Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De bespreking van een waterontharder op Kassa heeft veel mensen aan het denken gezet. Heb ik een waterontharder nodig of is het onzin? Doet zo’n apparaat echt iets nuttigs en waarom zijn ze zo duur? En zijn er ook waterontharders voor een betaalbare prijs te vinden? Goede vragen. De op Kassa getoonde waterontharder was inderdaad nogal aan de prijs, maar er zijn ook goedkope modellen in de handel. En een waterontharder biedt wel degelijk voordelen voor je huis: voor dure apparaten, je gezondheid, het plezier waarmee je schoonmaakt. In dit tekstje willen we je graag uitleggen wat je aan een waterontharder hebt en welke modellen de meeste pluspunten leveren voor een goede prijs.

 

Waarvoor dient een waterontharder?

In veel leidingwater in Nederland zit een overmaat kalk. Dit water noemen we hard water en het richt schade aan bij witgoed. Ook is het schoonmaken van je sanitair, ruiten, keukengerei en alle andere objecten vervelend en moeilijk: overal ontstaat smerige kalkaanslag. Een waterontharder verwijdert het kalk uit het water en zorgt voor gezond, onschadelijk zacht water.

 

Pluspunten van de waterontharder

We zagen dat de voordelen van het aanbrengen van een waterontharder in Kassa kort besproken werden. In feite kleven er veel pluspunten aan het gebruik van zacht water in je huishouden. We geven hier een korte opsomming.

 • Een badkamer, WC en keuken zonder ontsierende kalkranden en kalkstrepen.
 • Geen bijtende antikalkmiddelen nodig voor de schoonmaak van sanitair.
 • Lager verbruik van zeep, schoonmaakmiddel, wasmiddel en wasverzachter.
 • Lager verbruik van stroom, doordat apparaten efficiënter werken zonder kalkaanslag
 • Perfect schoon en blinkend glaswerk, servies, bestek, ramen en ruiten
 • Katoen en ander textiel wordt heerlijk zacht en fris. Kalk maakt de vezels van textiel ruw, hard en dof.
 • Ketelsteen in leidingen, ketels en pannen verdwijnt.
 • Eten en drinken smaakt beter doordat het geen weeïge, mineraal smakend kalk (uit kraan of vaatwasser) meer bevat.
 • Apparaten leven langer. Witgoed bevat verwarmingselementen, die aangekoekt raken door kalk. Na verloop van tijd kunnen ze de toegenomen hitte in de elementen niet meer aan en branden stuk.

 

Met welke kosten je rekening moet houden

Er zijn twee belangrijke types waterontharder in de handel en het verschil zit in de manier waarop ze hun kalkfilter schoonmaken (dit proces heet regeneratie). De mechanische apparaten hebben vaak een wat lagere prijs, maar maken hun filter nogal slordig schoon. Daardoor hebben ze hogere maandelijkse kosten. De elektronische apparaten hebben dan weer een hogere prijs, maar ze kosten minder water en zout om hun filter te reinigen. Dit maakt ze op lange termijn duurzamer en voordeliger – iets om over na te denken voordat je met je waterontharder bij de kassa aankomt. Deze kosten zie je uitgeschreven in de tabel. Houd er rekening mee dat hierbij geen jaarprijzen voor onderhoud (€80,-) of installatiekosten (€150,-) inbegrepen zijn.

 

 Type Stroomgebruik Opties voor regeneratie Zuinig  

Prijsbereik

Mechanisch Geen Weinig Nee €800-1200
Elektronisch Laag Veel Ja €1000-1600

 

Welke extra mogelijkheden je kunt kiezen

Ga je een waterontharder aanschaffen, besef dan dat de keuze op dit vlak enorm is. Er zijn legio bedrijven die een serie waterontharders aanbieden en er zijn behoorlijke verschillen tussen hun modellen. Wil je een budgetmodel dat een paar liter water kan ontharden, dan is dat mogelijk. Aan de andere kant wil je misschien investeren in een duurder model dat interessante extra’s biedt: functies die je waterontharder zuiniger, krachtiger of mooier maken. Het is slim om te achterhalen welke van deze functies interessant zijn voor jou of je bedrijf, voordat je met je waterontharder aan de kassa staat. We presenteren hieronder een lijstje van de meest populaire extra’s.

 • Compact model – Deze waterontharder bestaat uit één machine die er redelijk netjes uitziet en dus prima op een zichtbare plek kan worden ingebouwd. Zijn tegenhanger, het duo model ziet er door extra leidingen wat minder toonbaar uit. Hij kan echter wel gesplitst worden en daardoor in verschillende kasten of kamers opgedeeld geïnstalleerd worden.
 • Zoutgebruik – Een speciale functie voor proportioneel zoutgebruik maakt sommige waterontharders zeer zuinig met het gebruik van onthardingszout. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten op jaarbasis.
 • Stroomtarief – Je kunt kiezen voor waterontharders die op het elektriciteitsnetwerk zijn aangesloten, maar ook voor modellen die op waterdruk werken. Uiteraard heeft dat invloed op je maandelijkse stroomkosten.
 • Volume en kracht – Stem het vermogen en de opslagcapaciteit van je waterontharder af op de hoeveelheid water die je gezin of bedrijf daadwerkelijk verbruikt op een dag. Gegevens van het waterleidingbedrijf kunnen dit inzichtelijk maken.

Adviezen voor de beste resultaten

 • Tweedehands exemplaren kunnen uitstekend werken. De duurdere waterontharder zijn gebouwd om tientallen jaren lang zonder grote problemen hun werk te verrichten. Als je online of bij een handelaar een tweedehands waterontharder tegenkomt, is dit daarom ook een interessante optie. Ze gaan weg voor honderd tot tweehonderd euro en als het apparaat goed werkt heb je met deze waterontharder kassa. Maak het apparaat goed schoon en met een beetje geluk gaat hij nog heel lang mee.
 • Onderhoud kan je zelf verrichten. Als je hier niet tegenop ziet en een beetje handig bent kan je prima je waterontharder zelf schoonmaken. Daarbij moet je het apparaat binnen en buiten reinigen, een paar onderdelen nakijken en invetten en klaar is kees. Dat scheelt je toch weer mooi de kosten van een monteur.
 • Gebruik voldoende onthardingszout. Er moet altijd zout aanwezig zijn in het zoutreservoir, anders kan je waterontharder geen water ontharden. Als je dit vergeet kan je toch weer last krijgen van kalkaanslag, omdat er geen zacht water geproduceerd wordt. Vul dus eens in de twee a drie maanden je zoutreservoir bij.

Offertes zien?
Wij hebben een omvangrijke database met offertes die we je graag tot je beschikking stellen. Objectief en veel minder werk dan het internet afspeuren op zoek naar de beste aanbieding. Kies snel de ideale waterontharder uit, want er zijn er veel meer dan het type waterontharder op kassa. Offertes helpen je om snel een weloverwogen keuze te maken. Download ze hier snel en vrijblijvend.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat