Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wil je een waterontharder van JUDO installeren om zacht water te kunnen gebruiken? Dan is het slim om te weten welke opties er zijn. Een waterontharder is een vrij duur apparaat, dus zorg ervoor dat je in het juiste type investeert. Er zijn simplex en duplex waterontharders, compact en duo modellen en waterontharders met tijd- of volumesturing. Al deze termen leggen we uit in deze tekst. Eerst leggen we even uit waarom je zacht water in je huis nodig hebt. Zacht water is water waar de kalk uit verwijderd is. Kalk heeft namelijk nare gevolgen voor je servies, ramen, sanitair en apparaten. Om kalkhoudend water zacht te maken, gebruikt een waterontharder een hoogwaardig kalkfilter. Hiermee wordt alle binnenkomende leidingwater ontdaan van kalk. Nu heeft je hele huishouden zacht water tot zijn beschikking, wat een groot voordeel is. We leggen dit voordeel hierna uit en loodsen je door de verschillende types waterontharders van JUDO en andere aanbieders heen.

 

Wat een waterontharder voor je huishouden kan betekenen

 • Veel apparaten in huis hebben ingebouwde verwarmingsmodules. Denk aan je koffiezetapparaat, waterkoker, afwasmachine en wasmachine. Zodra er water verhit wordt slaat het kalk daarin neer op de verwarmingsmodules. Hierdoor kunnen ze minder goed werken en gaan ze op den duur kapot, ver voor de tijd die ze anders zouden meegaan verstreken is. Met een waterontharder wordt de kalkopbouw gestopt en gaan je apparaten weer beter werken. Dat is goed nieuws voor je portemonnee én voor het milieu.
 • Schoonmaken is veel eenvoudiger. Je sanitair ziet er aantrekkelijk uit zonder een doffe waas van neergeslagen kalk. Je hoeft geen kracht meer te gebruiken om hardnekkige kalkvlekken weg te poetsen en de irriterende milieuonvriendelijke kalkspray kan ook de deur uit.
 • Zacht water is gezonder voor je huid, die niet langer droog, rood en jeukerig is na het douchen.
 • Je afwas en je serviesgoed ziet er blinkend en fris uit en smerige strepen op pas gewassen ramen zijn verleden tijd.

 

Wat waterontharders kosten

Er zijn globaal twee soorten waterontharders en het verschil zit hem in de zuinigheid waarmee ze hun filter reinigen. De duurdere machines werken op watervolume. Deze machines gaan bij het reinigen van hun filter zuinig te werk en kosten dus minder spoelwater en zout. Het alternatief, waterontharders die op basis van tijd werken, zijn goedkoper. Ze gaan echter minder secuur om met zout en met spoelwater. Op de lange termijn is de aankoop van een duurdere waterontharder van Judo dus gunstiger voor je beurs. Wat bij onderstaande bedragen niet inbegrepen is zijn de installatiekosten: reken op zo’n €200,- om je waterontharder door een specialist te laten installeren.

Spoelingscyclus Verbruik spoelwater Verbruik zout Aankoop
Tijd hoog hoog Rond € 900
Watervolume laag laag Rond € 1050

 

Welke opties er zijn

Als je een waterontharder gaat installeren dan word je geconfronteerd met veel extra opties en mogelijkheden. De duurste types bieden een brede reeks aan toeters en bellen. Natuurlijk is het goed om even helder te hebben welke van deze mogelijkheden hun geld waard zijn. Misschien zitten er functies bij die perfect aansluiten bij jouw wensen voor het apparaat.

 • Als je een onderhoudscontract afsluiten met een bedrijf dan wordt je waterontharder periodiek gecontroleerd. Het filter wordt dan nagekeken, de instellingen en het apparaat wordt goed schoongemaakt om de opbouw van schadelijke bacteriën te
 • De capaciteit van de machine en het doorstroomvermogen. Deze bepalen hoeveel liter zacht water het apparaat maakt en hoeveel het op kan slaan. Van belang is om van te voren de benodigde hoeveelheid zacht water uit te rekenen die je gezin of je bedrijf nodig heeft. Anders investeert je misschien in een overbodige capaciteit, of juist in een te kleine waterontharder.
 • Hoe duurder het apparaat, hoe langer de levensduur ervan. De beste waterontharder van Judo is van superieure materialen vervaardigd en heeft een levensduur van wel 25 jaar. Een voorwaarde is dan wel dat je het apparaat periodiek een onderhoudsbeurt geeft of laat geven.
 • Duo modellen bestaan eigenlijk uit twee aparte apparaten, die op verschillende plekken kunnen worden neergezet als dat voor jou handig is. De andere optie is een simplex model, dat uit één enkele machine bestaat.

Hoe je je waterontharder optimaal laat werken

 • Vul tijdig de bak met onthardingszout aan. Dit hoef maar eens in de zes tot acht weken te gebeuren, maar het is wel belangrijk: zonder zout kan een waterontharder van Judo geen zacht water maken.
 • Reinig je waterontharder elk jaar. Dit kan je zelf doen (eventueel met behulp van een handleiding die je op internet kunt vinden) of het uitbesteden aan een monteur. Het apparaat moet ontsmet worden, de onderdelen moeten gecontroleerd en ingevet worden en je apparaat kan weer een jaartje mee.
 • Kijk of er een tweedehands model wordt aangeboden. Omdat een waterontharder ontworpen is om tientallen jaren mee te gaan is de aankoop van een gebruikt exemplaar zeker een optie. Maak het apparaat goed schoon, laat hem eventueel nakijken door een monteur en waarschijnlijk heb je dan voor heel weinig geld (reken op 100 tot 200 euro) een uitstekende waterontharder.
 • Koop af en toe een nieuw filter. Elke spoelbeurt verdwijnt er een fractie van het hars op je harsfilter het riool in. Een goede richtlijn is daarom om elke zeven jaar een geheel nieuw filter aan te schaffen. Dit voorkomt dat je waterontharding na verloop van tijd zijn kracht kwijtraakt.
 • Laat je waterontharder door een lokale vakman aanbrengen. Een lokale specialist kan je machine perfect afstemmen op de lokale waterhardheid. Bovendien houd je het geld van de installatie zo in de lokale economie.

Maak een betere beslissing dankzij offertes

Als je een waterontharder van Judo of een ander merk wilt kopen heb je zoveel opties, dat je het overzicht snel kwijtraakt. Een goed idee is dan om er een paar offertes van dealers bij te pakken. Wij geven je vrijblijvend de beschikking over actuele offertes voor waterontharders. Die kan je via deze knop downloaden, vergelijken en zo snel het beste type voor jouw situatie bepalen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat