Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder van Iq Soft is een solide keuze: de apparaten van dit merk staan bekend als betrouwbaar en makkelijk in te stellen. Er hangt dan ook een fors prijskaartje aan en het is logisch dat je je afvraagt of het apparaat zijn geld waard is. Een waterontharder is een investering waar je veel voor terugkrijgt, maar natuurlijk wil je de juiste keus maken. En het assortiment is overweldigend: er zijn duo en compact modellen, simplex en duplex, tijd- en volumegestuurde waterontharders en nog veel meer opties. Wat zijn de verschillen daartussen? En wat is de ideale keus voor jouw persoonlijke situatie en waterverbruik? Dat lichten we graag toe in de rest van dit artikel. Om te beginnen waarvoor een waterontharder dient: je leidingwater bevat de schadelijke stof kalk. In een waterontharder van Iq Soft zit een harsfilter, dat de vrije kalkdeeltjes uit je leidingwater haalt voordat ze schade kunnen veroorzaken. Dit biedt veel pluspunten voor je huishouden, die we even kort zullen opsommen.

 

Pluspunten van een waterontharder

 • Je apparaten kosten minder stroom en gaan langer mee. Waterontharders voorkomen de vorming van het erg schadelijke kalksteen in je apparaten. Kalksteen vormt snel een dikke laag rond de warmte-elementen van witgoed en kleinere apparaten. Het rendement daalt, het apparaat kost meer elektriciteit om te werken en het warmte-element verbrijzelt op den duur door oververhitting.
 • Schoonmaken wordt een feestje. Nou ja, misschien geen feestje, maar wel veel lichter. Je bent geen uren meer kwijt aan het schoonboenen van doffe en aangekoekte kranen, badkuipen, muren en wastafels. Al deze oppervlakken komen regelmatig in contact met water en dankzij een waterontharder van IQ Soft blijven er niet langer kalkranden op achter.
 • Geen last meer van droge, rode huid. Met zacht water blijft je huid soepel, jong en zacht aanvoelen. Ook je haar krijgt zijn glans terug en is makkelijk in vorm te krijgen. Kalkhoudend water zorgt namelijk voor huidirritatie, schilfers en dof, touwachtig haar.

 

De kosten van waterontharders

De kosten van een waterontharder van Iq Soft hangt vooral af van de manier waarop het filter periodiek wordt schoongemaakt. Om het kalk te reinigen van het harsfilter wordt dit filter namelijk af en toe gespoeld met water en zout. Sommige types waterontharder doen dat op basis van watervolume. Deze types zijn relatief zuinig in hun schoonmaakcyclus, maar kosten wel meer geld om aan te schaffen. De andere soort waterontharder maakt zijn filter schoon op basis van tijd. Die zijn goedkoper in de aanschaf, maar kosten op termijn meer, omdat ze meer zout en water gebruiken bij hun reiniging.

 

Spoeling harsfilter Volume Tijd
Zuinigheid Goed Slecht
Installatie door vakman €200,- €200,-
Aankoopprijs €600,- tot €1000,- €800,- tot €1200,-

 

Kiezen voor ene bepaalde waterontharder

Als je een waterontharder gaat uitzoeken, dan zie je een groot verschil in prijs. Dat komt omdat wat duurdere modellen, zoals een waterontharder van Iq Soft, veel extra mogelijkheden bieden. Sommige daarvan zijn misschien ook nuttig voor jouw woning. Kijk dus even in het lijstje hieronder of er interessante tips tussenzitten. Je kan altijd nog besluiten om voor de allergoedkoopste optie te gaan.

 

 • Een beter harsfilter zorgt voor zuiniger spoelen en hoger rendement. Hoe beter het hars op het filter en hoe meer erop zit, hoe meer water de machine kan ontharden. Ook hoeft het filter dan minder snel worden gespoeld, wat scheelt in de kosten van water en zout.
 • Een compact model bestaat uit één behuizing. Een duo model waterontharder bestaat uit twee onderdelen (zoutvat en cilinder) die op verschillende plaatsen in huis neergezet kunnen worden. Dat is een voordeel voor mensen met een kleinere woning.
 • Simplex waterontharders kunnen niet constant werken: af en toe wordt het filter vrijgemaakt van kalk en ander vuil. In die tijd kan het apparaat geen zacht water leveren. Wil je dit probleem vermijden, schaf dan een duplex model aan. Deze waterontharder heeft twee cilinders, waarvan er altijd eentje aan het ontharden is.
 • Er kan sprake zijn van stroomkosten als je waterontharder op netstroom werkt. Een goed alternatief is een machine die werkt op waterdruk en dus geen stroom verbruikt.

 

Tips & tricks

 • Het is een goed idee om je machine regelmatig te laten reinigen. Een onderhoudsbeurt door een monteur eens per jaar zorgt dat je waterontharder zijn maximale leeftijd bereikt en dat kan voor goede machines zoals een waterontharder van Iq Soft wel 25 jaar wezen. Bij zo’n beurt worden de onderdelen gecheckt op hun werking en ingesmeerd met vet. De kleppen van de waterontharder krijgen een controle en er wordt desinfectant in de machine aangebracht. Dit voorkomt de voorplanting van eventuele micro-organismen in je tank.
 • Vul regelmatig de zouttank bij. Omdat het maar eens in de paar maanden hoeft te gebeuren vergeten veel mensen dat een waterontharder zout nodig heeft om goed te werken. Vervolgens krijgen ze dan toch kringen van kalk en denken dat hun waterontharder zijn werk niet goed doet.
 • Overweeg om zelf je waterontharder te installeren. Dat scheelt al snel 200 euro en het is puur een kwestie van een paar leidingen aansluiten. Heb je ooit een tang vastgehouden? En heb je een vrije middag over? Perfect, dan heb je alles wat je nodig hebt om dit project zelf uit te voeren. Het helpt overigens wel om een paar tutorials op internet te bekijken.
 • Ga na wat de waterhardheid ter plekke is. Om je dure waterontharder ideaal af te stellen kan je het beste even bij je waterbedrijf vragen wat de hardheid (dus het kalkgehalte) van jouw leidingwater is. Dit kan anders zijn dan de hardheid van het lokale oppervlaktewater, het hangt namelijk af van het innamepunt van je waterbedrijf.

Offertes bekijken kan je hier

Weet je al zeker of je een waterontharder van Iq Soft wilt? Of ben je nog niet overtuigd? Wij hebben een uitgebreide database met offertes voor waterontharders. Om sneller een beslissing te kunnen maken kan je hier vrijblijvend een aantal offertes laten toesturen. Klik op onderstaande button.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat