Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder van Jura is één van de beste manieren om van gezonde en heerlijke koffie te genieten. De koffiezetapparaten van Jura hebben namelijk een waterontharder, waardoor schadelijke ionen uit je water verwijderd worden en je geen risico loopt om deze stoffen binnen te krijgen. Je kunt het gebruik van ontkalkt water beperken tot je koffie, maar er zijn goede redenen om in je hele huishouden zacht water te willen. In dat geval kan je een waterontharder installeren. Deze machine is eigenlijk een grote ontkalker, die schadelijke kalkionen (magnesium en calcium) uit je leidingwater filtert voordat ze je huis binnen kunnen komen. Kalkionen hebben een desastreus effect, niet alleen op de smaak van je koffie, maar ook op je schoonmaakwerk, je sanitair, je witgoed en zelfs op je gezondheid. Daarom biedt de aanschaf van een waterontharder grote voordelen. Waar je op moet letten bij die aanschaf en de opties die deze apparaten bieden, leggen we je in het verloop van dit informatieve artikel uit.

 

Wat een waterontharder voor je huis doet

Een waterontharder van Jura biedt een aantal voordelen voor je woning. We noemen hier de belangrijkste op.

 • De verwarmingselementen van witgoed gaan langer mee. Kalkaanslag beschadigt deze elementen en maakt ze ineffectief. Ze verspillen dus stroom en op een gegeven moment branden ze door. Dit komt omdat ze hun warmte niet meer af kunnen geven, omdat ze omhuld zijn door een dikke laag kalksteen. Bij het gebruik van zacht water gaan je apparaten weer optimaal werken en bereiken ze hun normale levensduur.
 • Je huid heeft minder last van irritatie, roodheid en eczeem. Kalk in water zorgt voor een harde, stroeve huid die gemakkelijk breekt en schilfert. Huidaandoeningen worden minder en de huid komt tot rust door het gebruik van zacht water. Ook je haar wordt zichtbaar minder dof en krijgt zijn natuurlijke veerkracht en soepelheid terug.
 • Schoonmaken is veel eenvoudiger doordat er niet langer smerige, moeilijk te verwijderen kalkkringen ontstaan op kranen en badkuipen.

 

De kosten van waterontharders uitgelegd

Het filter van een waterontharder van Jura wordt af en toe schoongemaakt door de machine. Hierbij verdwijnt kalk en ander vuil in het riool en het filter is weer vrij om zijn werk te doen. Nou heb je mechanische waterontharders die bij de schoonmaak redelijk veel zout en spoelwater verbruiken. Hun aanschafkosten zijn vrij laag, maar ze hebben hogere periodieke kosten door deze verspilling. Elektronische modellen zijn duurder in aanschaf, maar maken zuiniger hun filters schoon en besparen daardoor op zout en water. Welke van de twee soorten je wilt kopen is geheel aan jou. Voor een optimale conditie van je waterontharder is het ook aan te raden om hem eens per jaar te laten onderhouden door een specialist. De kosten van dit alles zie je in de tabel hieronder.

Model Mechanisch Elektronisch
Onderhoud 80 80
Zuinigheid klein groot
Kosten €700-900 €800-1000

 

Hoe de types waterontharder verschillen

De markt voor waterontharders is een uitgebreide markt. Je kan natuurlijk een waterontharder van Jura kopen, maar een vergelijkend warenonderzoek kan zeker iets interessant opleveren. Want veel verschillende merken bieden deze machines aan. Ze zijn er van budgetklasse (een paar honderd euro) tot versies die water voor een groot hotel kunnen ontharden (duizenden euro’s). Ergens in dat grote bereik bevindt zich de waterontharder die ideaal is voor jouw huis of bedrijf. Welke uitbreidingen voor een waterontharder zijn er mogelijk en wat voegen ze voor mogelijkheden toe aan je machine? We bespreken ze kort in de volgende opsomming.

 • Het spreekt voor zich dat duurdere waterontharders een betere garantie bieden en een langer leven hebben. De betere waterontharders gaan tientallen jaren mee, mits ze jaarlijks een kleine onderhoudsbeurt krijgen.
 • Waterontharders met betere of grotere harsfilters kunnen meer water ontharden per minuut en hoeven minder vaak gespoeld te worden, wat je spoelwater en zout bespaart.
 • Duplex waterontharders hebben twee kamers, waarvan er altijd één bezig is om water te ontharen. Een simplex model daarentegen ligt soms stil als zijn ene kamer aan verversing toe is. Gedurende die periode heb je even geen zacht water.
 • De inhoud van de onthardingscilinder kan je het best afstemmen op het minimum aantal liter water dat je huis of bedrijf per dag nodig heeft.
 • Een waterontharder met geproportioneerd zoutgebruik verspilt geen zout, doordat hij de benodigde hoeveelheid heel nauwkeurig kan afwegen.

Tips voor waterontharders

 • Vul op tijd het onthardingszout bij. Zonder zout kan een waterontharder van Jura zijn werk niet doen en het gevolg is dat er toch weer hard water uit de kraan gaat komen. Met alle gevolgen van dien: kalkvlekken, ruwe was, weerslag op apparaten enzovoorts. Vergeet dus niet om elke vijf a acht weken een portie onthardingszout in de betreffende tank te gieten.
 • Laat je waterontharder het liefst door een lokale monteur installeren. Dit houdt het geld binnen de lokale economie en kost minder door de kortere reisafstand. Ook weet een goede installateur wat de hardheid van het leidingwater ter plekke is en kan je adviseren over de juiste afstelling van je waterontharder.
 • Maak je apparaat jaarlijks goed schoon. Om opbouw van bacteriën in de tank te voorkomen is het aan te raden om elk jaar je waterontharder goed schoon te maken, de onderdelen los te halen en opnieuw in te vetten en ontsmettingsmiddel toe te voegen. Zo verleng je ook het leven van je waterontharder en zorg je dat hij weer een jaar lang perfect zijn werk kan doen.
 • Halveer je dosis wasmiddel. Na het installeren kan je de helft minder wasmiddel, wasverzachter en andere reinigers gebruiken. Zo’n sterk effect heeft zacht water op de schoonmaak.

Offertes vergelijken helpt je kiezen

Om na te gaan of een waterontharder van Jura de beste keuze is, of dat een ander merk een nog beter model aanbiedt, kan je offertes aanvragen via onze site. Dat kiest een stuk makkelijker dan het halve internet afzoeken naar goede deals. Klik hier op de button en je ontvangt vrijblijvend de meest interessante aanbieding voor waterontharders.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat