van hoe ze hun filter reinigen. Het kalkfilter moet eens in een bepaalde tijd schoongemaakt worden door de machine. Kalk, dat op het filter terecht gekomen is, wordt er dan vanaf gespoeld. Daarvoor gebruikt een waterontharder zout en water. Nou zijn er mechanische machines die dat spoelen nogal slordig doen en veel zout en water gebruiken. Op langere termijn ben je daarmee duurder uit, omdat het apparaat vrij veel grondstoffen verbruikt. Het duurderde alternatief is om een waterontharder te nemen. Die gaat veel zuiniger om met zout en water doordat er elektronica op de machine geïnstalleerd is om zuinig mee te spoelen. Gemiddeld is een elektronische waterontharder zo’n 200 euro goedkoper, maar kost minder in maandelijkse kosten. Een volledig plaatje van dit alles zie je in deze grafiek.

 

  Aankoop Onderhoud Zuinigheid
Mechanische apparaten €450,- tot €950,- €110,- Slecht
Elektronische apparaten €650,- tot €1350,- €120,- goed

 

Mogelijkheden bij de aankoop

Je kunt een duurder model waterontharder voor keuken en sanitair kiezen, of juist een betaalbare budgetversie in huis nemen. Want er zijn veel extra functies die je naar eigen inzicht weg kunt laten of juist niet. Welke mogelijkheden zijn er en wat voegen ze toe?

 

  • Simplex modellen liggen soms stil, duplex modellen kunnen constant zacht water genereren.
  • Waterontharders met proportioneel zoutgebruik zijn op de lange termijn goedkoper door een goed gedoseerd gebruik van onthardingszout.
  • Duurdere machines hebben een langere levensduur, die kan oplopen tot wel dertig jaar. Voorwaarde is dan dat je de machine periodiek een onderhoudsbeurt geeft.
  • Je kunt de machine laten installeren en bij dezelfde monteur (vaak met korting) ook een contract afsluiten voor periodieke onderhoudsbeurten. Aan de andere kant kun je ook zelf je waterontharder installeren en onderhouden, mits je wat technische kennis hebt en niet bang bent om vieze handen te krijgen.

 

Offerte aanvragen

Wil je de beste keuze kunnen maken tussen de modellen waterontharder voor keuken en sanitair? Vraag dan via onze site actuele offertes aan bij aanbieders in jouw regio. Geheel vrijblijvend en eenvoudig. Klik hier.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat