Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Houd je huid in perfecte conditie: voorkom met een waterontharder jeuk, rode schilferige huid en eczeem. Kalk uit leidingwater heeft een slechte uitwerking op de hoornlaag van je huid en kan tot verergering en ontstaan van huidklachten leiden. Het is dan een zegen voor je huidconditie om een waterontharder aan te schaffen. Dit apparaat vermindert het kalkgehalte van water enorm. Je douche- en badwater is vanaf nu kalkarm, waardoor je snel weer een gezonde, frisse jonge huid krijgt. Waterontharders helpen jeuk te verminderen, wonden sneller te genezen en irritatie van je opperhuid te voorkomen. Dit grote voordeel en nog meer positieve effecten van waterontharders bespreken we in dit artikel. Ook nemen we je mee langs de vele keuzes en types apparaten die er op de markt zijn en helpen je om de meest geschikte waterontharder voor jouw woning uit te kiezen. Want kalkvrij water is niet alleen goed voor huid en haar: het zorgt ook voor veel gemak bij het schoonmaken en voor een langer leven van je dure apparaten.

 

Wat een waterontharder voor je doet

Het gebruik van zacht, kalkvrij water biedt grote voordelen. Niet alleen voor je huid en gezondheid, maar ook voor de levensduur van je witgoed, gemak van het schoonmaken en smaak van je koffie en thee. De pluspunten van een waterontharder voor jeuk en roodheid van de huid zijn groot. Kalk in hard water zorgt voor een harde, minerale aanslag op de bovenste huidlaag. Die wordt daardoor broos, stug en gaat snel minuscule scheurtjes vertonen. Het effect is roodheid, irritatie en het optreden van jeuk en medische aandoeningen (psoriasis, vormen van eczeem en dergelijke). Veel mensen hebben niet eens in de gaten dat deze klachten veroorzaakt worden door douchen en baden in hard water. Vaak gaan ze nog meer douchen, met alle gevolgen van dien. Als je je wast met zacht, kalkvrij water, merk je snel dat je huid minder geïrriteerd raakt. Je epidermis wordt snel minder rood, soepeler en voelt rustiger en zachter aan. Jeuk verdwijnt en de uitbraken huidaandoeningen worden snel minder omvangrijk en pijnlijk.

 

Een kostenplaatje van een waterontharder

Om je water zacht te maken neemt het filter van een waterontharder kalk op uit je leidingwater. Zo voorkomt een waterontharder jeuk, irritatie en andere negatieve gevolgen voor je huid. Het filter moet daarom eens in een bepaalde periode schoongemaakt ofwel geregenereerd worden. Dit is de belangrijkste kostenbepaler voor een waterontharder: sommige types verbruiken veel water en zout bij de regeneratie, andere doen veel zuiniger aan. Het eerste, verspillende type noemen we tijdsgestuurd en is goedkoper in aanschaf. De zuinige types noemen we volumegestuurd en zijn duurder, maar op de lange termijn dus voordeliger. In de tabel vind je een kostenplaatje van de twee soorten. Onthoud dat hierbij ook nog kosten voor onderhoud en eventueel voor installatie komen kijken.

 

Regeneratie Tijdsgestuurd Volumegestuurd
Verbruik zout en water Hoger Lager
Flexibiliteit Lager Hoger
Onderhoud / jaar 80 euro 100 euro
Prijs 650-950 euro 850-1250 euro

 

Speciale functies van waterontharders

Je hebt, als je een waterontharder gaat kopen, de mogelijkheid om een apparaat met speciale functies te nemen. Dat zijn dan functies die je waterontharder zuiniger laten werken, langer mee laten gaan of zijn toegesneden op de situatie van jouw huis of pand. Uiteraard zijn zulke speciale machines wat duurder dan simpelere versies. Daarom kan je zelf in het onderstaande lijstje kijken naar de opties en beslissen of je die nuttig genoeg vindt om er extra geld aan te besteden.

  • Simplex of duplex model. Een simplex model heeft maar één harsfilter en ligt daardoor stil tijdens de filterspoeling. Een duplex model heeft twee filters en kan daardoor altijd zacht water produceren.
  • Duo of compact model. Sommige waterontharders zijn als het ware in twee verbonden stukken opgedeeld. Het ene deel bevat de onthardingscilinder, het andere het vat met zout. Als je een kleine woning hebt, of je wilt om een andere reden je waterontharder opsplitsen en in verschillende ruimtes neerzetten, zoek dan naar een duo model.
  • Als je een onderhoudscontract afsluit bij een monteur, dan kijkt hij jaarlijks je waterontharder na op gebreken en vervuiling. Daardoor kan je erop vertrouwen dat de machine altijd goed werkt. Ook kan zo’n contract je korting geven op de installatie van een waterontharder.
  • Levensduur. De apparaten uit de hogere prijsklassen gaan soms wel 20 of 25 jaar mee. Bedenk even of je geld wilt investeren in een waterontharder die zolang zijn werk voor je doet. Je kunt het leven van het apparaat zelf ook verlengen door regelmatig onderhoud te verzorgen.

Optimaal gebruik maken van je waterontharder

  • Stop met het gebruik van schadelijke reinigers. Dankzij het frisse schone water dat je in huis krijgt, kan je je WC en badkamer al met een eenvoudig ecologisch reinigingsmiddel schoonmaken. Bijtende en irriterende kalksprays en azijn worden een ding van het verleden. Zo vermindert een waterontharder indirect jeuk en irritatie.
  • Doe het onderhoud zelf. Hiermee bespaart je al gauw 100 euro op jaarbasis. Haal de onderdelen van de waterontharder uit elkaar, vet ze in en ontsmet de tank om aanwezigheid van bacteriën te elimineren. Hiermee verleng je direct ook de levensduur van je waterontharder.
  • Laat je waterontharder door een lokale vakman installeren. Je bespaart hierdoor op voorrijdkosten en ook zorg je ervoor dat het geld in je gemeenschap blijft. Bovendien kan een vakman je apparaat perfect instellen op basis van de lokale waterhardheid.
  • Vervang na vijf jaar het harsfilter voor een nieuw exemplaar. Om te voorkomen dat je apparaat steeds verder in vermogen afneemt door een desintegrerend filter, kan je het beste na vijf jaar een nieuw exemplaar kopen. Elke reiniging verdwijnt er namelijk een deel van het werkzame hars van het filter.

Offertes aanvragen

Bij ons kan je vrijblijvend offertes aanvragen voor populaire types waterontharder. We hebben een uitgebreide database met actuele offertes voor deze apparaten en daartussen zit zeker ook de ideale waterontharder voor jeuk en huidaandoeningen. Als je deze offertes naast elkaar legt kan je snel de perfecte keuze voor jouw situatie maken. Download nu offertes via de button.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat