Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wil je een waterontharder kopen in Joure? Dan heb je vast al gezien dat er veel verschillende soorten zijn. Die lopen nogal uiteen qua prijs en bieden allemaal extra onderdelen en functies aan. Welke is de beste om te kiezen? Met dit artikel leggen we je dat graag uit. Verderop bespreken we de verschillende soorten waterontharders en hun voordelen voor jou. Eerst even uitleggen wat een waterontharder eigenlijk doet. In het meeste leidingwater in Nederland zit kalk. Op sommige plekken zelfs zo veel dat het problemen veroorzaakt in huis. Het sanitair is moeilijk schoon te krijgen, was is ruw en onfris en witgoed gaat ongemerkt stuk na verloop van tijd. De oplossing is dan om een waterontharder te installeren. In deze machine zit een harsfilter, dat het ongewenste kalk in het water inwisselt voor natrium, wat geen kwaad kan. We zullen verderop de verschillende waterontharders in Joure behandelen, uitleggen wat hun speciale functies zijn en wat voor uitbreidingen er voor bestaan. Zo kan jij het ideale apparaat uitkiezen zonder moeite.

 

Welke voordelen heeft een waterontharder?

 • Ten eerste worden je huid en je haren gezonder en soepeler. Kalk zorgt dat je huid droog en jeukerig aan gaat voelen en maakt je haar dof en breekbaar. Klachten als jeuk, roodheid en eczeem worden minder als je je wast met zacht water.
 • Ten tweede is schoonmaken veel makkelijker. Je sanitair zit niet meer onder onooglijke spatten en randen kalkaanslag. Vuil wordt niet langer vastgehouden in een kalklaagje.
 • Ten derde iets dat minder opvalt maar wel erg belangrijk is: de verwarmingselementen van je wasmachine en afwasmachine, maar ook van kleinere apparaten zoals strijkijzers en waterkokers, worden niet meer aangetast door neergeslagen kalk. Daardoor gaan ze veel minder snel kapot. Bovendien werken al deze apparaten efficiënter nu hun hitte-elementen niet meer bedekt zijn met kalksteen. De waterontharder zorgt daardoor ook voor besparing op energie en stroom, wat beter is voor het milieu. Een waterontharder in Joure maakt dus op veel vlakken verschil.

 

Wat kost een waterontharder?

Er zijn twee belangrijke vormen waterontharder in Joure. Die verschillen in prijs en dat komt omdat ze op verschillende manieren hun filter reinigen. Het filter van een waterontharder moet namelijk soms worden gereinigd van kalk en andere aanslag. De goedkopere modellen doen dat mechanisch en gebruiken daarbij veel zout en water; ze zijn dus niet erg zuinig of flexibel. De duurdere modellen reinigen hun kalkfilter elektronisch. Ze hebben een hoge flexibiliteit qua instellingen daarvoor en zijn dus zuinig met zout en water. Het elektronische model is over het algemeen zo’n 200 euro duurder, maar op de termijn dus beter voor je beurs en voor het milieu. Ook komen er nog kosten van installatie en onderhoud (indien je dat wenst) om de hoek kijken. Deze tabel geeft een beknopt overzicht.

 

 

Type Aankoop gemiddeld Flexibiliteit Onderhoud Installatie door expert
Elektronisch 900 hoog 80 150
Mechanisch 1100 laag 80 150

 

Welke modellen zijn er op de markt?
Er is een brede keuze aan modellen waterontharders op de markt. De meer ontwikkelde types zijn duurder maar bieden meer mogelijkheden. Het is aan jou om te beslissen welke van deze extra functies je graag wil terugzien in je keuze en hoeveel je bereid bent om daarvoor bij te betalen. Hier is een overzicht van de belangrijkste functies waaruit je dan kunt kiezen.

 • Elektrisch/waterdruk. Sommige waterontharders verbruiken netstroom, andere werken puur op de druk van het waternet.
 • Duo/compact. Duo modellen bestaan uit twee onderdelen die niet per se bij elkaar in de buurt hoeven te worden gezet. Compact modellen bestaan uit één enkele machine.
 • Simplex/duplex. Wil je de garantie dat je huis of bedrijf nooit zonder zacht water komen te zitten? Koop dan een duplex model. De twee cilinders van dit type waterontharder zorgen dat je altijd onthard water tot je beschikking hebt. Een simplex model heeft maar één cilinder, die niet kan werken als het filter ervan wordt schoongemaakt.
 • Onderhoudscontract of niet. Regelmatig onderhoud van je waterontharder verlengt de levensduur ervan. Met een contract wordt je waterontharder eens in het jaar schoongemaakt, nagekeken en eventueel gerepareerd. Dit contract kan je ook korting geven op de prijs van het installeren van een waterontharder in Joure.
 • Simpel of superieur filter. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de harsfilters van de modellen waterontharder. Sommige bevatten meer hars dan andere, of hars van een betere kwaliteit. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de capaciteit van je machine en de tussenpozen waarmee het filter moet worden gespoeld.

Hoe maak je het beste gebruik van je waterontharder?

 

 • Pas je wasmiddelengebruik aan. Omdat je nu zacht water hebt, heb je veel minder wasmiddelen nodig. Dat geldt voor afwasmiddel, zeep, wasverzachter en waspoeder. In feite kan je nu met ongeveer de helft van de eerdere dosis toe. Zo sterk is het effect van een waterontharder in Joure installeren.
 • Stop met het gebruik van schadelijke ontkalkers. Dit is niet meer nodig, omdat het water in je huis geen kalk meer bevat. Laat de bijtende en chemische kalksprays maar lekker in het keukenkastje staan: je sanitair wordt blinkend schoon met een simpel ecologisch reinigingsmiddel.
 • Doe het onderhoud zelf. Als je geen twee linkerhanden hebt is het prima mogelijk om zelf je waterontharder te reinigen. Doe dit eens per jaar: maak het apparaat goed schoon van binnen, kijk of alle onderdelen het nog doen en presto: je hebt zo’n 80 euro of meer uitgespaard.
 • Vul op tijd onthardingszout bij. Dit hoef maar eens in de zoveel weken en daarom hebben mensen wel eens de neiging om het te vergeten. Maar zonder zout kan je waterontharder niet z’n werk doen en dan komt er alsnog hard water uit de kraan.

 

Offertes opvragen?

De uiteindelijke keuze die je maakt voor een wasverzachter in Joure hangt af van jouw voorkeuren. Om makkelijk de apparaten en prijzen van een aantal aanbieders te kunnen nagaan, is het een goed idee om een paar offertes op te vragen. Dat kan je vrijblijvend doen via onze site. Klik op de button hieronder.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat