Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wil je een waterontharder van Jotem installeren? Wees dan goed op de hoogte van de verschillende types apparaten en de speciale functies die ze bieden. Er is erg veel keuze op de markt en het kan verwarrend zijn om te bepalen wat de juiste waterontharder voor jou is. Is het een compact model, een duplex, of toch een elektronisch gestuurd type? In deze tekst leggen we de moeilijke termen eenvoudig uit, bespreken de voordelen en nadelen van de verschillende types en stellen jouw in staat om de allerbeste keuze te maken. Eerst even dit: wat doet een waterontharder eigenlijk? Het apparaat verwijdert een schadelijke stof, namelijk vrije kalkionen, uit je water. Deze kalkionen richten aanzienlijke schade aan in je huis, waarover later meer. De waterontharders van Jotem zorgen dat je water van kalkrijk (hard) naar kalkarm (zacht) verandert en dat biedt grote voordelen. Lees verder om de voordelen van een waterontharder te zien en advies te krijgen over de juiste aanschaf voor jouw situatie.

Voordelen van een waterontharder

Het gebruik van een waterontharder verwijdert het schadelijke kalk uit je leidingwater. Dat heeft positieve gevolgen voor de meeste soorten gebruik binnen en rondom het huis. Water gebruik je namelijk voor veel verschillende activiteiten. We kunnen dus onmogelijk alle pluspunten van een waterontharder van Jotem opnoemen, maar onderstaand lijstje geeft je een idee.

 • Schoonmaken gaat veel makkelijker. Je hebt niet meer te lijden van de vieze harde randen en vlekken die kalk veroorzaakt. Ook hoef je geen schadelijk antikalkmiddel meer te gebruiken.
 • Je huid wordt soepel en gezonder. Kalk zorgt voor een harde, ruwe hoornlaag op je handen, gezicht en lichaam. Als je douchet met zacht water heb je minder last van roodheid, irritatie en aandoeningen zoals eczeem.
 • Je witgoed gaat langer mee en functioneert beter. Witgoed bevat waterverhitters. Als daar kalk op aanslaat vormt het een dikke laag keihard kalksteen. Hierdoor kan je witgoed niet meer efficiënt werken en gaat op een gegeven moment stuk, omdat de verhitters doorbranden. Als je zacht water gebruikt worden je apparaten ouder en verspillen ze geen stroom.

 

De prijzen van waterontharders uitgelegd

Er zijn twee soorten waterontharder. Ze verschillen in twee dingen: hoe ze hun filters schoonmaken en wat hun aankoopprijs is. Het filter van een waterontharder van Jotem moet eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden van kalk,  en hiervoor verbruikt de machine water en spoelingszout. Nou heb je waterontharders die dat nogal enthousiast doen en veel water en zout verbruiken. Dit zijn meestal de goedkopere modellen; we noemen die de tijdsgebaseerde waterontharders. Op langere termijn gebruiken die dus meer water en zout dan hun zuinige tegenhangers, de volumegebaseerde waterontharders. Die gaan dankzij de ingebouwde elektronica beter om met water en zout en zijn op termijn dus lager in kosten. Elektronische waterontharders kosten wel 100 tot 200 euro meer dan een mechanisch model van dezelfde kwaliteit.

Spoeling Tijdsgebaseerd Volumegebaseerd
Installatie 200 200
Zuinigheid laag hoog
Prijs (euro) 800-1000 900-1200

 

Overzicht van de verschillende modellen waterontharder

Welke opties zijn er voor een waterontharder van Jotem? Hoe kan je besparen op maandelijkse kosten, installatie en dergelijke? Nou, dat zijn er een flink aantal. Sommige machines investeren in zuinigheid, andere hebben een langere levensduur en weer andere zijn speciale modellen voor specifieke situaties. Wat voor keuzes kan je maken als je een waterontharder gaat installeren? We zetten het hier voor je op een rijtje.

 • De installatie van een waterontharder is afhankelijk van de specialist. Er zijn best grote prijsverschillen op dit punt – kijk goed wat de voordeligste aanbieding is en vraag eventueel een paar offertes.
 • Een onderhoudscontract met een specialist leidt ertoe dat je waterontharder altijd schoon is en prima werkt. Een monteur komt dan jaarlijks langs om je waterontharder te desinfecteren, nakijken en eventueel onderdelen te repareren. Je kan soms korting op de installatie regelen als je zo’n contract afsluit bij een specialist.
 • Duo modellen waterontharder bestaan uit twee kastjes of cilinders, die over twee ruimtes kunnen worden verdeeld. Compact modellen bestaan uit één enkele machine in een enkele behuizing.
 • Er zijn uitvoeringen die netstroom of batterijen nodig hebben, terwijl andere prima functioneren op waterdruk.
 • Sommige waterontharders kunnen heel nauwkeurig afwegen hoeveel reinigingszout ze nodig hebben, waardoor je op deze stof geld bespaart.
 • De waterontharders in hoge prijsklassen hebben een uitstekende garantie en gaan tot tientallen jaren lang mee.

Aanbevelingen voor waterontharders

 • Vul op tijd het zoutreservoir aan. Mensen hebben nogal eens de neiging om dit te vergeten en zijn dan verbaasd als er toch kalkproblemen optreden. Een waterontharder kan zijn werk niet doen zonder onthardingszout. Zorg er dus voor dat er altijd voldoende zout in de tank zit. Je hoeft het reservoir maar eens in de vijf tot tien weken bij te vullen.
 • Pas je wasmiddelgebruik aan. Dit geldt voor vaatwastabletten, wasverzachter, zeep en andere reinigingsmiddelen. De dosis daarvan kan je na aanschaf van een waterontharder van Jotem ongeveer halveren. Zoveel beter maakt zacht water schoon: servies en bestek wordt glimmend schoon en je textiel blijft zacht en pluizig.

 

 • Schaf na een paar jaar een nieuw kalkfilter aan. Elke spoelbeurt verdwijnen er kleine stukjes hars van je filter, waardoor de machine na verloop van tijd minder gaat presteren. Dit proces kan je tegengaan door te investeren in een nieuw filter: elke vijf jaar een nieuw filter kopen is voldoende om je waterontharder op maximale kracht te houden.
 • Ga na hoe hard het omgevingswater is. Deze informatie is nuttig om je waterontharder juist af te stellen en kan je vinden bij je waterbedrijf of online.

 

Vraag offertes aan

Via onze site kan je vrijblijvend een aantal offertes aanvragen. Zo weet je of een waterontharder van Jotem de beste keuze is, of dat je beter even door kan zoeken naar modellen van een andere dealer. Want de markt is heel ruim en het voordeel is voor de klant. Als je op onderstaande link klikt, sturen we je offertes van meerdere aanbieders. Waarmee jij de optimale waterontharder kunt uitkiezen.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat